Φροντίδα και καλλωπισμός σκύλου: Συμβουλές και παρατηρήσεις-Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η φροντίδα και καλλωπισμός του σκύλου είναι σίγουρα ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για εμάς που αγαπάμε τα ζώα και έχουμε έναν τετράποδο φίλο στο σπίτι και την καρδιά μας. Είναι σημαντικό όχι μόνο να ζεί μαζί μας αλλά να ζεί καλά και με τέτοιο τρόπο που να διασφαλίζει ότι δε υθα ανησυχούμε για την υγεία του και ότι η επίσκεψη στο γιατρό θα είναι ρουτίνα κι όχι άγχος. Ας δούμε λοιπόν όλα τα χρήσιμα σημεία που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας και τι πρέπει να γνωρίζουμε.

Τι περιλαμβάνει η φροντίδα κι ο καλλωπισμός του σκύλου

Είναι σημαντικό να αναφερθεί και να γίνει κατανοητό ότι η φροντίδα του σκύλου περιλαμβάνει την σωστή εκπαίδευση, τις τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο για να παραμείνει υγιής με τέτοιο τρόπο ώστε να έχετε τον πλήρη έλεγχο της υγείας του αλλά και
την σωστή περιποίηση, ώστε και το ζωάκι σας να νιώθει άνετα και χαρούμενο.


Σε πρώτο χρόνο, μια καλή τροφή σύμφωνα με την ηλικία και τις ενεργειακές ανάγκες του σκύλου σας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, ωστόσο καλό είναι να προμηθευτείτε και τα απαραίτητα εργαλεία για τον καλλωπισμό του. Για το λόγο αυτό οι περισσότεροι ιδιοκτήτες προτιμούν να επισκέπτονται κάποιον κομμωτή σκύλου τόσο συχνά όσο μια φορά στους τρείς μήνες, ο οποίος αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την περιποίηση και την κούρα του.
Να διευκρινήσουμε φυσικά ότι ανάλογα την ράτσα του σκύλου οι επισκέψεις μπορεί να αυξηθούν ή να ελαχιστοποιηθούν.
Συγκεκριμένα, ένας σκύλος με μακρύ τρίχωμα ή με προβληματικά πέλματα ίσως να χρειάζεται συχνότερη
επίσκεψη σε έναν κομμωτή, όπως και περισσότερη φροντίδα γενικότερα.

Φυσικά, υπάρχουν  και φυλές που δεν χρειάζονται μεγάλη φροντίδα και περιποίηση, το τρίχωμα τους δηλαδή εκκρίνει υγρά που το κρατούν καθαρό ή έχουν κοντό τρίχωμα που δεν χρειάζεται κούρεμα.

Το κόστος του καλλωπισμού

Όπως είναι φυσικό οι τιμές της περιποίησης σε κέντρα κυμαίνονται ανάλογα την περιοχή αλλά και την ποικιλία των παροχών και των υπηρεσιών που προσφέρει. Σε πρώτο χρόνο σας συμβουλεύουμε να ρωτήσετε τον κτηνίατρο σας ώστε να σας προτείνει έναν καλό φροντιστή ζώων ή να συμβουλευτείτε το pet shop που ψωνίζετε. Γνωρίζουμε ήδη ότι μερικά pet shop προσφέρουν υπηρεσίες καλλωπισμού.
Για όσους πάλι θέλουν να εμπλακούν προσωπικά ή να ανακαλύψουν μόνοι τους τη διαδικασία, εκτός  από τον ειδικό που θα φροντίσει τον σκύλο σας μπορείτε να προμηθευτείτε προϊόντα και εργαλεία ώστε να περιποιείστε εσείς οι ίδιοι το κατοικίδιό σας στο σπίτι. Τα προϊόντα αυτά μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε είτε πηγαίνετε το σκυλάκι σας για κούρεμα είτε όχι, ταυτόχρονα ή μόνα τους.

Τι μπορείτε να προμηθευτείτε από το pet shop;

Εργαλεία φροντίδας
Καθώς πρόκειται για μια από τις βασικές ανάγκες του σκύλου μας υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε βούρτσες και πετσετάκια καθαρισμού, ανάλογα πάντα το τρίχωμα του και τη ράτσα του και συμβουλεύομενοι έναν ειδικό, μπορείτε  να αναζητήσετε και την κατάλληλη βούρτσα. Καλό είναι να λάβετε υπόψιν σας το κόστος , ωστόσο προτιμήστε μια καλής ποιότητας βούρτσα που θα την έχετε για πάντα και δεν θα τραυματίζει το δέρμα του σκύλου ή δεν θα τραβάει το τρίχωμά του.
Μια πρώτη ιδέα είναι να αγοράσετε πετσέτες μικροινών για να τραβούν περισσότερο νερό μετά
το μπάνιο. Τέλος μπορείτε να βρείτε ειδικούς νυχοκόπτες για τα νύχια των σκύλων, ώστε να τα κόβεται
μόνοι σας στο σπίτι με ασφάλεια κα ηρεμία.

Προϊόντα περιποίησης

Σε επιλεγμένα pet shop κι όχι μόνο, μπορείτε σίγουρα να βρείτε μια τεράστια ποικιλία από προϊόντα περιποίησης, από τα βασικά ώς τα πιο περιττά , κάποια αρκετά χρήσιμα και κάποια άλλα ως εξτρά περιποίηση για τον αγαπημένο σας φίλο.

Σαμπουάν: Εάν λούζετε το σκυλάκι σας μόνοι σας στο σπίτι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αγοράσετε ένα σαμπουάν
εξειδικευμένο για σκύλους. Θα πρέπει να τονιστεί ότι δε χρησιμοποιούμε σαμπουάν για ανθρώπους καθώς τα σκυλάκια έχουν διαφορετικό ph από τους ανθρώπους. Υπάρχουν σαμπουάν αραιωμένα, συμπυκνωμένα ή που χρειάζονται αραίωση με νερό. Επίσης τα σαμπουάν χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα το τρίχωμα, την ηλικία, τις ευαισθησίες και το χρώμα του τριχώματος του σκύλου.

Ακόμα, πρέπει να γνωρίζουμε ότι, άλλα σαμπουάν περιέχουν άρωμα άλλα όχι. Σας συμβουλεύουμε να προτιμήσετε κάτι ήπιο καθώς τα σκυλάκια έχουν εξαιρετική όσφρηση και πιθανώς δεν θα τους αρέσει να μυρίζουν όλη ήμερα πεπόνι ή τριαντάφυλλο.
Στην κατηγορία των σαμπουάν φυσικά μπορούμε να βάλουμε και τους αφρούς και στεγνό καθαρισμό. Είναι η ιδανική λύση για να καθαρίζετε τα πόδια του σκύλου μετά την βόλτα στο πάρκο ή το παιχνίδι. Μπορείτε να επιλέξετε και υγρά πανάκια που επίσης θα βρείτε στο pet shop. Ο αφρός είναι χρήσιμος και για καθαρισμό ενδιάμεσα στο μπάνιο. Αποφύγετε να κάνετε μπάνιο το
σκυλάκι σας κάθε ήμερα, αντ’ αυτού χρησιμοποιείστε έναν αφρό για καθημερινή ενυδάτωση και καθαριότητα χωρίς εκνευρισμούς

Μπαλμ: Τα μπαλμ είναι μια μικρή κατηγορία και αφορά τα πέλματα του ζώου, τα οποία καταπραΰνουν και μαλακώνουν τα σκληρά πέλματα. Παρόλο που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά , αυτό δε σημαίνει πως δεν είναι ευεργετικά για τους μικρούς ,μας φίλους.

Καθαριστικά ματιών και αυτιών: Τα αντικείμενα αυτά καθίστανται ιδιαίτερα χρήσιμα, καθώς ορισμένες φυλές έχουν έντονο πρόβλημα δυσχρωμίας κάτω από τα μάτια ή γύρω από το στόμα τους, κυρίως οι φυλές με λευκό τρίχωμα. Το καθαριστικό θα σας βοηθήσει να αποχρωματίσετε το τρίχωμα αλλά και θα διατηρήσει καθαρά τα ματάκια του σκύλου σας. Πρόκειται για ένα καθημερινό, απλό βοήθημα που θα κάνει τη ζωή του τετράποδου φίλου σας αλλά και τη δική σας πιο εύκολη. Χρήζει ιδιαίτερης σημασίας να αναφερθεί ότι, τα καθαριστικά για τα αυτιά είναι πολύ σημαντικά για σκύλους που υποφέρουν από ωτίτιδα ή άλλες παθήσεις αυτιών. Σε κάθε περίπτωση διαβάστε πολύ καλά τις οδηγίες και δώστε προσοχή. Μην χρησιμοποιήσετε κάποιο προϊόν που είναι φτιαγμένο για ανθρώπους καθώς μπορεί να προκαλέσετε πρόβλημα στο ζωάκι σας ή αλλεργική αντίδραση. Να αναφερθεί τέλος ότι δε πρέπει να βάζετε οινόπνευμα στα αφτιά ή στα μάτια του σε καμία περίπτωση.

Αρώματα:  Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που αγοράζουν αρώματα για τα σκυλάκια τους. Αυτό
δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά μην περιμένετε ότι το άρωμα θα ξεγελάσει ή θα εξουδετερώσει κάποια μυρωδιά. Στην περίπτωση λοιπόν που θέλετε να αγοράσετε ένα άρωμα για το σκυλάκι σας να προτιμήσετε ήπιες μυρωδιές που θα χρησιμοποιείτε σε ειδικές περιστάσεις και όχι συνέχεια.

Αυτές ήταν μερικές συμβουλές για να κρατήσετε καθαρό το σκυλάκι σας μέχρι την επόμενη επίσκεψη στον ειδικό κουρέα ή για την εξ ολοκλήρου φροντίδα του σκύλου από εσάς.

Το άρθρο επιμελήθηκε η ομάδα του petkeepers.gr , όπου μπορείτε να βρείτε περισσότερα για τα αγαπημένα μας τετράποδα, συμβουλές και όμορφες ιστορίες ζώων.

Related posts

Συγκινεί ο Γ. Σκιαδαρέσης: Αυτός είναι ο Σέρλοκ που κάποιοι είχαν παρατήσει μωρό σε βραχονησίδα να πεθάνει

Tι σου φταίει το καημένο το ζωάκι, βρε κτήνος;: 2.500 καταγγελίες για κακοποίηση μέσα σε έξι μήνες

Φρίκη στη Νάξο: Σκότωσαν θαλάσσια χελώνα, τη μαχαίρωσαν στο λαιμό