Φάλαινα όρκα κρατάει στην επιφάνεια της θάλασσας το νεκρό μωρό της 7 ημέρες μετά τον θάνατο του

Μια θλιμμένη μητέρα, της οποίας οι απεγνωσμένες προσπάθειες να κρατήσει το σώμα του νεκρού μωρού της στην επιφάνεια του νερού ήταν άκαρπες, έχει προκαλέσει φόβους στους ερευνητές οι οποίοι ανησυχούν για την ευημερία της.

Η φάλαινα ηλικίας 20 ετών κρατούσε το νεκρό μωρό της  δίπλα της στο νερό, στη Βρετανική Κολομβία, για επτά ημέρες, το οποίο πέθανε την περασμένη Τρίτη λίγο μετά τη γέννησή του.

Από τότε, η φάλαινα εξισορροπούσε το νεκρό μωρό της στην επιφάνεια του νερού.

Επιστήμονες από το Μουσείο Φάλαινας στο San Juan παρακολουθούν τη φάλαινα, γνωστή ως J35, από την στιγμή που πέθανε το μωρό της.

Η διευθύντρια του μουσείου, Jenny Atkinson, δήλωσε ότι η φάλαινα εξακολουθούσε να κρατάει το νεκρό μωρό της μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας.

Η κ. Atkinson λέει ότι τώρα η φάλαινα περνάει μια «βαθιά θλίψη».

Μετά το θάνατο του μωρού της, η μητέρα στήριζε το νεκρό νεογέννητο στο μέτωπό της και προσπαθούσε να το κρατήσει κοντά στην επιφάνεια του νερού στα ανοικτά των ακτών της Βρετανικής Κολομβίας.

Νωρίτερα αυτό το έτος, μια μελέτη από μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αποκάλυψε ότι οι φάλαινες και τα δελφίνια είναι σε «επαγρύπνηση» για τους νεκρούς τους. Τα ζώα αυτά προσκολλώνται επάνω στα άψυχα σώματα των απογόνων τους για μέρες και προσπαθούν να τα κρατήσουν ασφαλή από τα αρπακτικά.

“Το μωρό ήταν νεογέννητο και η μητέρα το ανέβαζε συνέχεια στην επιφάνεια,” δήλωσε ο Ken Balcomb, ένας επιστήμονας στο Κέντρο Φυσικής Έρευνας στο νησί San Juan, ο οποίος παρακολουθεί στενά τις φάλαινες.

Ο Δρ. Balcomb, δήλωσε ότι δεν είχε παρατηρήσει ποτέ καμία φάλαινα να κρατάει στην επιφάνεια το μωρό της για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

“Είναι φρικτό. Αυτό είναι ένα ζώο που έχει αισθήματα,” δήλωσε στο Seattle Times η Deborah Giles, η διευθύντρια επιστήμης και έρευνας της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Wild Orca.

“Κατανοεί τους κοινωνικούς δεσμούς που έχει με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του.”

“Η μητέρα είναι δεμένη με το μωρό της και δεν θέλει να το αφήσει να φύγει. Είναι τόσο απλό. Θρηνεί,” πρόσθεσε.

Τον Ιούνιο, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι δεν είναι ασυνήθιστο οι φάλαινες και τα δελφίνια να συνεχίζουν να είναι για αρκετές μέρες δίπλα στους νεκρούς τους απογόνους.

Επιστήμονες από την Ιταλία, ανέλυσαν 78 περιπτώσεις νεκρών θηλαστικών μεταξύ του 1970 και του 2016 και περισσότερο από το 90% των δελφινιών που μελετήθηκαν πρόσεχαν τους νεκρούς τους, κυρίως τα θηλυκά δελφίνια.

Το 75% των περιστατικών ήταν ενήλικα θηλυκά που φρόντιζαν το νεκρό μωρό τους και μερικά από αυτά το φρόντιζαν για περισσότερο από μια εβδομάδα.

Τα ζώα αυτά αντιμετωπίζουν επίσης απειλές από την τοξική ρύπανση, τον θόρυβο και τις διαταραχές από τα σκάφη ενώ οι θηλυκές φάλαινες έχουν προβλήματα με την εγκυμοσύνη τους λόγω διατροφικού στρες που συνδέεται με την έλλειψη σολομού.

“Η αντίδραση αυτής της φάλαινας που έχασε το μωρό της μας υπενθυμίζει το πώς αισθάνονται αυτά τα ζώα και το πόσο αναγκαίο είναι να φροντίζουμε για την ευημερία τους,” έγραψε ο ερευνητής Jaime Smith.


διαφορετικό

Related posts

Συγκινεί ο Γ. Σκιαδαρέσης: Αυτός είναι ο Σέρλοκ που κάποιοι είχαν παρατήσει μωρό σε βραχονησίδα να πεθάνει

Tι σου φταίει το καημένο το ζωάκι, βρε κτήνος;: 2.500 καταγγελίες για κακοποίηση μέσα σε έξι μήνες

Φρίκη στη Νάξο: Σκότωσαν θαλάσσια χελώνα, τη μαχαίρωσαν στο λαιμό