Εθελοντές της Alma Libre ήταν όλη νύχτα στις φωτιές για να διασώσουν ζώα

Tην ώρα που κάποιοι τρέχουν να φύγουν για να γλυτώσουν από τις φωτιές που καίνε την Πεντέλη αυτές τις μέρες αφήνοντας πίσω στα σπίτια τους τους ή στα κτήματά τους «καλύτερους», υποτίθεται, φίλους, τους, ή την ώρα που κάποιοι δεν μπορούν για σοβαρούς λόγους να διασώσουν τα ζώα τους, κάποιοι άλλοι έρχονται μπορεί και από την άλλη άκρη της Αθήνας ρισκάροντας στην κυριολεξία τη ζωή τους για να πάνε εκεί και να σώσουν εκείνοι αυτά τα πλάσματα ώστε να μην καούν ζωντανά και με τον πιο φριχτό τρόπο.

Είναι οι ακούραστοι εθελοντές διασώστες, οι οποίοι είναι πάντα εκεί για αυτά τα πλάσματα, χειμώνα καλοκαίρι. Νύχτα-μέρα. Χωρίς να λογαριάζουν τίποτα, μπαίνουν στη μάχη της διάσωσης με όποιο κόστος.

Τέτοιοι είναι και οι διασώστες της Alma Libre Alma Libre – Hellenic Animal Rescue, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης με τη φωτιά στην Πεντέλη. Εκεί, στο μέτωπο, όπως γράφουν και οι ίδιοι, της πύρινης λαίλαπας.

Δείτε την ανάρτησή τους και τα πρώτα περιστατικά που αντιμετώπισαν:

Στο μέτωπο της πύρινης λαίλαπας

Η ομάδα μας βρέθηκε χθες το βράδυ και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σε περιστατικά απεγκλωβισμών ζώων που είχαν βρεθεί μόνα τους εντός σπιτιών στην ανατολική Αττική και οι κάτοχοί τους είτε ήταν μακριά είτε δεν τους επιτράπηκε η πρόσβαση.

Για το σκοπό αυτό δεχθήκαμε έκκληση από την Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς που αυτή τη δύσκολη ώρα μας εμπιστεύτηκε για αυτή την επικίνδυνη και επείγουσα αποστολή.

Το συντομότερο δυνατόν δυο εθελοντές μας με κατάλληλο εξοπλισμό περισυλλογής μεγάλων και μικρών ζώων κατευθύνθηκαν στην περιοχή, όπου ανταποκριθήκαμε διαδοχικά σε τέσσερα περιστατικά στα οποία μας κατεύθυναν τα άτομα της Γραμματείας, που με τη σειρά τους είχαν δεχθεί δραματικές εκκλήσεις για βοήθεια από κατοίκους της περιοχής.

Στο πρώτο περιστατικό μεταβήκαμε στην Ανθούσα επί της οδού Φαρσάλων για την απομάκρυνση μεγαλόσωμου ποιμενικού σκύλου, ο οποίος είχε μείνει πίσω μόνος του. Ο σκύλος εντοπίστηκε, πλην όμως εν τω μεταξύ είχε προσέλθει ο κάτοχος του (πατέρας της καλούσας) που μας δήλωσε ότι εφόσον του επιτράπηκε η πρόσβαση μπορούσε να χειριστεί ο ίδιος το σκύλο σε περίπτωση ανάγκης εκκένωσης.

Στο δεύτερο περιστατικό μεταβήκαμε στο Ντράφι επί της οδού Λεμεσού για σκυλί «κουτάβι» που είχε μείνει πίσω εντός της αυλής μονοκατοικίας με την κάτοχο να βρίσκεται εκτός Αττικής. Μεταβήκαμε στο συγκεκριμένο σημείο όπου βρισκόταν εντός του πύρινου μετώπου με τη συνοδεία πυροσβεστικού οχήματος και μέσα σε αποπνικτική ατμόσφαιρα εντοπίσαμε τον κούταβο, τον μαζέψαμε κι ασφαλίσαμε εντός κρέιτ και τον μεταφέραμε στον κτηνιατρική σταθμό της ΕΔΚΕ στην Παλλήνη για πρώτες βοήθειες και ταυτοποίηση.

Στο τρίτο περιστατικό μεταβήκαμε στο νεκροταφείο Πεντέλης περνώντας από διαδοχικού σταθμούς ελέγχου προκειμένου να ελέγξουμε αναφορές για αγέλη περιφερόμενων σκύλων (αδέσποτων) που έπρεπε να απομακρυνθούν από το πύρινο μέτωπο. Μεταβήκαμε στο σημείο όπου δυστυχώς δεν εντοπίσαμε κανένα άλλο ζώο. Λόγω της ώρας και των συνθηκών ήταν αδύνατο να συνεχίσουμε την έρευνα κι αποχωρήσαμε.

Στο τέταρτο περιστατικό μεταβήκαμε στο Ντράφι στην οδό Πεισιστράτου προκειμένου να ελέγξουμε αναφορά για σκυλί «κοκόνι» που είχε μείνει πίσω. Φτάσαμε στο σημείο όπου μέσω του 100 αιτηθήκαμε παρουσία αστυνομικής δύναμης προκειμένου να μπορέσουμε να εισέλθουμε μέσα στο χώρο ο οποίος ήταν ασφαλισμένος. Δεν βρέθηκε σκυλί εντός της οικίας κι έτσι αποχωρήσαμε. Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που προσήλθαν μας ενημέρωσαν για παρακείμενη οικία επί της ίδιας οδού όπου είχαν ακούσει γαβγίσματα σκύλων.

Μεταβήκαμε άμεσα στο σημείο όπου εντοπίσαμε δυο μικρόσωμα σκυλιά που έδειχναν εγκαταλελειμμένα. Παρουσία της Αστυνομίας εισήλθαμε, δεδομένου ότι η φωτιά, παρά τις προσπάθειες των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, μετακινείτο ταχύτατα προς την κατεύθυνσή μας. Καταφέραμε να πιάσουμε το ένα από τα δυο σκυλάκια, πλην όμως εκείνη τη στιγμή προσήλθε στο σημείο ο ιδιοκτήτης του χώρου που δήλωσε ότι μόλις είχε φτάσει στο σημείο και μπορούσε να χειριστεί και μόνος του την κατάσταση με τα ζώα του.

Κατά την επιστροφή μας και ενώ βρισκόμασταν επί της συμβολής των οδών Θήρας και Μονεμβασιάς αντιληφθήκαμε περιφερόμενο σκύλο που έδειχνε την εμφάνιση δεσποζόμενου ζώου, με περιλαίμιο και κομμένη αλυσίδα. Ήταν το ένα από σύνολο τέσσερα σκυλιά που εμφανίστηκαν ξαφνικά να τρέχουν μακριά από το πύρινο μέτωπο. Λόγω της ταχύτητας ήταν αδύνατο να τα πιάσουμε και τα τέσσερα, ωστόσο το πρώτο σκυλί που ήταν και το πιο ήρεμο καταφέραμε να το πιάσουμε και να το μεταφέρουμε κι αυτό στον κτηνιατρικό σταθμό της Παλλήνης. Εν τω μεταξύ η ώρα είχε πάει 4 τα ξημερώματα…

Ευχαριστούμε τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την άριστη συνεργασία και συντονισμό παρά τις εξαιρετικά δύσκολες και στρεσογόνες συνθήκες για τη διευκόλυνση του έργου μας. Αυτή η συνεργασία, υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πολύ σημαντική καθώς χωρίς αυτή δεν μπορούμε ούτε να έχουμε πρόσβαση στις επίμαχες περιοχές αλλά ούτε και να επιχειρήσουμε για όφελος των ζώων που κινδυνεύουν.

Παραμένουμε σε επιφυλακή για κάθε έκκληση βοήθειας που θα μπορούμε να συνδράμουμε με απεγκλωβισμό ζώων ή την επείγουσα παγίδευση και διάσωσή τους.

Εθελοντές μας που συμμετείχαν: Dimitris Grammatikakis, Alexis Mantzoros

Related posts

Συγκινεί ο Γ. Σκιαδαρέσης: Αυτός είναι ο Σέρλοκ που κάποιοι είχαν παρατήσει μωρό σε βραχονησίδα να πεθάνει

Tι σου φταίει το καημένο το ζωάκι, βρε κτήνος;: 2.500 καταγγελίες για κακοποίηση μέσα σε έξι μήνες

Φρίκη στη Νάξο: Σκότωσαν θαλάσσια χελώνα, τη μαχαίρωσαν στο λαιμό