Αυτοί Είναι Οι 6 Λόγοι Που Οι Σκύλοι Κάνουν Καλό Στην Υγεία Μας

Nομίζετε ότι νιώθετε λιγότερο άγχος όταν είστε μαζί με το αγαπημένο σας κατοικίδιο; Νομίζετε ότι οι καρδιακοί σας παλμοί πέφτουν και νιώθετε πιο χαλαροί όταν πάτε βόλτα με το σκύλο σας; Νομίζετε ότι όλα αυτά είναι στο μυαλό σας; Όχι δεν είναι. Και δεν σας το λέμε εμείς αυτό αλλά η επιστήμη. Τα κατοικίδια κάνουν καλό στην υγεία μας. Διαβάστε 6 λόγους που, μετά από τις ανάλογες έρευνες, τα ζωάκια σας αποτελούν το ελιξίριο της ζωής σας:
από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com)
1. Ανεβάζουν τη διάθεσή μας
Είστε λυπημένοι; Αισθάνεστε άσχημα; Μείνετε μακριά από τη σοκολάτα και το παγωτό. Όχι ζάχαρη. Σύμφωνα λοιπόν με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιζούρι και της Κολούμπια η ύπαρξη ενός κατοικίδιου, και ειδικά σκύλου, βοηθάει στο να απελευθερωθούν οι καλές ορμόνες.
Το σώμα μας χαλαρώνει χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης τους άγχους, ελαττώνονται και παράγεται περισσότερη σεροτονίνη. Επιπλέον έχει αποδειχθεί από μελέτες σε παντρεμένα ζευγάρια και σε εφήβους με προβλήματα υπέρτασης πως ένα κατοικίδιο μπορεί να μειώσει και την πίεση, όπως και τα επίπεδα “κακής” χοληστερόλης.
2. Μειώνουν τις πιθανότητες καρδιακών επεισοδίων
Ερευνητές από Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης έχουν βρει ότι οι κηδεμόνες ζώων έχουν χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης και πίεσης από ό,τι αυτοί που δεν έχουν. Η κατοχή ενός σκύλου, για παράδειγμα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του ιδιοκτήτη για καρδιοπάθεια, καθώς σχετίζεται με λιγότερη παχυσαρκία, καθώς επίσης με χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, λιπιδίων (τριγλυκεριδίων) και χοληστερόλης.
3. Σας κάνουν πιο κοινωνικούς
Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί ένα σκυλάκι μπορεί να μας βοηθήσει να συναναστρεφόμαστε περισσότερο με τους άλλους ανθρώπους. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο διαπίστωσαν ότι όσοι έχουν σκύλο αισθάνονται λιγότερο απομονωμένοι. Σύμφωνα με τους ειδικούς η βόλτα με το σκύλο, το περπάτημα στον καθαρό αέρα και η επικοινωνία με τους ανθρώπους είναι μερικά από τα οφέλη που έχει ο σκύλος για την υγεία μας σε σχέση με τα άλλα κατοικίδια ζώα.
4. Σας κρατάνε σε φόρμα
Μιλώντας για φυσική δραστηριότητα, είναι κατανοητό γιατί οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι πιο fit από τους άλλους. Και μάλιστα κατά 35% περισσότερο, σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, η οποία δημοσιεύτηκε στην “Journal of Physical Activity and Health”.
5. Μειώνουν τα επίπεδα του στρες
Η έρευνα έχει δείξει ότι λίγα λεπτά χαϊδέματος ενός ζώου μειώνουν τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα, την ορμόνη του στρες. Η κορτιζόλη συμβάλλει στην κόπωση, στην αύξηση του σωματικού βάρους και της γήρανσης, και το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της. Λίγα λεπτά παιχνιδιού με το σκύλο σας κάθε μέρα απελευθερώνουν ενδορφίνες, ισχυρές ορμόνες καλής διάθεσης, που εξακολουθούν να υπάρχουν στην κυκλοφορία του αίματος πολύ καιρό μετά το τέλος του παιχνιδιού.
6. Μας βοηθούν να ξεπεράσουμε πιο εύκολα το σωματικό πόνο
Τα κατοικίδια μας βοηθούν να ξεπερνάμε και τον σωματικό πόνο γρηγορότερα! Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Anthrozoos” οι ενήλικες που έκαναν κάποια χειρουργική επέμβαση και έπειτα πέρασαν 15 λεπτά παρέα με το σκύλο τους πήραν λιγότερα φάρμακα από εκείνους που δεν είχαν σκύλο.

Πηγή: pet pet news

Related posts

Συγκινεί ο Γ. Σκιαδαρέσης: Αυτός είναι ο Σέρλοκ που κάποιοι είχαν παρατήσει μωρό σε βραχονησίδα να πεθάνει

Tι σου φταίει το καημένο το ζωάκι, βρε κτήνος;: 2.500 καταγγελίες για κακοποίηση μέσα σε έξι μήνες

Φρίκη στη Νάξο: Σκότωσαν θαλάσσια χελώνα, τη μαχαίρωσαν στο λαιμό