Αυτές Είναι οι Εξωτερικές Σκάλες που Φτιάχνουν οι Ελβετοί Για Να Πηγαίνουν οι Γάτες Τους Βόλτες

Οι Ελβετοί είναι για πολλά γνωστοί. Μεταξύ αυτών και για την αγάπη τους στις γάτες. Ένα στα τρία σπίτια στη χώρα έχει γάτα.

Από την άλλη αν είσαι γάτα στην Ελβετία και ο κηδεμόνας σου μένει στον τρίτο όροφο αλλά εσύ θες και τις βόλτες σου εκτός σπιτιού, τι κάνεις; Οι κάτοικοι της Βέρνης έχουν την απάντηση.

Τι έκαναν λοιπόν για να διευκολύνουν τα ατίθασα και περίεργα φουντωτά τετράποδά τους ώστε να πηγαίνουν άνετα τις βόλτες τους; (Φόλες εδώ δεν «παίζουν»). Έφτιαξαν σκάλες στους τοίχους των πολυκατοικιών ώστε να διευκολύνουν τις τσάρκες τους. Απλές σκάλες, συχνά χειροποίητες, από κορμούς δέντρων, χωρίς πολλά έξοδα. Αλλά ιδιαίτερα πρωτότυπες. Σε εξωτερικούς λοιπόν τοίχους των σπιτιών τους προσαρμόζουν μια ευρύτατη ποικιλία από σκάλες για γάτες: από μια κομψή ελικοειδή κατασκευή που βρίσκεται σε καταστήματα (και μόνο το ότι μια τέτοια κατασκευή βρίσκεται σε καταστήματα λέει πολλά για τη ζωοφιλία των Ελβετών) έως πιο χειροποίητες εμπνεύσεις που αξιοποιούν γραμματοκιβώτια ή κομμένους κορμούς δέντρων

Οι γάτες έχουν ιδιαίτερα οξυμένο το πνεύμα της ελευθερίας και αυτό είναι κάτι που το εκτιμούν φυσικά δεόντως.

Η Μπριγκίτε Σούστερ (Brigitte Schuster), γραφίστρια και συγγραφέας, με έδρα τη Βέρνη της Ελβετίας, στο υπέροχο βιβλίο της, με τίτλο «Swiss Cat Ladders», δείχνει πώς οι συμπολίτες της φροντίζουν τις γάτες τους. Το άλμπουμ περιλαμβάνει βραβευμένες φωτογραφίες, τις οποίες συνοδεύουν διαγράμματα και κείμενα που εξερευνούν την κουλτούρα της σκάλας στην πόλη αυτή.

Related posts

Συγκινεί ο Γ. Σκιαδαρέσης: Αυτός είναι ο Σέρλοκ που κάποιοι είχαν παρατήσει μωρό σε βραχονησίδα να πεθάνει

Tι σου φταίει το καημένο το ζωάκι, βρε κτήνος;: 2.500 καταγγελίες για κακοποίηση μέσα σε έξι μήνες

Φρίκη στη Νάξο: Σκότωσαν θαλάσσια χελώνα, τη μαχαίρωσαν στο λαιμό