Αξίζουν συγχαρητήρια: H συγκλονιστική προσπάθεια για το εγκλωβισμένο γατάκι στην Ανθούπολη

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη σήμερα το πρωί 15/2, στο σταθμό του μετρό στην Ανθούπολη. Μια γάτα, έπεσε στις γραμμές του τρένο.

Ανθούπολη: Είχε μείνει ακίνητη στις ράγες

Το ζώο αρχικά είχε εισέλθει στον σταθμό από το κυρίως κλιμακοστάσιο, και είχε κουρνιάσει σε μία γωνία μη γνωρίζοντας τον περιβάλλοντα χώρο. Εκεί έτυχε να την εντοπίσει φιλόζωη εθελόντρια από την περιοχή, που προσπάθησε να την προσεγγίσει για να την πιάσει και να την απομακρύνει από το σημείο. Κάνοντας προσπάθειες να την παγιδεύσει, της ξέφυγε και τελικά βρήκε καταφύγιο μέσα στις ράγες.

Στο σημείο έσπευσε άμεσα εθελοντής όπου αξιολογώντας την κατάσταση και αφού πρώτα ήρθε σε επικοινωνία με τα αρμόδια στελέχη τόσο του σταθμού όσο και της εταιρείας, καταλήξαμε πως λόγω των επικρατουσών συνθηκών και της απρόβλεπτης εξέλιξης που θα μπορούσε να υπάρξει, αλλά και λόγω του ότι εκείνη τη δεδομένη στιγμή θα είχε υπερβολικό ρίσκο η άμεση επέμβαση, και για το ζώο και για εμάς τους ίδιους, η επιχείρηση θα λάμβανε χώρα βραδινή ώρα, όταν ο σταθμός θα είχε κλείσει.

Τελικά η επιχείρηση επισπεύθηκε κατόπιν της σύμφωνης γνώμης της διοίκησης της εταιρείας να τεθεί προσωρινά εκτός λειτουργίας ολόκληρος ο σταθμός με το επιβατικό κοινό να μένει μακριά από τις αποβάθρες και κατ’ εξαίρεση των ισχυόντων αυστηρών πρωτοκόλλων λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου.

Στο σημείο εν τω μεταξύ είχε φτάσει και δεύτερος εθελοντής μας με κατάλληλο εξοπλισμό παγίδευσης. Αφού συγκεντρώθηκε στην αποβάθρα ολόκληρη η ομάδα επέμβασης, ενεργοποιήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τα στελέχη της ΣΤΑΣΥ για το κλείσιμο του σταθμού, διακοπή κυκλοφορίας συρμών και διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος. Αφού είχαμε πλέον περιβάλλον ασφαλούς πρόσβασης στις ράγες, ξεκινήσαμε τις προσπάθειες προσέγγισης της γάτας. Αρχικά με την χρήση δολώματος υψηλής έλξης, διαπιστώθηκε ότι δεν έδειχνε το παραμικρό ενδιαφέρον λόγω του έντονου στρες που βίωνε, κι εξ αιτίας του οποίου είχε παραμείνει αποσβολωμένη όλο αυτό το διάστημα.

Στην συνέχεια εισήλθαμε εντός του δικτύου από κοινού με δυο εθελοντές φιλόζωους υπαλλήλους της εταιρείας, που ήταν κατάλληλα πιστοποιημένοι κι οι οποίοι ανέλαβαν να βοηθήσουν εμποδίζοντας την διέλευση προς την κατεύθυνση των σταθμών Περιστερίου κι εξής, οπότε και θα χάναμε το ζώο στο δίκτυο – ενώ η άλλη κατεύθυνση οδηγούσε σε τερματικό σταθμό οπότε δεν θα υπήρχε οδός διαφυγής.

Αφού είχαμε εξασφαλίσει ότι το ζώο δεν θα μπορούσε να μας ξεφύγει, με δύσκολες και συντονισμένες προσπάθειες και με το ζώο να αλλάζει συνεχώς θέσεις, καταφέραμε να το προσεγγίσουμε αθέατοι όταν για καλή του τύχη, βρήκε καταφύγιο σε ένα «τυφλό» σημείο στις ράγες. Εκεί κατέστη εφικτό να την πιάσουμε.

Αποκλείσουμε εντελώς με συνδυασμένη χρήση από δυο απόχες, τη μία εκ των οποίων την είχαμε φέρει σε διαμόρφωση φράγματος, αλλάζοντας το σχήμα της για να καλύπτει όλο το χώρο από τον οποίο θα μπορούσε να φύγει κάτω από τις ράγες.

Πράγματι, η γάτα είχε πλέον μόνες οδούς διαφυγής το εσωτερικό από τις δυο απόχες και τελικά όντως μπήκε τρέχοντας μέσα στην μία από αυτές. Στην συνέχεια απομακρυνθήκαμε από το δίκτυο και μεταφέραμε την γατούλα, εμφανώς τρομαγμένη και καταβεβλημένη, μέσα σε κλουβάκι μεταφοράς.

Τέλος η γατούλα παραδόθηκε στην εθελόντρια που αρχικά την είχε χάσει, η οποία και την παρέλαβε μέσα σε απερίγραπτη χαρά, έχοντας νιώσει τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια της όταν η γατούλα έπεσε στο δίκτυο. Τώρα θα την υιοθετήσει και θα της δώσει ένα μόνιμο σπίτι, δηλαδή δεν πρόκειται να επιστρέψει στον δρόμο.

Ευχαριστούμε τους φιλόζωους εργαζόμενους της εταιρείας @Βασίλης Κατσαρέας και @Sophie Georgiou που ήταν στο σημείο από την πρώτη στιγμή και βοήθησαν ουσιαστικά με την διεκπεραίωση του περιστατικού, όπως έχουν κάνει και σε άλλα περιστατικά εντός κι εκτός του δικτύου της ΣΤΑ.ΣΥ. (συν το δίκτυο του ΟΣΕ) όπου έχουμε συνεργαστεί, καθώς επίσης και τους ιθύνοντες του σταθμού.

Ευχαριστούμε επίσης κι όλους τους φιλόζωους πολίτες που ενδιαφέρθηκαν για το περιστατικό επικοινωνώντας με την ΣΤΑ.ΣΥ. προκειμένου να ζητήσουν να γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες για
την επίσπευση του περιστατικού.

Related posts

Συγκινεί ο Γ. Σκιαδαρέσης: Αυτός είναι ο Σέρλοκ που κάποιοι είχαν παρατήσει μωρό σε βραχονησίδα να πεθάνει

Tι σου φταίει το καημένο το ζωάκι, βρε κτήνος;: 2.500 καταγγελίες για κακοποίηση μέσα σε έξι μήνες

Φρίκη στη Νάξο: Σκότωσαν θαλάσσια χελώνα, τη μαχαίρωσαν στο λαιμό