Andrea Cisternino: Αρνείται Να Εγκαταλείψει Το Καταφύγιο Ζώων Του Στο Κίεβο – Μένει Μαζί Με Τα 400 Ζώα Του Στον Πόλεμο

Andrea Cisternino: Αρνείται Να Εγκαταλείψει Το Καταφύγιο Ζώων Του Στο Κίεβο – Μένει Μαζί Με Τα 400 Ζώα Του Στον Πόλεμο

«Δεν εγκαταλείπω τα σκυλιά μου, τα ζώα μου. Μπορώ κι εγώ να πεθάνω εδώ μαζί τους»

Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι δύσκολη για όλους, ακόμα και για όσους έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην προστασία των ζώων.

Ανάμεσα στις πραγματικότητες που σίγουρα υποφέρουν περισσότερο είναι αυτές που, εκτός από το ότι πρέπει να βρουν τη δύναμη και την ισορροπία για να κρατήσουν μακριά τον φόβο και την ανησυχία, νιώθουν την ευθύνη να διαχειριστούν καλύτερα την ασφάλεια εκείνων των πλασμάτων που, συνήθως, σε καταστάσεις σύγκρουσης αφήνονται μόνα τους.

Αναφέρομαι στους συλλόγους και τους εθελοντές που διαχειρίζονται καταφύγια ζώων.

Συγκεκριμένα, θέλουμε να λανσάρουμε το SOS του KJ2 Refuge του Andrea Cisternino, ο οποίος δημοσιεύει συνεχώς την εξέλιξη αυτής της εφιαλτικής κατάστασης στο προφίλ του στο FB .

Εδώ και χρόνια, ο Ιταλός ζωγράφος λειτουργεί μια εγκατάσταση για ζώα 45 λεπτά από το Κίεβο.

Ο Andrea Cisternino το 2012 ίδρυσε ένα καταφύγιο ζώων 20 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων 45 λεπτά από το Κίεβο.

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, αποφάσισε να μην φύγει ούτε καν να επιστρέψει στην Ιταλία, τη χώρα όπου γεννήθηκε. «Για χρόνια φροντίζω 400 ζώα, τα οποία έχω σώσει από κακομεταχείριση και αναπαραγωγή και αποφάσισα να μείνω, να μην τα εγκαταλείψω.

Η κατασκευή αυτού του καταφυγίου κόστισε πολύ κόπο, δεν φεύγω». Είπε αυτές τις λίγες προτάσεις ζωντανά στο Rai 1 ενώ είναι μέσα στο καταφύγιό του «Italia Kj2» ήταν στο σκοτάδι, μετά από συναγερμό που είχε σημάνει πρόσφατα στην περιοχή.

Μέχρι χθες ενημέρωνε τη σελίδα του στο Facebook με την ιστορία του τι συμβαίνει και στην τελευταία του ανάρτηση έγραψε: «Εδώ είμαι, είμαστε όλοι καλά ακόμα κι αν πυροβολήσουν».

Την προηγούμενη μέρα είχε κινηματογραφήσει ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα να πετάνε πάνω από το καταφύγιο. «Σήμερα το πρωί ο ουρανός γύρω από το καταφύγιο ήταν κόκκινος – είπε – συνεχείς βολές πυροβολικού ακόμα και τη νύχτα, δεν μπορείς να κοιμηθείς. Πριν από 15 λεπτά είδα μια οβίδα πυροβολικού να πέφτει μακριά από το καταφύγιο αλλά μύριζα πολύ καλά τη μυρωδιά της πυρίτιδας, άκουγα στρατιωτικές στήλες να κινούνται από μακριά, αεροπλάνα περνούσαν. Είθε ο Θεός να μας βοηθήσει και να καταραστεί όσους ήθελαν να ξεκινήσουν όλα αυτά».

Ο Cisternino, πρώην φωτογράφος μόδας και κοστουμιών, μετακόμισε αρχικά στην Ουκρανία μαζί με τη σύζυγό του Vlada Shalutko για να αναφέρει και να πολεμήσει τις δολοφονίες αδέσποτων σκύλων, συμπεριλαμβανομένων πυροβολισμών, δηλητηριάσεων και ομαδικών τάφων.

Στη συνέχεια άνοιξε το καταφύγιό του, καλωσορίζοντας και σώζοντας ζώα που θα πέθαιναν ή θα αντιμετώπιζαν μια σκληρή μοίρα. Στο καταφύγιό του υπάρχουν σκύλοι, γάτες, άλογα, αγελάδες, χοίροι, κατσίκες, πρόβατα, χήνες και κότες και τον τελευταίο καιρό είπε ότι έχει εφοδιαστεί με τρόφιμα για όλους αυτούς και για την οικογένειά του.

Αυτές τις μέρες λέει προσέχουμε κάθε θόρυβο, γιατί «ζούμε με αγωνία αλλά προσπαθούμε να είμαστε θετικοί». Η δημοσιογράφος που τον προσέγγισε Maria Paola Battista Cisternino, λέει: «Προχωράμε μέρα με τη μέρα ελπίζοντας ότι όλα θα λυθούν και ότι όλοι θα βγούμε καλά από αυτό, συμπεριλαμβανομένων των ζώων. Η ζωή στο Καταφύγιο συνεχίζεται κανονικά, τουλάχιστον προσπαθούμε να την κάνουμε έτσι, κάνουμε την καθημερινή δουλειά για το Καταφύγιο και τα ζώα. Ελπίζω να μην μου συμβεί τίποτα όπως ελπίζω σε συνεργάτες και ζώα τότε… κάποιος θα αποφασίσει».

Και όταν ρωτήθηκε τι μήνυμα έχει για τη Δύση, απαντά: «Το μήνυμα είναι ότι αυτή είναι τρέλα, όλα αυτά είναι τρέλα το 2022. Για να μας βοηθήσουμε μπορούμε να κάνουμε πολύ λίγα ή να πούμε στον Πούτιν να σταματήσει. Μπορείτε να μας σκεφτείτε και αν κάποιος θέλει να μας βοηθήσει με δωρεές μπορεί να πάει στο site: www.rifugioitaliakj2.org ».

Ο Andrea Cisternino, γεννημένος στη Ρώμη, παρά το φόβο του, αποφάσισε να συνεχίσει τη ζωή του και το έργο του, να συνεχίσει να προστατεύει την όαση του με κάθε κόστος μέχρι να είναι δυνατό. «Αποφάσισα ότι μπορώ επίσης να πεθάνω εδώ – έγραψε στο Facebook στις 24 Φεβρουαρίου – για τα ζώα μου».

Αν και πολλοί φεύγουν από την Ουκρανία, ο Αντρέα αποφάσισε να μείνει, όποιο κι αν είναι το κόστος.

Μια απόφαση τόσο δραματική όσο και υπερβολικού θάρρους που τιμά έναν άνθρωπο μέσα από μια αρχή που πολύ συχνά παραμερίζεται: την αγάπη για τα ζώα.

Μερικές φορές δεν ακούμε ο ένας τον άλλον για ένα συγκεκριμένο διάστημα, αλλά δεν λείπουν οι ευκαιρίες για αμοιβαία εκτίμηση, ίσως ανάμεσα στα σχόλια κάτω από μια ανάρτηση σε ένα κοινωνικό δίκτυο με ένα προφανώς κοινό: «γεια σου αδερφέ του αγώνα».

Όλοι ευχόμαστε αυτός ο τρομερός όρος που αποκαλούν «πόλεμος» να μην υπήρχε πλέον στο λεξιλόγιο, αλλά, δυστυχώς, εξακολουθεί να είναι ριζωμένος στα βάθη του ανθρώπου.

Related posts

Συγκινεί ο Γ. Σκιαδαρέσης: Αυτός είναι ο Σέρλοκ που κάποιοι είχαν παρατήσει μωρό σε βραχονησίδα να πεθάνει

Tι σου φταίει το καημένο το ζωάκι, βρε κτήνος;: 2.500 καταγγελίες για κακοποίηση μέσα σε έξι μήνες

Φρίκη στη Νάξο: Σκότωσαν θαλάσσια χελώνα, τη μαχαίρωσαν στο λαιμό