12 Σημάδια-Καμπανάκια που δείχνουν ότι το Κατοικίδιό σας Χρειάζεται επειγόντως Κτηνίατρο!

Δυστυχώς, τα κατοικίδια ζώα μας δεν μπορούν να φωνάξουν αν δεν είναι καλά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να γνωρίζουμε τα κύρια συμπτώματα των ασθενειών των κατοικίδιων ζώων.

Θα σας πούμε ποια σημάδια δείχνουν ότι πρέπει να πάτε αμέσως το κατοικίδιό σας στον κτηνίατρο, αντί να ψάχνετε απαντήσεις στο διαδίκτυο. Και στο τέλος του άρθρου, υπάρχει κάτι που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα τους τριχωτούς φίλους σας.

12. Άρνηση στο φαγητό

Εάν το κατοικίδιό σας αρνείται να φάει περισσότερο από μία ημέρα, είναι σοβαρός λόγος να πάτε αμέσως στον κτηνίατρο. Ειδικότερα, αν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως κόπωση, εμετός ή άρνηση στο νερό.

Η έλλειψη όρεξης μπορεί να υποδεικνύει διαφορετικές καταστάσεις: λοίμωξη, όγκο, στοματικό ή γαστρικό νόσημα ή παράσιτα. Ο κτηνίατρος θα σας πει τι πηγαίνει λάθος.

11. Υπερβολική δίψα

Θυμηθείτε ότι οι γάτες και τα σκυλιά που καταναλώνουν ξηρά τροφή για κατοικίδια ζώα, πίνουν περισσότερο νερό από αυτά που τρώνε κονσέρβες.

Παρακολουθήστε πόσο νερό πίνει το κατοικίδιό σας. Η έλλειψη νερού οδηγεί σε αφυδάτωση, ενώ η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να υποδηλώνει διαβήτη ή νεφροπάθειες.

Ο μέσος όγκος πόσιμου νερού για τους σκύλους είναι περίπου 20-70 ml/κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα. Για τις γάτες, είναι 60-120 ml συν την υγρασία στο φαγητό.

10. Το κατοικίδιό σας κρύβεται

Κάθε ζώο είναι διαφορετικό, αλλά όταν το κανονικά φιλικό κατοικίδιό σας ξεκινάει από μόνο του και κρύβεται σε τρύπες, είναι κακό σημάδι.

Η επιθυμία για απόκρυψη μπορεί να σχετίζεται με την αδιαθεσία, ειδικά εάν το ζώο αρνείται να φάει, έχει προβλήματα υγείας ή άλλα συμπτώματα.

Ένας άλλος λόγος, είναι το σοβαρό άγχος. Αν μια γάτα προσπαθήσει να κρυφτεί κάπου ψηλά, ίσως να είναι επειδή της επιτέθηκαν ψύλλοι.

9. Ξαφνική επιθετική διάθεση

Ο αρχικά χαριτωμένος φίλος σας ξαφνικά έγινε επιθετικός; Πριν τον τιμωρήσετε, μάθετε τον λόγο.

Ένας μπορεί να είναι ο πόνος, ειδικά αν το κατοικίδιο θυμώνει όταν το αγγίζετε.

Οδοντικά προβλήματα, αρθρίτιδα, τραυματισμοί, λοιμώξεις – αυτές είναι μόνο μερικές συνθήκες που μπορεί να αλλάξουν τη διάθεση ενός κατοικίδιου και να του προκαλέσουν πόνο.

8. Συχνή ούρηση

Εάν η γάτα ή ο σκύλος σας έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα του πιο συχνά ή αν το χρώμα των ούρων του έχει αλλάξει, μην το αγνοείτε, ειδικά εάν το κατοικίδιό σας κάνει συχνές προσπάθειες ούρησης.

Θυμηθείτε ότι τα κουτάβια και τα ηλικιωμένα σκυλιά χρησιμοποιούν την τουαλέτα πιο συχνά.

Ωστόσο, αυτή τη συμπεριφορά μπορεί να την προκαλέσουν και σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ακράτεια ούρων, διαβήτης, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ή νεφρικές παθήσεις.

7. Το κατοικίδιό σας γλύφεται συνέχεια

Ο υπερβολικός αυτοκαθαρισμός στις γάτες μπορεί να σημαίνει προβλήματα υγείας. Ένας από τους λόγους, είναι ότι η περιοχή που γλείφει της προκαλεί φαγούρα ή πόνο στο εσωτερικό ή μπορεί να έχει ψύλλους ή κάποια αλλεργία. Μερικές φορές, οι γάτες γλείφονται έντονα εξαιτίας του άγχους.

Εάν το σκυλί σας γλείφει τα πόδια του ανάμεσα στα νύχια, στην περιοχή της ουράς ή μεταξύ των γοφών, είναι ένα σημάδι αλλεργίας. Εάν ένας σκύλος γλείφει ασυνήθιστα αντικείμενα (το δάπεδο ή τους τοίχους) ή συχνά βρέχει τα χείλη του, τότε μπορεί να έχει μια γαστρεντερική διαταραχή.

6. Κάτι περίεργο στα μάτια του κατοικίδιού σας

Τα κόκκινα μάτια, η έκκριση υγρών από τα μάτια ή μια δυσμορφία στα βλέφαρα, προδίδουν συμπτώματα ιών και βακτηριακών λοιμώξεων. Για παράδειγμα, η καθαρή έκκριση από τα μάτια μιας γάτας, σημαίνει ότι πρόκειται για έναν ιό, ενώ οι κίτρινες ή οι πράσινες, για μια λοίμωξη.

Τα κόκκινα μάτια μπορεί επίσης να σημαίνουν τραυματισμό, αλλεργία, ασθένειες του κερατοειδούς ή σοβαρές συστηματικές ασθένειες.

5. Το κατοικίδιό σας κοιμάται περισσότερο από ότι συνήθως

Οι γάτες μπορούν να κοιμηθούν έως και 13-16 ώρες την ημέρα ή ακόμα περισσότερο εάν βαριούνται. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τον παρατεταμένο ύπνο: άγχος, περιτονίτιδα, λεύκωση, βορρελίωση ή ακόμα και ιός ανοσοανεπάρκειας αιλουροειδών. Καλύτερα πηγαίνετε στον κτηνίατρο για να είστε σίγουροι.

Σε σκύλους, ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να υποδεικνύει προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα, διαβήτη, μολύνσεις ή στρες.

4. Αλλάζουν τρίχωμα

Μια άρρωστη γάτα δεν έχει τη δύναμη να γλείψει τον εαυτό της και να κρατήσει το τρίχωμά της καθαρό. Ένας από τους λόγους για αυτό, είναι η αρθρίτιδα.

Εάν το κατοικίδιό σας ρίχνει πολύ τρίχωμα, είναι επίσης ένα επικίνδυνο σημάδι. Το ζώο μπορεί να πάσχει από δερματικές παθήσεις, υποσιτισμό, έλλειψη βιταμινών, αλλεργίες ή ακόμα και όγκο.

3. Προβλήματα αναπνοής

Αν το κατοικίδιό σας έχει δυσκολία στην αναπνοή χωρίς σοβαρή σωματική άσκηση, πηγαίνετε το αμέσως στον κτηνίατρο!

Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να είναι επικίνδυνη και οι λόγοι για αυτό είναι πολυάριθμοι. Κυμαίνονται από υγρό στο θώρακα ως καρδιακά προβλήματα.

2. Αλλαγή στο χρώμα των ούλων

Οι γάτες και τα σκυλιά έχουν συνήθως ροζ ούλα, εκτός από εκείνα που γεννιούνται με μαύρα. Αν το χρώμα έχει αλλάξει, πηγαίνετε το κατοικίδιο στον κτηνίατρο.

Τα λευκά ούλα δείχνουν απώλεια αίματος. Τα κόκκινα υψηλό πυρετό, λοίμωξη, τοξικές ουσίες ή οδοντικά προβλήματα. Μπλε ή μωβ, σημαίνουν έλλειψη οξυγόνου. Τα κίτρινα δείχνουν προβλήματα του ήπατος.

1. Το κατοικίδιό σας κοιτάει επίμονα τον τοίχο

Φυσικά, μπορεί να βλέπουν κάτι που εμείς δεν μπορούμε. Όμως, δυστυχώς, ο λόγος είναι συνήθως πολύ πιο σοβαρός. Ένα σύνδρομο γνωστικής δυσλειτουργίας, σπασμοί ή ζάλη, μπορεί να είναι συμπτώματα τραυματισμού στο κεφάλι, όγκων, εγκεφαλίτιδας, δηλητηρίασης, εγκεφαλικού επεισοδίου και πολλών άλλων.

Μπόνους: Πώς να καταλάβετε αν η γάτα σας έχει αγριέψει

Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε αν το κατοικίδιό σας έχει επιθετική διάθεση και η αντίδρασή του σε εσάς μπορεί να είναι απροσδόκητη. Ευτυχώς, υπάρχει μια ξεχωριστή ένδειξη θυμού στις γάτες: τα μάτια τους. Κανονικά, τα μάτια μιας γάτας θα είναι ευρέως ανοιχτά ή μισόκλειστα, με τις κόρες στενές και κάθετες. Εάν, ωστόσο, οι κόρες είναι ευρείς και στρογγυλές, είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν πρέπει να αγγίξετε το γατάκι σας αυτήν τη στιγμή.

Credit: BrightSide

Related posts

Συγκινεί ο Γ. Σκιαδαρέσης: Αυτός είναι ο Σέρλοκ που κάποιοι είχαν παρατήσει μωρό σε βραχονησίδα να πεθάνει

Tι σου φταίει το καημένο το ζωάκι, βρε κτήνος;: 2.500 καταγγελίες για κακοποίηση μέσα σε έξι μήνες

Φρίκη στη Νάξο: Σκότωσαν θαλάσσια χελώνα, τη μαχαίρωσαν στο λαιμό