Φτιάχνουν ρομποτικά δελφίνια των 22 εκατ. ευρώ που θα πάρουν τη θέση των ζωντανών που είναι σε αιχμαλωσία

Μηχανικά δελφίνια ετοιμάζονται να αντικαταστήσουν τα αληθινά σε ενυδρεία και θαλάσσια πάρκα βάζοντας τέλος στα ηθικά ζητήματα που έχουν προκύψει από την αιχμαλωσία των συμπαθέστατων και πανέξυπνων θηλαστικών.
Τα δελφίνια αυτά μπορούν να αλληλεπιδρούν με ανθρώπους, να έρχονται χωρίς κινδύνους σε άμεση επαφή μαζί μας, να ανταποκρίνονται σε ερωτήσεις και να κολυμπούν χαρούμενα σε δεξαμενές και πισίνες. Μια εταιρεία με έδρα τη Νέα Ζηλανδία που δραστηριοποιείται στον τομέα των ειδικών εφέ συνεργάζεται με ειδικούς που δημιουργούν μηχανικά όντα για ταινίες του Χόλιγουντ με στόχο τη δημιουργία ρομποτικών (animatronic) δελφινιών.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, oι ρέπλικες θα πάρουν την θέση των αληθινών δελφινιών δίνοντας λύση στο ηθικό ζήτημα που προκύπτει από την αιχμαλωσία των πανέξυπνων θηλαστικών και την χρησιμοποίηση τους για ψυχαγωγία σε ενυδρεία, θαλάσσια πάρκα και ζωολογικούς κήπους.
«Η βιομηχανία των θαλάσσιων πάρκων παρουσιάζει εδώ και μια δεκαετία συνεχή μείωση εσόδων αφού μειώνεται το κοινό στα σόου με δελφίνια εξαιτίας των ηθικών ζητημάτων που προβάλλονται έντονα τα τελευταία χρόνια ενώ ταυτόχρονα το κόστος για τηνδιαβίωση των δελφινιών είναι σημαντικό. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για την παρακολούθηση τέτοιων σόου. Πιστεύουμε ότι ήρθε η στιγμή η βιομηχανία να αλλάξει στρατηγική και η λύση που προτείνουμε επιλύει τα ηθικά ζητήματα συνεχίζοντας να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σημαντικά έσοδα», δηλώνει ο Ρότζερ Χόλτζμπεργκ, δημιουργός των πρώτων animatronic δελφινιών για χρήση σε θαλάσσια πάρκα.
Ο Χόλτζμπεργκ ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Disney και συμμετείχε στη δημιουργία εξαιρετικά ρεαλιστικών αντιγράφων σε δημοφιλείς ταινίες όπως το «Ανακόντα», «Deep Blue Sea», «Φλίπερ», «Ελευθερώστε τον Γουίλι» κ.α.
Τα animatronic δελφίνια σχεδιάστηκαν με πρότυπο τα εφηβικής ηλικίας ρινοδέλφινα και όσοι τα έχουν δει υποστηρίζουν ότι είναι εξαιρετικά ρεαλιστικά και ότι αν κάποιος δεν το γνωρίζει, μπορεί εύκολα να ξεγελαστεί και να πιστέψει ότι βλέπει ένα αληθινό δελφίνι.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα μηχανικά δελφίνια θα ελέγχονται από ανθρώπους ώστε να μην ανακύπτουν ζητήματα δυσλειτουργιών από αυτόματη λειτουργία που μπορεί να αποτελέσουν πιθανούς κινδύνους για τους θεατές ή το προσωπικό ενός σόου σε θαλάσσιο πάρκο. Οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία και τα δικαιώματα των ζώων εκφράζουν την ικανοποίηση τους για αυτή την εξέλιξη.
Η εταιρεία δεν έχει ακόμη καθορίσει την τιμή των animatronic δελφινιών της αλλά θα είναι αρκετά υψηλή αγγίζοντας τα 25 εκατ. ευρώ. Όμως τα στελέχη της αναφέρουν ότι το μειωμένο κόστος συντήρησης των animatronics σε σχέση με εκείνο των αληθινών δελφινιών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα μηχανικά δελφίνια θα μπορούν να εργάζονται περισσότερες ώρες καθημερινά αλλά και σε βάθος χρόνου μέσα στα ενυδρεία σε σχέση με τα αληθινά, θα δημιουργεί τελικά κέρδος στους ιδιοκτήτες τους και άρα είναι μια καλή εναλλακτική λύση.
Τα πρώτα animatronic δελφίνια θα κάνουν σύντομα την εμφάνισή τους σε ενυδρεία της Κίνας αφού λίγο πριν την εμφάνιση του κορονοϊού είχαν κατασκευαστεί 30 νέα μεγάλα ενυδρεία και θαλάσσια πάρκα στη χώρα και μια από τις μεγάλες εταιρείες του χώρου δεσμεύτηκε ότι θα χρησιμοποιεί ρομποτικά δελφίνια στα σόου.

 EDGE INNOVATIONGeo AR Games/PETA

Geo AR Games/PETA

Πηγή: https://www.protagon.gr/

Related posts

Συγκινεί ο Γ. Σκιαδαρέσης: Αυτός είναι ο Σέρλοκ που κάποιοι είχαν παρατήσει μωρό σε βραχονησίδα να πεθάνει

Tι σου φταίει το καημένο το ζωάκι, βρε κτήνος;: 2.500 καταγγελίες για κακοποίηση μέσα σε έξι μήνες

Φρίκη στη Νάξο: Σκότωσαν θαλάσσια χελώνα, τη μαχαίρωσαν στο λαιμό