Τα σκυλιά που στέλνει η Αμερική στη Μ. Ανατολή για να εντοπίσουν βόμβες ζουν σε άθλιες συνθήκες και πεθαίνουν

Από περιστέρια μέχρι ελέφαντες και από σκύλους μέχρι δελφίνια, πολλά είναι τα ζώα που έχουν τεθεί στην υπηρεσία του στρατού. Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, ο σκύλος, είναι στην υπηρεσία του στρατού εδώ και αιώνες. Τα σκυλιά αυτά που στέλνονται στις εμπόλεμες ζώνες αναλαμβάνουν ιδιαίτερα επικίνδυνες αποστολές, όπως να εντοπίζουν με την όσφρησή τους σε δρόμους, κτίρια αλλά και ερήμους βόμβες. Έχουν μάλιστα σώσει αμέτρητες ζωές. Μόνο στο στρατό των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή «υπηρετούν» περίπου 2.700 σκύλοι.

Δεν είναι όμως λίγοι εκείνοι που διαφωνούν σε αυτό. Η σκληρή εκπαίδευση, οι άσχημες συνθήκες που ζουν εκεί αλλά και το ρίσκο της δουλειάς που αναλαμβάνουν, έχουν κάνει πολλούς να μιλούν για κανονική κακοποίηση των ζώων αυτών.

Τα τελευταία ντοκουμέντα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι μάλλον αυτοί που είναι κατά έχουν δίκιο.

Η υπόθεση που είδε αυτές τις μέρες το φως τη δημοσιότητας έχει να κάνει με τα εκπαιδευμένα σκυλιά που στέλνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Μέση Ανατολή, κυρίως στην Ιορδανία, για να μυρίσουν βόμβες.

Δυστυχώς, σύμφωνα με έρευνα αλλά και με φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, τα σκυλιά αυτά όχι μόνο δεν τα προσέχουν οι  Αρχές εκεί αλλά τα έχουν και σε άθλιες συνθήκες. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα περισσότερα να είναι άρρωστα και να πεθαίνουν. Αυτό φυσικά συνιστά κακοποίηση.

Σύμφωνα με τις έρευνες τα τελευταία 8 χρόνια, από το 2008 μέχρι το 2016, τουλάχιστον 10 σκυλιά έχουν πεθάνει ενώ όσα επιβιώνουν υποφέρουν από πολλά προβλήματα υγείας και ελάχιστη ζωή.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν αυτές τις μέρες είναι σοκαριστικές καθώς δείχνουν σκύλους υποσιτισμένους, με προβλήματα σε μάτια, αυτιά και τρίχωμα και τεράστια νύχια που δεν έχουν ποτέ κοπεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για πάνω από 20 χρόνια στέλνουν εκπαιδευμένους σκύλους για να μυρίζουν και να βρίσκουν βόμβες στα πλαίσια ενός αντιτρομοκρατικού προγράμματος. Τα τελευταία όμως δυο χρόνια το State Department γνωρίζει καλά ότι οι χώρες στις οποίες στέλνονται τα σκυλιά τα έχουν σε άθλια κατάσταση, χωρίς να τα φροντίζουν καθόλου. Και όμως συνεχίζει να στέλνει.

Οι συνθήκες εκεί; Σύμφωνα με τα στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα, είναι τραγικές και απαράδεκτες καθώς οι χώρες αυτές είτε αγνοούν είτε δεν θέλουν να φτιάξουν τις σωστές συνθήκες διαβίωσης για αυτά.

Τα σκυλιά δυστυχώς ζουν σε άθλια κλουβιά χωρίς να μπορούν να κινηθούν, τρέφονται με ό,τι περισσεύει και όχι με κανονικό φαγητό και δεν υπάρχει καμιά πρόνοια για να αντιμετωπιστούν τυχόν ασθένειες που κατά την παραμονή τους εκεί μπορεί να εμφανιστούν. Επίσης στέλνονται ατελείωτες ώρες στις ερήμους και εξαντλούνται. Από την εξάντληση, την κακή και ελλιπή διατροφή αλλά και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης είτε πεθαίνουν είτε αρρωσταίνουν και χάνουν κάθε διάθεση για “δουλειά”. Έτσι επιστρέφουν πίσω στις ΗΠΑ όπου φυσικά δεν έχουν πολύ χρόνο ζωής.

Κείμενο: Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com


Πηγή

Related posts

Συγκινεί ο Γ. Σκιαδαρέσης: Αυτός είναι ο Σέρλοκ που κάποιοι είχαν παρατήσει μωρό σε βραχονησίδα να πεθάνει

Tι σου φταίει το καημένο το ζωάκι, βρε κτήνος;: 2.500 καταγγελίες για κακοποίηση μέσα σε έξι μήνες

Φρίκη στη Νάξο: Σκότωσαν θαλάσσια χελώνα, τη μαχαίρωσαν στο λαιμό