Τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύσουν αν ένα άτομο είναι κακό, η επιστήμη το επιβεβαιώνει.

Τα σκυλιά μπορεί να μην φαίνονται πολύ έξυπνα όταν αρχίζουν να κυνηγούν τις ουρές τους, αλλά με πολλούς τρόπους είναι πλάσματα με μεγάλη ψυχική δυνατότητα. Συγκεκριμένα, είναι πολύ κοινωνικά συνειδητοί, τόσο με ανθρώπους όσο και με άλλα σκυλιά. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να βιώσουν ανθρώπινα συναισθήματα, όπως να διαφοροποιούν τα ευτυχισμένα και θυμωμένα πρόσωπα και ακόμα να ζηλεύουν. Ωστόσο, φαίνεται ότι μπορούν επίσης να αισθανθούν αν ένα άτομο είναι αξιόπιστο ή όχι. Και να είστε σίγουροι: μόλις ο σκύλος παρατηρήσει κάτι κακό στον αέρα, σηματοδοτεί και πρέπει να το γνωρίζετε.

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι τα σκυλιά κατανοούν το νόημα όταν ένας άνθρωπος δείχνει κάτι, δηλαδή εάν ο ιδιοκτήτης ενός σκύλου επισημαίνει τη θέση μιας μπάλας, ραβδιού ή τροφής, το ζώο θα τρέξει και θα διερευνήσει τον τόπο στον οποίο τα πρόσωπα υποδεικνύουν. Όμως, αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι η τελευταία έρευνα δείχνει ότι είναι γρήγοροι να μάθουν αν αυτές οι χειρονομίες μπορεί να είναι παραπλανητικές. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Animal Cognition, μια ομάδα με επικεφαλής τον Akiko Takaoka του Πανεπιστημίου του Κιότο στην Ιαπωνία παρουσίασε 34 σκυλιά και τρεις περιπτώσεις υπόδειξης.

Στον πρώτο γύρο, οι ερευνητές επεσήμαναν ένα δοχείο γεμάτο από τρόφιμα που ήταν κρυμμένο. Στο δεύτερο γύρο, έδειξαν ένα κενό δοχείο, επίσης κρυμμένο. Στο τρίτο, έδειξαν και πάλι σε εκείνο που είχε τροφή, αν και τα σκυλιά δεν απάντησαν σε αυτή την τελευταία ένδειξη. Αυτό δείχνει, σύμφωνα με την Takaoka, ότι οι σκύλοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία τους με τον ερευνητή για να αξιολογήσουν εάν είναι αξιόπιστοι. Μετά από αυτούς τους κύκλους, ένα νέο μέλος της μελέτης επισήμανε τον ίδιο τόπο με το τρίτο πείραμα και τα ζώα ακολούθησαν αυτό το νέο άτομο με ενδιαφέρον.

Ο Takaoka λέει ότι ήταν έκπληκτος ότι τα σκυλιά «υποτίμησαν την αξιοπιστία του ανθρώπου» τόσο γρήγορα. “Έχουν μια πιο εξελιγμένη κοινωνική νοημοσύνη από ότι νομίζουμε, η οποία εξελίχθηκε επιλεκτικά στη μακρά ιστορία της μαζί με τα ανθρώπινα όντα”. Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, θα ήταν η δοκιμή άλλων στενά συγγενών ειδών, όπως οι λύκοι. Αυτό θα αποκαλύψει τις “βαθιές επιδράσεις της εξημέρωσης” στην κοινωνική νοημοσύνη των σκύλων. Έτσι, η μελέτη τόνισε ότι τα σκυλιά προσελκύονται από προβλέψιμα πράγματα.

Μόλις τα γεγονότα στη ζωή τους γίνουν ακανόνιστα, θα αναζητήσουν εναλλακτικά πράγματα να κάνουν. Και αν, συνεχώς, δεν ξέρουν τι πρόκειται να συμβεί, μπορούν να έχουν άγχος, να γίνουν επιθετικοί ή να δείχνουν φοβισμένοι. “Τα σκυλιά των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι ασυμβίβαστοι με αυτά συχνά έχουν συμπεριφορικές διαταραχές.” Αυτό το τελευταίο μέρος του πειράματος μπορεί να εξηγηθεί από τη γοητεία των σκύλων με κάτι νέο: “Τα σκυλιά είναι σχεδόν μια βάση δεδομένων των χειρονομιών”, δήλωσε ο Bradshaw του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ “, γι ‘αυτό και ο δεύτερος ερευνητής ήταν πιο αξιόπιστος, τους απογοήτευσε και θυμήθηκαν “.
Αυτή η ανακάλυψη δεν αποτελεί έκπληξη για μια γυναίκα που ονομάζεται Victoria Standen. Έχει ένα collie, που θεωρείται μία από τις πιο έξυπνες φυλές. Όταν κάνετε μια βόλτα, ο collie είναι πάντα σε μια διασταύρωση και περιμένει να δούμε ποια διαδρομή θα πάρετε. “Πολλές φορές του δίδαξα το σπίτι και αυτός, όταν άρχισε να περπατά σε διαφορετικό μέρος από αυτόν που δίδαξε, με κοίταξε σαν να ρώτησε αν αυτό ήταν πραγματικά το σωστό δρόμο”, είπε ο Standen. Επίσης, εάν ένας ξένος έχει αποδειχθεί αναξιόπιστος (ή πηγή τροφής), το σκυλί σας πιθανότατα θα είναι ύποπτο γι ‘αυτόν. “Ήταν πολύ σαφές ότι τα σκυλιά είναι πιο έξυπνα από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως”, επιβεβαίωσε.

Τα σκυλιά είναι πολύ ευαίσθητα στην ανθρώπινη συμπεριφορά, αλλά έχουν λιγότερες προκαταλήψεις. Ζουν στο παρόν, δεν σκέφτονται για το παρελθόν με αφηρημένο τρόπο, ούτε σχεδιάζουν για το μέλλον. Και όταν βρουν μια κατάσταση, θα αντιδράσουν ανάλογα με την κατάσταση, αντί να σκεφτούν βαθιά για το τι συνεπάγεται. “Φυσικά, τα σκυλιά δεν ακούνε προσεκτικά όταν κάνουμε μια χειρονομία όπως αυτή της μελέτης, αλλά αξιολογούν τις πληροφορίες που τους δίνουμε με βάση τη βοήθεια που μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους”, δήλωσε ο Brian Hare, ερευνητής που συμμετείχε στη δοκιμή.

“Για παράδειγμα, πολλοί οικογενειακοί σκύλοι μπορούν να αγνοήσουν τις χειρονομίες που κάνουν οι ιδιοκτήτες τους όταν δείχνουν εσφαλμένα και χρησιμοποιούν τη μνήμη τους για να μυρίσουν και να βρουν αυτό που ήταν κρυμμένο”, πρόσθεσε. Συμπερασματικά, εάν ο σκύλος σας είναι γενικά φιλικός και, με ένα συγκεκριμένο άτομο, συμπεριφέρεται διαφορετικά, είναι καλό να προσέχετε αυτό που προσπαθεί να πει. Είναι, ως επί το πλείστον, σίγουροι αν αυτό το πρόσωπο είναι αξιόπιστο ή όχι. Παρακολουθήστε τα σημάδια!

Related posts

Συγκινεί ο Γ. Σκιαδαρέσης: Αυτός είναι ο Σέρλοκ που κάποιοι είχαν παρατήσει μωρό σε βραχονησίδα να πεθάνει

Tι σου φταίει το καημένο το ζωάκι, βρε κτήνος;: 2.500 καταγγελίες για κακοποίηση μέσα σε έξι μήνες

Φρίκη στη Νάξο: Σκότωσαν θαλάσσια χελώνα, τη μαχαίρωσαν στο λαιμό