Τα καταφέραμε πάλι: Κάηκε το υπέροχο δάσος Natura, της Στενής, στην Εύβοια, καταφύγιο άγρια ζωής

Όλες οι πληροφορίες που είχαν οι πυροσβέστες από την αρχή έκαναν λόγο για μεγάλο ενδεχόμενο εμπρησμού. Πλέον όμως υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις και πληροφορίες πως η φωτιά στην Εύβοια ξεκίνησε από το ανθρώπινο χέρι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open όλα ξεκίνησαν λίγα λεπτά μετά τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης όταν ένα, μπορεί και δυο άτομα κινούνταν με όχημα ανάμεσα στα χωριά Σταυρό και Μακρυμάλλη στην κεντρική Εύβοια. Στις 3 και 15 το μεσημέρι σταμάτησε το αυτοκίνητο επί του επαρχιακού δρόμου, βγήκαν από το αμάξι και περπάτησαν 50 μέτρα μέσα στο δάσος. Εκεί μπήκε η πρώτη πυρκαγιά. Δεν σταμάτησαν όμως εκεί, επέστρεψαν στο αυτοκίνητο και συνέχισαν για 100 μέτρα και σταμάτησαν και πάλι. Περπάτησαν και πάλι καμιά πενηνταριά μέτρα μέσα στο δάσος και έβαλαν τη δεύτερη εστία.

Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια καθώς η φωτιά καίει πευκοδάσος Natura, το υπέροχο δάσος Στενής, που είναι καταφύγιο άγριας ζωής.

Το δάσος αυτό είναι ένα από τα 19 αισθητικά δάση που έχουμε στη χώρα μας και αποτελεί προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000. Η θέση που καίγεται είναι κοντά στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής Αγριλίτσα-Καταβόθρα-Καλαμάκι και ανάμεσα στα χωριά Σταυρό και Κοντοδεσπότι.

Ποια είναι τα υπόλοιπα δάση της χώρας, όμως, που ανήκουν στο εν λόγω δίκτυο;

Τα Αισθητικά Δάση έχουν θεσμοθετηθεί βάσει της δασικής νομοθεσίας και περιλαμβάνουν δασικά τοπία με ιδιαίτερο αισθητικό και οικολογικό ενδιαφέρον, που έχουν σκοπό εκτός από την προστασία της φύσης να δώσουν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει και να απολαύσει το φυσικό περιβάλλον με διάφορες δραστηριότητες αναψυχής.

Ως Αισθητικά Δάση έχουν χαρακτηριστεί 19 περιοχές, με συνολική έκταση 32.506 εκτάρια. Σύμφωνα με τα ψηφιοποιημένα όρια, η συνολική χερσαία έκταση των Αισθητικών Δασών αντιστοιχεί στο 0,24% της έκτασης της χώρας. Το θαλάσσιο τμήμα τους καταλαμβάνει έκταση ίση με 9,8 εκτάρια.

Related posts

Συγκινεί ο Γ. Σκιαδαρέσης: Αυτός είναι ο Σέρλοκ που κάποιοι είχαν παρατήσει μωρό σε βραχονησίδα να πεθάνει

Tι σου φταίει το καημένο το ζωάκι, βρε κτήνος;: 2.500 καταγγελίες για κακοποίηση μέσα σε έξι μήνες

Φρίκη στη Νάξο: Σκότωσαν θαλάσσια χελώνα, τη μαχαίρωσαν στο λαιμό