Κυνοκομείο Σπάρτης: Φιλοζωική και εθελοντές έφτιαξαν στέγαστρα για τα ζώα που άφηνε ο δήμος να λιώνουν από τη ζέστη

Από τους πιο αδιάφορους για τα αδέσποτα δήμους στην Ελλάδα είναι αναμφισβήτητα ο δήμος Σπάρτης, του οποίου η συμπεριφορά είναι εγκληματική σε σχέση με τα αδέσποτα και το καταφύγιο που έχει στο Ξηροκάμπι Λακωνίας.

Γιατί η ευζωία ενός ζώου, όπως ορίζει η νομοθεσία, δεν σταματάει στα εμβόλια και τη στείρωση. Απαιτεί και κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, σε χώρους που τηρούν κάποιες προδιαγραφές. Και σε χώρους που είναι νόμιμοι.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Το καταφύγιο του δήμου Σπάρτης είναι ένα άθλιο καταφύγιο. Και παράνομο. Θα μπορούσαμε άνετα να πούμε ότι τα ζώα εκεί υφίστανται παθητική κακοποίηση από το δήμο, ο οποίος δεν νοιάστηκε ποτέ πραγματικά για αυτά. Ο χώρος δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζονται από το νόμο και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και δεν δείχνει πολιτική βούληση για την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Πριν από περίπου 7 περίπου μήνες ο Πολιτιστικός Φιλοζωικός Σύλλογος Σπάρτης και η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία έκαναν σοβαρές καταγγελίες κατά του δήμου Σπάρτης για τις συνθήκες διαβίωσης στους χώρους φιλοξενίας. Την αθλιότητα αυτού του καταφυγίου είχε βγάλει στο φως η κ. Μάρθα Πουλτίδου, ιδρύτρια της “Πανελλήνιας Ομάδας κατά της Κακοποίησης των Ζώων”.

Σε φωτογραφίες και βίντεο που τράβηξαν από το χώρο φιλόζωοι, και τα οποία δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο από, στις 31 Οκτωβρίου φαίνονται νεκρά ζώα σε προχωρημένη αποσύνθεση και σκυλιά σκελετωμένα να ζουν χωρίς τις βασικές συνθήκες διαβίωσης, ανάμεσα σε σωρούς από εντόσθια που χρησιμοποιούνται ως τροφή.

Αρνούμενος κάθε μομφή, ο απερχόμενος δήμαρχος κ. Βαγγέλης Βαλιώτης δήλωσε για το περιστατικό πως “ο δήμος, οι συνεργάτες του και τα αδέσποτα ζώα που διαχειρίζεται δέχθηκαν ανήθικη και προκατασκευασμένη επίθεση από άτομα, με σκοπό να βλάψουν τόσο τα ίδια τα ζώα όσο και τους εμπλεκόμενους φορείς και πρόσωπα. Και ότι δημοσιοποίησαν εικόνες και βίντεο από καταστάσεις που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική κατάσταση των χώρων διαβίωσης των αδέσποτων ζώων”.

Στον εισαγγελέα είχε οδηγηθεί ο αντιδήμαρχος Σταύρος Αργυρόπουλος, ο υπεύθυνος σε θέματα ζώων

Μετά τη μήνυση που έγινε για την τραγική κατάσταση του κυνοκομείου ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα ζώων για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, Σταύρος Αργυρόπουλος, συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Η Εισαγγελία είχε καλέσει στο Δικαστικό Μέγαρο το δήμαρχο Ευάγγελο Βαλιώτη, τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για τα ζώα Σταύρο Αργυρόπουλο, και όσους είχαν εμπλοκή. Συγκεκριμένα, ο Σταύρος Αργυρόπουλος μαζί με τον υπάλληλο του κυνοκομείου συνελήφθησαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Η δίκη τους εκκρεμεί.

Η τραγική πραγματικότητα πριν από λίγες μέρες εν μέσω καύσωνα

Τι γίνεται όμως με τα ζωάκια του καταφυγίου σήμερα; Το βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα η Αλεξάνδρα Γκουβούση είναι σοκαριστικό. Τα ζώα αφημένα κάτω από τη ζέστη και τον καύσωνα στην κυριολεξία λιώνουν χωρίς κάποια στέγη να κάτσουν από κάτω. Και όχι μόνο αυτό, όπως θα δείτε και στα βίντεο και τις φωτογραφίες, είναι αλυσοδεμένα σε πλαστικά σπιτάκια, στα οποία είναι αδύνατον να μπουν λόγω ζέστης. Ο απερχόμενος δήμαρχος κ. Βαγγέλης Βαλιώτης και ο αντιδήμαρχος Σταύρος Αργυρόπουλος πού είναι; Στα γραφεία τους φυσικά με τη δροσιά των κλιματιστικών.

Ευτυχώς υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που δεν μπορούν να δεχτούν την κατάσταση των ζώων στη Ελλάδα. Δεν μπορούν να ανεχτούν την αναλγησία των δήμων που μισούν στην κυριολεξία τα αδέσποτα γιατί τους χαλάνε την εικόνα.

Κάτι τέτοιο συνέβη και στην περίπτωση του κολαστηρίου της Σπάρτης. Τα μέλη του Πολιτιστικού Φιλοζωικού Συλλόγου Σπάρτης και άλλοι εθελοντές ζήτησαν τελικά τη βοήθεια από ιδιώτες, για να μπορέσουν να σώσουν τα ζώα από το μαρτύριο της ζέστης. Έκατσαν κάτω από τον ήλιο κάνοντας ηλεκτροκολλήσεις σε ένα μέρος που δεν έχει ούτε ρεύμα. Έφεραν γεννήτριες και με δικά τους υλικά, χωρίς να πάρουν ούτε ένα ευρώ, εντελώς εθελοντικά, έφτιαξαν στέγαστρα για τα ζώα.

Η κατάσταση των ζώων μπορεί να βελτιώθηκε αρκετά, όμως το κυνοκομείο παραμένει κολαστήριο, στο οποίο τα ζώα βασανίζονται. Για αυτό η μόνη λύση είναι να βοηθήσουμε τους εθελοντές της φιλοζωικής. Όπως μπορεί ο καθένας. Είτε με προσωπική βοήθεια, αν μένει στην περιοχή, είτε οικονομικά είτε προσφέροντας τροφές είτε με κάτι άλλο πιο σημαντικό: Να υιοθετήσουμε ένα από αυτά τα ζωάκια. Να το σώσουμε από το μαρτύριό του, https://www.facebook.com/groups/filozoikos.spartis/

Για την ιστορία ο δήμαρχος κ. Βαγγέλης Βαλιώτης, όπως αναφέρουμε και πιο πάνω, δεν εξελέγη πάλι δήμαρχος. Εμείς πάλι λέμε ότι και πολύ έκατσε. Θα έπρεπε να είναι προ καιρού στο σπίτι του, γιατί μάλλον δεν είχε καταλάβει ότι από εμάς πληρώνεται για να κάνει τα πράγματα που αρνήθηκε να κάνει.

Η εγκληματική συμπεριφορά του δήμου σε βάρος των ζώων στο καταφύγιο συνεχίζεται

Φιλοζωική και εθελοντές περιθάλπτουν και τοποθετούν στέγαστρα για να έχουν τα ζώα σκιά

Πηγή: petpet.news

Related posts

Συγκινεί ο Γ. Σκιαδαρέσης: Αυτός είναι ο Σέρλοκ που κάποιοι είχαν παρατήσει μωρό σε βραχονησίδα να πεθάνει

Tι σου φταίει το καημένο το ζωάκι, βρε κτήνος;: 2.500 καταγγελίες για κακοποίηση μέσα σε έξι μήνες

Φρίκη στη Νάξο: Σκότωσαν θαλάσσια χελώνα, τη μαχαίρωσαν στο λαιμό