Δες τι Πρέπει να Κάνεις Όταν το Σκυλάκι σου Αγχώνεται και Έχει Συμπτώματα Κατάθλιψης

Ένας σκύλος μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα άγχους, ανησυχίας, ακόμη και κατάθλιψης. Τι μπορείς να κάνεις τότε εσύ; Αναλυτικά οι τρόποι για να ηρεμήσεις έναν σκύλο που αγχώνεται.
Ένας σκύλος αγχώνεται όταν νιώθει ότι απειλείται, όταν νιώθει ότι θα τον εγκαταλείψουν ή ότι οι ιδιοκτήτες του φεύγουν και δεν πρόκειται να επιστρέψουν. Μπορεί επίσης να είναι ιδιαίτερα ανήσυχο όταν ακούει θορύβους από πυροτεχνήματα και καταιγίδες.

Φυσικά, ένας σκύλος βοηθάει και τη δική μας ψυχική υγεία, όταν είμαστε στεναχωρημένοι και τρέχει κοντά μας, όταν ξέρει ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια αγκαλιά. Γι΄αυτό και για πάρα πολλούς άλλους λόγους είναι σημαντικό να γνωρίζεις τους τρόπους που μπορείς να τον βοηθήσεις κι εσύ.

Οι τρόποι για να ηρεμήσεις έναν σκύλο που αγχώνεται:

1. Απασχόλησε τον με διάφορα treats
Σύμφωνα με τον κτηνίατρο Dr Marty Becker, η «ανταμοιβή» και τα treats σ’ έναν σκύλο, τον βοηθούν να χαλαρώσει. Εάν για παράδειγμα ο σκύλος σου αγχώνεται που θα δει τον κτηνίατρο, άφησε τον να πάει πεινασμένος εκεί και όταν γυρίσετε, μπορείς να του δώσεις την αγαπημένη του λιχουδιά. Επίσης, μπορείς να απασχολείς το μυαλό του απασχολημένο παίζοντας παιχνίδια ή με έναν περίπατο στη φύση.

2. Βάλε χαλαρωτική μουσική
Η χαλαρωτική μουσική δεν χαλαρώνει κι εσένα όταν γυρνάς κουρασμένη από τη δουλειά; Γιατί να μην κάνει το ίδιο και με το κατοικίδιο σου; Σύμφωνα με τον Becker αν ο σκύλος σου αγχώνεται κάθε φορά που σε αποχωρίζεται, μπορείς να βάλεις στο σπίτι λίγη κλασική μουσική ή ακόμη κι ένα ακουστικό βιβλίο. Οι ήρεμες νότες και φωνές, μπορούν να βοηθήσουν τα σκυλιά να χαλαρώσουν.

ο σκύλος σου έχει αρθρίτιδα

Photo: Stocksy/Victor Torres
3. Δώσε στον σκύλο σου μια μεγάλη αγκαλιά
Ο θόρυβος από καταιγίδα, πυροτεχνήματα ή ακόμα και από την ηλεκτρική σκούπα μπορεί να προκαλέσει άγχος και ανησυχία όχι μόνο σε σκύλους, αλλά και σε γάτες. Αν το κατοικίδιο σου αντιδρά σε δυνατούς θορύβους, καλό θα ήταν να το καθησυχάσεις με μια μεγάλη αγκαλιά, γιατί αυτοί οι φόβοι τείνουν να επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.

4. Έλεγξε τη δική σου ψυχική υγεία
Ένας σκύλος στεναχωριέται όταν στεναχωριέσαι κι εσύ, αγχώνεται όταν αγχώνεσαι κι εσύ, γι’ αυτό θα ήταν καλύτερο να ελέγχεις και τη δική σου ψυχική υγεία. Ο σκύλος αντιδρά κι αντιλαμβάνεται τη δική μας νευρικότητα, κάτι που μπορεί να αυξήσει παραπάνω το άγχος του.

5. Άσκηση
Πολλά κατοικίδια ζώα αγχώνονται κι είναι ιδιαίτερα ανήσυχα όταν πλήττουν. Σ’ αυτή την περίπτωση, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να τα βάλεις να εξασκηθούν, καθώς όλοι ξέρουμε ότι ένα κουρασμένο σκυλί είναι ένα χαρούμενο σκυλί.

Related posts

Συγκινεί ο Γ. Σκιαδαρέσης: Αυτός είναι ο Σέρλοκ που κάποιοι είχαν παρατήσει μωρό σε βραχονησίδα να πεθάνει

Tι σου φταίει το καημένο το ζωάκι, βρε κτήνος;: 2.500 καταγγελίες για κακοποίηση μέσα σε έξι μήνες

Φρίκη στη Νάξο: Σκότωσαν θαλάσσια χελώνα, τη μαχαίρωσαν στο λαιμό