Γιατί όσοι υποφέρουν από χρόνιο πόνο έχουν καλύτερο ύπνο όταν κοιμούνται με το σκύλο τους

ια νέα ενδιαφέρουσα έρευνα είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και έχει να κάνει με τους έχοντες χρόνιους πόνους και την ποιότητα του ύπνου τους.

Δεν είναι λίγοι οι γιατροί, οι οποίοι συμβουλεύουν τους ασθενείς τους που υποφέρουν από χρόνιους πόνους να κοιμούνται δίχως το σκύλο τους στο κρεβάτι. Ένας από τους λόγους είναι για να έχουν ήσυχο και απερίσπαστο ύπνο. Όμως μια έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο της Alberta, κάνει λόγο για το ακριβώς αντίθετο, συνιστώντας στους ασθενείς να μοιράζονται το κρεβάτι τους με το καλύτερό τους φίλο.

Η ερευνήτρια Cary Brown αναφέρει στο διαδικτυακό Phys.org: “Συνήθως οι άνθρωποι που έχουν πόνους έχουν παράλληλα και προβλήματα ύπνου. Έτσι οι γιατροί που τους παρακολουθούν τους συμβουλεύουν να κοιμούνται μόνοι τους βγάζοντας το κατοικίδιό τους έξω από το δωμάτιο. Όμως η συμβουλή αυτή είναι λάθος και έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Τα οφέλη στην υγεία μας από την παρουσία του σκύλου μας στο δωμάτιο που κοιμόμαστε είναι πολλά. Η φυσική επαφή, όπως μια αγκαλιά πριν τον ύπνο, και η μετέπειτα επαφή κατά τη διάρκεια του ύπνου, βοηθάει τους ασθενείς στο να χαλαρώσουν, να νιώσουν ασφαλείς και να κοιμηθούν καλύτερα. Όταν νιώθουμε χαλαρά, το σώμα μας απελευθερώνει τις γνωστές ορμόνες της ευτυχίας. Για κάποιους ανθρώπους με χρόνιους πόνους η σχέση τους αυτή με το κατοικίδιό τους είναι ίσως το μοναδικό πράγμα που τους ανακουφίζει και τους κάνει να νιώθουν καλύτερα. Οπότε είναι τελείως λάθος να τους συμβουλεύουμε να κοιμούνται δίχως το ζώο τους”.

Η έρευνα αυτή έδειξε και κάτι άλλο: Ότι εκτός από τα οφέλη στον ύπνο, η συνύπαρξη με ένα κατοικίδιο και ειδικά με σκύλο σου δίνει και ενέργεια κατά τη διάρκεια της μέρας. Και αυτό γιατί πρέπει να σηκωθείς την κατάλληλη ώρα και να πας βόλτα το σκύλο. Γενικώς σε ωθεί στο να κάνεις πράγματα.

Στα ίδια ευρήματα κατέληξε και μια άλλη έρευνα που έγινε το 2017 στο πανεπιστήμιο του Queensland της Αυστραλίας. Εδώ οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι περισσότερο πιθανό είναι να ξυπνήσουν τη νύχτα από τον παρτενέρ τους παρά από το σκύλο τους. Το δε 70% αυτών που ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας ανέφερε ότι αν ήταν να επιλέξουν ανάμεσα στο σύντροφό τους και το σκύλο τους για να μοιραστούν το κρεβάτι τους, θα διάλεγαν τον τετράποδο φίλο τους.

Related posts

Συγκινεί ο Γ. Σκιαδαρέσης: Αυτός είναι ο Σέρλοκ που κάποιοι είχαν παρατήσει μωρό σε βραχονησίδα να πεθάνει

Tι σου φταίει το καημένο το ζωάκι, βρε κτήνος;: 2.500 καταγγελίες για κακοποίηση μέσα σε έξι μήνες

Φρίκη στη Νάξο: Σκότωσαν θαλάσσια χελώνα, τη μαχαίρωσαν στο λαιμό