Αρχαία πέτρινα εργαλεία έρχονται να ανατρέψουν όσα γνωρίζουμε για την παλαιότητα του ανθρώπινου είδους

Σύμφωνα με ανακοινώσεις επιστημόνων, ανακαλύφθηκαν τα πιο αρχαία πέτρινα εργαλεία του κόσμου! Βρέθηκαν κοντά στις όχθες της λίμνης Τουρκάνα στην Κένυα και χρονολογούνται τουλάχιστον 3,3 εκατομμύρια χρόνια πριν!

Είναι 700.000 χρόνια πιο αρχαία από οποιαδήποτε άλλα εργαλεία έχουν ανακαλυφθεί εώς σήμερα και μάλιστα ξεπερνούν χρονολογικά το είδος Homo!

Η ανακάλυψη, που δημοσίευτηκε στο περιοδικό Nature, υποστηρίζει ότι πιο αρχαία είδη από το Homo, όπως το Australopithecus afarensis ή το Kenyanthropus platyops, ήταν πολύ πιο εξελιγμένα απ’ ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Τα πρώτα εργαλεία από την περιοχή -που ονομάστηκε Lomekwi 3– ανακαλύφθηκαν το 2011 και μέχρι το τέλος του 2012, 149 εργαλεία είχαν έρθει στο φως. Ακόμη περισσότερα βρήκαν στην αποστολή του 2014. Μέχρι σφυριά και αμόνια ανακαλύφθηκαν: “Το μεγαλύτερο ζυγίζει 15 κιλά, δηλαδή είναι τεράστιο!” είπε ο δρ. Nick Taylor στο BBC News.

Η χρονολογία τους προσδιορίστηκε στα 3,3 εκατομμύρια χρόνια πριν με μετρήσεις της στάχτης της λάβας και άλλων μεταλλικών στοιχείων που βρέθηκαν γύρω από τα εργαλεία, ξεπερνώντας έτσι σε ηλικία τα εργαλεία Oldowan της Τανζανίας που χρονολογούνται 2,6 εκατομμύρια χρόνια πίσω.

Αυτό όμως που δε γνωρίζουν, είναι ποιος τα κατασκεύασε! Μέχρι πρόσφατα, αρκετοί επιστήμονες υποστήριζαν ότι ο Homo habilis ήταν ο αρχαιότερος πρόγονός μας (του είδους Homo τουλάχιστον) που είχε χρησιμοποιήσει εργαλεία. Η εμφάνιση αυτού του είδους όμως χρονολογείται στα 2,4-2,3 εκατομμύρια χρόνια πριν, οπότε κατά πάσα πιθανότητα δεν ήταν αυτό το πρώτο είδος που κατασκεύασε και χρησιμοποίησε εργαλεία.

Σύμφωνα με τον δρ. Taylor: “Υπάρχουν κάποιοι υποψήφιοι. Το ανθρωποειδές Kenyanthropus platyops, για παράδειγμα, που ανακαλύφθηκε αρκετά κοντά στην περιοχή Lomekwi 3. Ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αφρικής υπήρχε και ένα άλλο ανθρωποειδές, το Australopithecus afarensis, που επίσης είναι υποψήφιος.”

Κανένα όμως από αυτά τα δύο είδη δε θεωρούνταν ιδιαίτερα ευφυές – είχαν ανθρώπινα αλλά και πιθηκοειδή χαρακτηριστικά και αρκετά μικρούς εγκέφαλους.

Ήταν οι πρόγονοι του Homo πιο έξυπνοι απ’ ότι φαντάζονται οι επιστήμονες; Μένει να το ανακαλύψουμε. Σύμφωνα με τον δρ. Ignacio de la Torre “αυτή είναι η σημαντικότερη ανακάλυψη των τελευταίων 50 χρόνων“!

Related posts

Η επιστήμη μίλησε: Τα παιδιά κληρονομούν τα περισσότερα γονίδιά τους από τη γιαγιά τους

Δύο Νέοι Από Το Ρέθυμνο Αποφοίτησαν Πρώτοι Από Την Ιατρική Σχολή Του Πανεπιστημίου Κρήτης

Είναι Μόλις 13 Ετών Και Την Δέχθηκαν Στην Ιατρική Σχολή: «Μαμά, Τα Κατάφερα!»