Απίστευτη Ανακάλυψη! Επιστήμονες βρήκαν τρόπο να μετατρέψουν τα Πυρηνικά απόβλητα σε Μπαταρίες που διαρκούν για ΠΑΝΤΑ

Στο μέλλον, η καθαρότερη πηγή ενέργειας μπορεί να προέρχεται από ένα βρώμικο υποπροϊόν της σημερινής πυρηνικής ενέργειας. Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ έχουν δημιουργήσει μια υπερ-φορτισμένη μπαταρία διαμάντι από συμπιεσμένο ραδιενεργό άνθρακα-14 που εξάγεται από τα πυρηνικά απόβλητα.

Οι μπαταρίες διαμάντια είναι κατασκευασμένες από άνθρακα υψηλής συμπίεσης – συνήθως άνθρακα ή γραφίτη, ενώ επίσης και από αποτεφρωμένα λείψανα ανθρώπων και ζώων. Όταν οι ερευνητές συμπίεσαν το υλικό του ραδιενεργού άνθρακα από τα μπλοκ γραφίτη που χρησιμοποιούνται στους πυρηνικούς σταθμούς, το αποτέλεσμα ήταν ένα διαμάντι που εξέπεμπε ένα συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ ταυτόχρονα παρήγαγε μηδενικές εκπομπές. Επιπλέον, δεν χρειάζεται καμία συντήρηση ή επαναφόρτιση, και μπορεί να λειτουργήσει για χιλιάδες χρόνια.

«Με τον εγκλεισμό ραδιενεργού υλικού στο εσωτερικό των διαμαντιών, μετατρέπουμε το πρόβλημα των πυρηνικών αποβλήτων σε πυρηνοκίνητη μπαταρία για μακροπρόθεσμη παροχή καθαρής ενέργειας», δήλωσε ο Tom Scott από το Ινστιτούτο Cabot του Μπρίστολ. «Υπάρχουν ένα εκατομμύριο τόνοι τέτοιων μπλοκ γραφίτη σε όλο τον κόσμο και αυτό θα ήταν μια καλή χρήση για αυτά. Μια χρήση που θα μείωνε τη ραδιενέργεια τους και το κόστος διάθεσής τους. Το κόστος για την παραγωγή ενός διαμαντιού, είναι πολύ λιγότερο από ό, τι η διάθεση των πυρηνικών αποβλήτων.

Τι γίνεται όμως με αυτή τη ραδιενέργεια; Αποτελεί απειλή? Στην πραγματικότητα, η ποσότητα της ακτινοβολίας που εκπέμπεται από τη μπαταρία διαμάντι, είναι μικρότερη από το ποσό που εκ φύσεως εκπέμπει μια μπανάνα. Η ακτινοβολία εγκλίνεται μέσα στο διαμάντι, από την επίστρωση του μη-ραδιενεργού διαμαντιού. Από τη στιγμή που το διαμάντι είναι το σκληρότερο υλικό που ξέρουμε, είναι πολύ καλά προστατευμένη. Επιπλέον, ο άνθρακας-14 εκπέμπει μόνο μικρής εμβέλειας ακτινοβολία, η οποία απορροφάται από οποιοδήποτε στερεό υλικό.

Επίσης, η ποσότητα της ισχύος που παράγεται από ένα ραδιενεργό διαμάντι είναι ελάχιστη. Ένα διαμάντι με ένα γραμμάριο άνθρακα-14, θα παράγει 15 joule την ημέρα, λιγότερο και από μία μπαταρία ΑΑ. Ωστόσο, μελλοντικά, αυτά τα διαμάντια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε συσκευές που δεν μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα, όπως είναι οι βηματοδότες και οι ιατρικές συσκευές, ή οι δορυφόροι και τα διαστημόπλοια.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο «Ideas to Change the World». Έχουν ζητήσει από την επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό, να βοηθήσουν στο Twitter με τις ιδέες τους για το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα διαμάντια.

«Υπάρχουν τόσες πολλές πιθανές χρήσεις και ζητάμε από το κοινό να καταλήξει σε προτάσεις για το πώς να χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνολογία, χρησιμοποιώντας #diamondbattery», είπε ο Scott.

Το κοινό έχει φιλόδοξες ιδέες. Στο Twitter, οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη χρήση των διαμαντιών σε μονάδες ισχύος GPS, power packs, συναγερμούς καπνού βαθέων υδάτων και υποβρύχιο εξοπλισμό, μαύρα κουτιά στα αεροσκάφη και ιατρικό εξοπλισμό για τις απομακρυσμένες περιοχές. Λιγότερο φιλόδοξες ιδέες; Τα διαμάντια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν μια ατελείωτη μπαταρία για τα χειριστήρια της τηλεόρασης.

Σε έναν κόσμο που απαιτεί περισσότερη ενέργεια από ποτέ, αυτή η ιδέα έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει υπέρογκα ποσά ενέργειας για το μέλλον.

Credit: Secondnexus

Related posts

Η επιστήμη μίλησε: Τα παιδιά κληρονομούν τα περισσότερα γονίδιά τους από τη γιαγιά τους

Δύο Νέοι Από Το Ρέθυμνο Αποφοίτησαν Πρώτοι Από Την Ιατρική Σχολή Του Πανεπιστημίου Κρήτης

Είναι Μόλις 13 Ετών Και Την Δέχθηκαν Στην Ιατρική Σχολή: «Μαμά, Τα Κατάφερα!»