10 Εξωπραγματικά Γεγονότα που θα συμβούν εάν η Γη σταματήσει να Περιστρέφεται!

Το Χόλιγουντ έχει γυρίσει πολλές ταινίες για την αποκάλυψη και πολλοί έχουν αναρωτηθεί από περιέργεια, τι θα συνέβαινε στον πλανήτη μας, αν ξαφνικά συνέβαινε κάποιου είδους επίθεση.

Αποφασίσαμε να μάθουμε τι θα συνέβαινε αν η Γη ξαφνικά σταματούσε να περιστρέφεται (και όντως στην πραγματικότητα σταδιακά επιβραδύνει την περιστροφή της), μελετήσαμε την επιστημονική γνώμη και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα.

1. Όλα τα αντικείμενα από την αδράνεια θα πετάξουν ανατολικά με τεράστια ταχύτητα

Οι κάτοικοι της Γης δεν δίνουν σημασία πως ο πλανήτης μας περιστρέφεται με μεγάλη ταχύτητα. Αλλά αν ξαφνικά σταματούσε απότομα, τότε σύμφωνα με τον φυσικό και αστρονόμο της NASA Sten Odenwald, τότε οι άνθρωποι, τα αυτοκίνητα, τα σπίτια και ό, τι άλλο υπάρχει στην επιφάνειά της θα εκτινάσσονταν (όπως οι επιβάτες σε ένα απότομο φρενάρισμα λεωφορείου) και από την αδράνεια θα πετούσαν με μεγάλη ταχύτητα προς τα ανατολικά και στη συνέχεια θα έπεφταν στο έδαφος. Η ταχύτητα στον Ισημερινό θα είναι πολύ υψηλή – πάνω από 1.600 χλμ / ώρα, και πιο κοντά στους πόλους θα ξεπερνάει τα 1.300 χλμ / ώρα.

2. Θα λάμβανε χώρα ένα πανίσχυρο τσουνάμι

Η δύναμη της αδράνειας θα μετακινούσε το νερό στις θάλασσες και τους ωκεανούς, και ένα πανίσχυρο, αφάνταστης ισχύος, τσουνάμι, θα κινείτο προς τα ανατολικά, θα κάλυπτε τη γη και θα καταβρόχθιζε τις παράκτιες πόλεις.

3. Ο ισχυρός άνεμος θα αυξανόταν

Μετά τη διακοπή της κίνησης της Γης και η ατμόσφαιρα θα συνέχιζε την κίνησή της, παρακινούμενη από τη δύναμη της αδράνειας, και «θα γύριζε» γύρω από τον πλανήτη, ίσως πολλές φορές. Η αρχική ταχύτητα του αέρα θα είναι τεράστια – πάνω από 1.700 χλμ / ώρα, και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να αντισταθεί ενάντια σε έναν τέτοιο τυφώνα. Είναι πολύ πιθανό ότι κάποιο μέρος της ατμόσφαιρας της Γης, θα χαθεί.

4. Όλο το νερό της Γης θα συγκεντρωθεί σε δύο ωκεανούς και θα διαμορφωθεί μια νέα ήπειρος

Τώρα, εξαιτίας της φυγόκεντρης δύναμης το νερό τείνει να συγκεντρώνεται προς τον ισημερινό, και μετά τη διακοπή της κίνησης της Γης θα συνέβαινε αναδιανομή της γης και του νερού. Τα νερά των ωκεανών θα συγκεντρωθούν πιο κοντά στους πόλους, και θα σχηματιστούν δύο τεράστιοι ωκεανοί – ο Βόρειος και ο Νότιος. Και η γη κοντά στον ισημερινό θα βγει από το νερό για να σχηματιστεί μια ενιαία γιγαντιαία ήπειρος, σαν ένα δαχτυλίδι γύρω από τη γη – μια νέα Παγγαία.

5. Θα ξεκινήσουν ηφαιστειακές εκρήξεις, τυφώνες και σεισμοί

Αν ο πλανήτης σταματήσει απότομα, η τεράστια κινητική ενέργεια της Γης και οι δυνάμεις της αδράνειας θα ταρακουνήσουν το έδαφος – όλα τα στρώματα του πλανήτη θα συγκρουστούν. Το αποτέλεσμα είναι προβλέψιμο: πανίσχυροι τυφώνες, αμέτρητες εκρήξεις ηφαιστείων και καταστροφικοί σεισμοί.

6. Η Γη θα αλλάξει τη μορφή της – θα γίνει στρογγυλή από γεωειδής

Το σχήμα της γεωειδούς Γη συμβαίνει ως αποτέλεσμα της περιστροφής – είναι ελαφρώς πεπλατυσμένη στους πόλους και στον ισημερινό σχηματίζει ένα εξόγκωμα λόγω της φυγόκεντρης δύναμης. Κατά το σταμάτημα της κίνησης του πλανήτη, το σχήμα της Γης θα είναι πιο κοντά στο σφαιρικό.

7. Στο ένα ημισφαίριο θα είναι καυτά όπως στη Σαχάρα, και στο άλλο ημισφαίριο θα επικρατεί αρκτικό ψύχος

Αν η Γη κάνει μια περιστροφή γύρω από τον Ήλιο, τότε η μία πλευρά θα έχει αιώνια μέρα, και η άλλη πλευρά αιώνια νύχτα. Ο ήλιος θα θερμαίνει το ένα ημισφαίριο στο βαθμό που θα επικρατεί αβάσταχτη καυτή θερμοκρασία, και όλα θα είναι θερμότερα στον ισημερινό, και λίγο πιο δροσερά όσο πλησιάζουμε κοντά στους πόλους. Το άλλο μισό θα παραμένει στο σκοτάδι και η θερμοκρασία θα πλησιάζει τις αρκτικές θερμοκρασίες. Ένα άλλο σενάριο σύμφωνα με της NASA: η Γη δεν θα περιστρέφεται καθόλου, ούτε μια φορά στις 365 ημέρες, και στη συνέχεια η ημέρα και η νύχτα θα διαρκούν για 6 μήνες.

8. Θα εξαφανιστεί το μαγνητικό πεδίο που προστατεύει τη Γη από τις επικίνδυνες κοσμικές ακτίνες

Το μαγνητικό πεδίο της Γης δημιουργείται ως αποτέλεσμα των διεργασιών στον εξωτερικό πυρήνα, το οποίο αποτελείται κυρίως από σίδηρο, και την περιστροφή του πλανήτη. Εάν η περιστροφή σταματήσει, το μαγνητικό πεδίο θα εξαφανιστεί, σύμφωνα με τη πρόβλεψη του Sten Odenwald. Προστατεύει τον πλανήτη από τον ηλιακό άνεμο, που είναι φορτισμένα σωματίδια που πέφτουν προς τη Γη από τον ήλιο από τα βάθη του διαστήματος, και είναι επιβλαβή για όλα τα έμβια όντα.

9. Αν οι άνθρωποι επιβιώνουν, τότε αυτό θα συμβεί μόνο στα σύνορα της μέρας και νύχτας

Αν η ανθρωπότητα μπορέσει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, τότε αυτό θα συμβεί μόνο στην περιοχή μετάβασης – στα σύνορα μέρας και νύχτας. Έτσι, θα είναι απαραίτητο οι άνθρωποι να ζήσουν υπόγεια και να βγαίνουν στην επιφάνεια μόνο φορώντας προστατευτικές στολές – εξαιτίας της βλαβερής κοσμικής ακτινοβολίας.

10. Στην πραγματικότητα, με την πάροδο του χρόνου το φεγγάρι θα πέσει πάνω στη Γη. Αλλά αυτό δε θα συμβεί σύντομα

Σύμφωνα με τον καθηγητή Vaughan Pratt από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, η ταχύτητα περιστροφής της Σελήνης, σταδιακά επιβραδύνεται, και η απόσταση μειώνεται από τη Γη. Το ίδιο θα συνέβαινε αν σταματούσε η περιστροφή της Γης. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, είναι πιθανό να πέσει πάνω στη Γη.

Σε γενικές γραμμές, η περιστροφή της Γης στην πραγματικότητα επιβραδύνεται. Όταν ο πλανήτης ήταν «νέος» περιστρεφόταν πολύ πιο γρήγορα – η μέρα διαρκούσε μόνο 6 ώρες. Η δύναμη της έλξης της Σελήνης προκαλεί παλίρροιες που με τη πάροδο του χρόνου επιβραδύνουν το ρυθμό περιστροφής της Γης ανά χρονιά. Η NASA έχει υπολογίσει ότι κάθε αιώνα η διάρκεια της ημέρας αυξάνεται κατά 2,3 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Έπειτα από δισεκατομμύρια χρόνια η ημέρα θα αρκετές φορές μεγαλύτερη, και τότε η Γη μπορεί να σταματήσει εντελώς.

Credit: Adme

Related posts

Η επιστήμη μίλησε: Τα παιδιά κληρονομούν τα περισσότερα γονίδιά τους από τη γιαγιά τους

Δύο Νέοι Από Το Ρέθυμνο Αποφοίτησαν Πρώτοι Από Την Ιατρική Σχολή Του Πανεπιστημίου Κρήτης

Είναι Μόλις 13 Ετών Και Την Δέχθηκαν Στην Ιατρική Σχολή: «Μαμά, Τα Κατάφερα!»