Τι θα ανακοινώσει η NASA το απόγευμα της Δευτέρας?

Αθήνα
Αντίθετα με ό,τι μπορεί να έχετε διαβάσει αυτές τις ημέρες, η συνέντευξη Τύπου που έχει προγραμματίσει για τη Δευτέρα η NASA δεν αφορά την ανακάλυψη εξωγήινων Ευρωπαίων.

Πιθανότατα η υπηρεσία θα παρουσιάσει νέες ενδείξεις για την ύπαρξη ενός υπόγειου ωκεανού στην Ευρώπη, ένα μεγάλο φεγγάρι του Δία που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες ελπίδες για ανακάλυψη ζωής εκτός της Γης.

Στην εκδήλωση της Δευτέρας, «οι αστρονόμοι θα παρουσιάσουν αποτελέσματα από μια μοναδική καμπάνια παρατήρησης της Ευρώπης, η οποία έδωσε απροσδόκητες ενδείξεις δραστηριότητας που θα μπορούσε να σχετίζεται με την ύπαρξη ενός υπόγειου ωκεανού» προανήγγειλε η NASA.

To in.gr θα μεταδώσει ζωντανά την παρουσίαση, η οποία ξεκινά στις 21:00 ώρα Ελλάδας.

Η ύποπτη «δραστηριότητα» στην οποία αναφέρεται η ανακοίνωση αφορά πιθανότατα πίδακες υδρατμών που αναβλύζουν από ρωγμές στον πάγο που καλύπτει ολόκληρη την Ευρώπη.

Το 2012, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble «παρατήρησε υδρατμούς πάνω από την περιοχή του νότιου πόλου της Ευρώπης», ωστόσο το φαινόμενο δεν έχει παρατηρηθεί έκτοτε.

Οι νέες παρατηρήσεις, και αυτές από το Hubble, ίσως επιβεβαιώνουν την ύπαρξη αυτών των πιδάκων, οι οποίοι πρέπει να πηγάζουν σε κάποιον υπόγειο όγκο υγρού νερού.

Η χημική σύσταση των υδρατμών θα μπορούσε να εξεταστεί από κοντά από μια αποστολή που σκοπεύει να θέσει σε τροχιά η NASA τη δεκαετία του 2020.

Ο ωκεανός της Ευρώπης, εφόσον βέβαια υπάρχει, πιστεύεται ευρέως ότι θα διέθετε τα χημικά συστατικά και την ενέργεια που απαιτείται για την εμφάνιση μικροβιακής ζωής.

Πίδακες υδρατμών που κατά πάσα πιθανότητα πηγάζουν από έναν υπόγειο ωκεανό έχουν παρατηρηθεί και στον Εγκέλαδο, δορυφόρο του Κρόνου που επίσης καλύπτεται από πάγο.

Το Hubble έχει επίσης εντοπίσει ενδείξεις ενός υπόγειου ωκεανού στον Γανυμήδη, έναν άλλο μεγάλο δορυφόρο του Δία.

Αν ο ωκεανός αυτός υπάρχει, περιέχει περισσότερο αλμυρό νερό από ό,τι όλοι μαζί οι ωκεανοί της Γης.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΔΟΛ

πηγη

Related posts

Η επιστήμη μίλησε: Τα παιδιά κληρονομούν τα περισσότερα γονίδιά τους από τη γιαγιά τους

Δύο Νέοι Από Το Ρέθυμνο Αποφοίτησαν Πρώτοι Από Την Ιατρική Σχολή Του Πανεπιστημίου Κρήτης

Είναι Μόλις 13 Ετών Και Την Δέχθηκαν Στην Ιατρική Σχολή: «Μαμά, Τα Κατάφερα!»