DIY

16 Απροσδόκητοι Τρόποι Χρήσης Υγρού Πιάτων

Όπως το λέει και το όνομά του, το υγρό πιάτων είναι σχεδιασμένο για να καθαρίζει τα πιάτα. Όμως, έχει πολλές άλλες χρήσεις στο σπίτι, είτε ψάχνετε τρόπο να απαλλαγείτε από δύσκολους λεκέδες, να γυαλίσετε τα κοσμήματά σας ή να απαλλαγείτε από έντομα, το υγρό πιάτων είναι σωτήριο! Δε μας πιστεύετε; Διαβάστε 16 απροσδόκητους τρόπους να χρησιμοποιήσετε υγρό πιάτων. 

1. Πλύντε τα ρούχα σας

Σας τελείωσε το απορρυπαντικό ρούχων; Ρίξτε μερικές σταγόνες υγρού πιάτων σε δύο κούπες νερό και ρίξτε το μέσα στο πλυντήριο ρούχων.

2. Σπιτικές σαπουνόφουσκες
Μια διασκεδαστική απασχόληση για τα παιδιά, ειδικά όταν έχει καλό καιρό. Προσθέστε μερικές σταγόνες υγρού πιάτων σε ένα πλαστικό μπουκάλι, ανακινήστε ελαφρώς και φυσήξτε μερικές σαπουνόφουσκες.

3. Αφαιρέστε λεκέ από κόκκινο κρασί

Προσθέστε 1 κ.γ. υγρό πιάτων με 1 φλιτζάνι οξυζενέ, και με ένα καθαρό σφουγγαράκι ποτίστε το μείγμα κατευθείαν στο λεκέ. Αφήστε να μουλιάσει για λίγο, και ξεβγάλτε με κρύο νερό.

4. Απαλλαγείτε από ψύλλους
Δοκιμάστε λίγο υγρό πιάτων με άρωμα λεμόνι, όταν κάνετε μπάνιο το σκύλο σας.

5. Αφαιρέστε λεκέδες από γράσο
Ρίξτε 1-2 σταγόνες υγρού πιάτων πάνω στο λεκέ και τρίψτε με μια παλιά οδοντόβουρτσα. Πλύντε με ζεστό νερό και το γράσο θα ανήκει στο παρελθόν. Μείγμα υγρού πιάτων και οξυζενέ βοηθάει επίσης σε λεκέδες από γρασίδι.

6. Σπιτική κρύα κομπρέσα

Φτιάξτε μια σπιτική κρύα κομπρέσα, ρίχνοντας ένα φλιτζάνι υγρό πιάτων σε σακουλάκι που κλείνει. Το υγρό πιάτων δεν παγώνει ποτέ και είναι ιδανικό να το τοποθετείτε γύρω από μελανιές και χτυπήματα.

7. Απαλλαγείτε από δηλητηριώδη κισσό
Φορώντας γάντια, τρίψτε τα φύλλα του κισσού με υγρό πιάτων και μέσα σε μερικές μέρες θα μαραθεί.

8. Καθαρίστε τα ασημικά σας

Κάντε τα ασημικά σας να λάμπουν ξανά με μείγμα σόδας και υγρού πιάτων. Αφήστε τα ασημικά σας να μουλιάσουν για 5 λεπτά, και χρησιμοποιώντας μια μαλακή οδοντόβουρτσα τρίψτε τα και ξεβγάλτε με νερό. Αφήστε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί και θα δείχνουν σαν καινούρια.

9. Παγιδέψτε και σκοτώστε τις μύγες των φρούτων
Ρίξτε 2 εκατοστά υγρό πιάτων με άρωμα φρούτων σε ένα ανοιχτό δοχείο και προσθέστε 2 εκατοστά νερό. Καλύψτε το με πλαστική μεμβράνη και φτιάξτε μερικές τρύπες. Οι μύγες θα προσελκυστούν από το άρωμα και θα παγιδευτούν μέσα στο δοχείο.

10. Απαλλαγείτε από λεκέδες σε ταπετσαρία

Για να καθαρίσετε λεκέδες σε ταπετσαρία και σε καναπέδες, γεμίστε ένα δοχείο αναλογία υγρό πιάτων και νερό σε αναλογία 1:1. Στη συνέχεια χτυπήστε το μείγμα με μίξερ. Χρησιμοποιήστε σφουγγαράκι για να καθαρίσετε τους λεκέδες με αυτό το αφράτο μείγμα.

11. Καθαρίστε έπιπλα κήπου
Ρίξτε λίγο υγρό πιάτων σε ζεστό νερό και απαλλαγείτε από τη βρωμιά και τη σκόνη στα έπιπλα κήπου.

12. Ξεθολώστε το παρμπρίζ και τα τζάμια του αυτοκινήτου
Αν θέλετε να αποτρέψετε τα τζάμια και οι καθρέφτες να θολώνουν, ρίξτε λίγο υγρό πιάτων σε ένα στεγνό πανί και τρίψτε το τζάμι μέχρι να εξαφανιστεί η σαπουνάδα.

13. Λαδώστε μια βίδα

Αν θέλετε να βιδώσετε μια βίδα σε ξύλο και σας δυσκολεύει, μια σταγόνα υγρού πιάτων πάνω στη βίδα θα διευκολύνει το βίδωμα.

14. Απωθητικό μυρμηγκιών και αραχνών

Αν το σπίτι σας έχει αράχνες ή μυρμήγκια, ανακατέψτε νερό και υγρό πιάτων σε ένα μπουκάλι σπρέι, και ψεκάστε τη βεράντα, τις πόρτες, τα παράθυρα και γωνίες με το μείγμα.

15. Λιπαροί λεκέδες σε τσιμέντο
Αν παρατηρήσετε ένα λιπαρό λεκέ σε τσιμέντο, απλά ρίξτε λίγη μαγειρική σόδα πάνω στο λεκέ, προσθέστε λίγο υγρό πιάτων και τρίψτε με μια βούρτσα. Αφήστε να ποτίσει για μερικές ώρες και επαναλάβετε αν χρειαστεί.

16. Απαλλαγείτε από αγριόχορτα
Μειώστε τα αγριόχορτα, συνδυάζοντας υγρό πιάτων, αλάτι και ξίδι σε ένα μπουκάλι σπρέι. Ψεκάστε τα σημεία που έχετε αφαιρέσει τα ζιζάνια ή τα σημεία που ξέρετε ότι θα φυτρώσουν.

Credit: tiphero.com

Related posts

Από τη σοφία του λαού, αλλά και την επιστήμη: Οι μυστικές ιδιότητες και χρήσεις που έχει το ξύδι

«Επανάσταση» στην τουαλέτα: Καθαρίστε τη λεκάνη μέσα σε 3 λεπτά! (Video)

Μυρίζει άσχημα η σφουγγαρίστρα; Το κόλπο της γιαγιάς με 2 υλικά από την κουζίνα που θα την κάνει… καινούργια