DIY

10 Απλά αλλά Πανέξυπνα κόλπα για να κάνετε το σπίτι σας να ΛΑΜΠΕΙ, χωρίς την χρήση χημικών

Μπορεί να νομίζουμε ότι είναι ασφαλή, αλλά τα περισσότερα καθαριστικά για το σπίτι περιέχουν χημικά που μολύνουν τον αέρα του σπιτιού και είναι βλαβερά για την υγεία μας.

Υπάρχουν πολλά καθαριστικά προϊόντα σχεδιασμένα για να κάνουν τηνκαθημερινότητα μας πιο εύκολη και τα έχουμε συνηθίσει τόσο, που δεν μπορούμε να φανταστούμε την ζωή μας χωρίς αυτά. Αλλά αν θέλουμε να κάνουμε τη ζωή μας πιο ασφαλή, πρέπει να μειώσουμε την χρήση τους.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικά χρήσιμα και αποτελεσματικά κόλπα για να μειώσετε την χρήση των καθαριστικών με τοξικά χημικά, να εξοικονομήσετε χρήματα και να κάνετε το σπίτι σας πιο ασφαλές.

1. Μπορείτε να απομακρύνετε τα ίχνη σκουριάς από τα πλακάκια σας τρίβοντας τα με ένα μίγμα ξιδιού και μαγειρικής σόδας. Αφήστε το να δράσει για λίγα λεπτά, ξεπλύντε με νερό και σκουπίστε με ένα στεγνό πανί.

2. Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε τα τζάμια σας είναι με αμμωνία και νερό. Φτιάξτε ένα μίγμα με ένα μέρος αμμωνίας και 10 μέρη νερού, καθαρίστε τα τζάμια σας και σκουπίστε τα με μία πετσέτα με μικροΐνες ή ένα κομμάτι χαρτί. Επίσης, μπορείτε να τα καθαρίσετε και με μια ωμή πατάτα. Τρίψτε την πάνω στα τζάμια και στη συνέχεια σκουπίστε με ένα καθαρό πανί.

3. Μπορείτε να καθαρίσετε τα ξύλινα πατώματα του σπιτιού σας ένα ένα μίγμα από 1/4 φλιτζανιού ξίδι και 1 λίτρο νερό. Αν έχετε πάτωμα με πλακάκια, χρησιμοποιήστε βραστό νερό.

4. Αν θέλετε να διατηρήσετε το πλυντήριο σας σε καλή κατάσταση, τότε πρέπει να το καθαρίζετε συχνά. Ένας τρόπος είναι να βάλετε 80 γραμμάρια κιτρικό οξύ σε άδειο πλυντήριο και να το βάλετε στο πρόγραμμα πλύσης με την πιο υψηλή θερμοκρασία.

5. Αν θέλετε να κάνετε τους καθρέφτες σας να λάμπουν, πρέπει πρώτα να απομακρύνετε τα λίπη. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε το μίγμα που σας προτείναμε παραπάνω για τα παράθυρα και προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας οινόπνευμα.

6. Για να απολυμάνετε τον πάγκο κοπής σας, τρίψτε την επιφάνεια του με μισό λεμόνι και ρίξτε από πάνω χοντρό αλάτι. Αφήστε το να κάτσει για 5-10 λεπτά και στη συνέχεια τρίψτε ξανά την επιφάνεια με το υπόλοιπο λεμόνι. Ξεπλύντε με ζεστό νερό.

7. Απομακρύνετε την βρομιά και τις άσχημες μυρωδιές από το χαλί σας ρίχνοντας σε όλη την επιφάνεια του μαγειρική σόδα και κορνφλάουρ. Αφήστε το για 15 λεπτά και στη συνέχεια καθαρίστε με την ηλεκτρική σκούπα.

8. Μπορείτε να απομακρύνετε τις άσχημες μυρωδιές από το ψυγείο σας, καθαρίζοντας το με ένα μίγμα από ίσα μέρη νερού και χυμού λεμονιού. Μπορείτε να προσθέσετε και μαγειρική σόδα για να απομακρύνετε την βρομιά πιο εύκολα.

9. Ένας τρόπος για να απομακρύνετε την μούχλα και τα σημάδια νερού από το μπάνιο σας είναι με μαγειρική σόδα ή χυμό λεμονιού. Βουτήξτε μια βρεγμένη οδοντόβουρτσα στην μαγειρική σόδα και τρίψτε τα πλακάκια του μπάνιου σας. Στην συνέχεια καθαρίστε τα με νερό. Μια φορά την βδομάδα τρίψτε αυτές τις επιφάνειες με μισό λεμόνι, αφήστε το για 10-15 λεπτά, ξεβγάλτε τις με νερό και σκουπίστε.

10. Για να κάνετε τον φούρνο σας να μοιάζει με καινούριο, ανακατέψτε μισό φλιτζάνι νερό με ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα. Απλώστε το μίγμα σε όλες τις εσωτερικές επιφάνειες του φούρνου και αφήστε το για 15 λεπτά. Ξεπλύντε τις καλά και σκουπίστε με ένα στεγνό πανί. Στη συνέχεια, βάλτε σε ένα μπουκάλι για σπρέι λευκό αποσταγμένο ξίδι, ψεκάστε τις βρόμικες επιφάνειες και αφήστε το να κάτσει για 15 λεπτά πριν το καθαρίσετε με ένα στεγνό πανί.

Credit: brightside.me

Related posts

Από τη σοφία του λαού, αλλά και την επιστήμη: Οι μυστικές ιδιότητες και χρήσεις που έχει το ξύδι

«Επανάσταση» στην τουαλέτα: Καθαρίστε τη λεκάνη μέσα σε 3 λεπτά! (Video)

Μυρίζει άσχημα η σφουγγαρίστρα; Το κόλπο της γιαγιάς με 2 υλικά από την κουζίνα που θα την κάνει… καινούργια