DIY

Πώς να φτιάξετε μηλόξιδο

Το καλύτερο και πιο υγιεινό μηλόξιδο είναι αυτό που είναι οργανικό, αφιλτράριστο και μη παστεριωμένο. Υπάρχουν ορισμένες περιοχές στον κόσμο όπου πραγματικά το καλό μηλόξιδο μπορεί να είναι δύσκολο να φτιαχτεί. Στην πραγματικότητα, στη Γερμανία ήταν πραγματικά δύσκολο να το εντοπίσουμε τα πρώτα χρόνια που ζούσαμε εδώ. Αλλά εν τω μεταξύ, είναι διαθέσιμο στα περισσότερα μανάβικα και σούπερ μάρκετ βιολογικών προιόντων αλλά συνήθως όχι στις χαμηλές τιμές που βρίσκεις συνήθως στις ΗΠΑ – πράγμα το οποίο δεν ενδείκνυται για κονσερβοποίηση ή  χρήση σε μεγάλες ποσότητες.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι που μπορείτε να ακολουθήσετε για να φτιάξετε μηλόξιδο, ανάλογα με τον τύπο των μήλων που θα χρησιμοποιήσετε. Αλλά ευτυχώς για όλους μας, το μηλόξιδο είναι εύκολο να γίνει, καθώς και ανέξοδο. Το μεγαλύτερο πράγμα που χρειάζεται είναι υπομονή, γιατί η ζύμωση μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο.

Το ξύδι από μηλίτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Εάν μπορείτε να κάνετε κάποια έρευνα θα ανακαλύψετε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο στην κουζίνα αλλά και αλλού. Καλύτερα όμως να μην χρησιμοποιείτε το ξύδι σας σε τρόφιμα που είναι σε κονσέρβες και να το αποθηκεύετε σε θερμοκρασία δωματίου λόγω της μεταβαλλόμενης οξύτητας. Ωστόσο, μπορείτε εύκολα να το συνδυάσετε με σαλάτες, με το μαγείρεμα ή και στην κατάψυξη για συντήρηση προιόντων τουρσί.

Μέθοδος 1

Πιέζοντας φρέσκο μηλίτη ίσως είναι η πιο εύκολη μέθοδος

Υλικά:

Ένα μεγάλο βάζο με ένα ευρύ στόμιο / άνοιγμα ή ένα δοχείο κρασιού
Βάζουμε καπάκι που να έχει μία τρυπούλα αέρα ή κάτι για να κλείσει το βάζο χωρίς να περιορίζουμε απόλυτα την ροή του αέρα.
Ξύδι Λευκό
Μηλίτη
Ρίξτε τον μηλίτη σας σε μια μεγάλη κανάτα και προσθέστε το ξύδι. (Ο μηλίτης συνήθως θα αρχίσει να υφίσταται ζύμωση από μόνος του μετά από μια εβδομάδα, αλλά αν χρησιμοποιείτε ξύδι λευκό, η διαδικασία θα επιταχυνθεί και θα έχετε μια καλύτερη πιθανότητα να δημιουργήσετε ένα καλό ξίδι στο τέλος.)

Αφήστε το να καθίσει για 4-6 εβδομάδες, κάντε μια δοκιμή στη γεύση και δείτε αν η γεύση ταιριάζει με τα γούστα σας. Αν ναι, τότε είστε έτοιμοι να το βάλετε στο μπουκάλι.

Related posts

Από τη σοφία του λαού, αλλά και την επιστήμη: Οι μυστικές ιδιότητες και χρήσεις που έχει το ξύδι

«Επανάσταση» στην τουαλέτα: Καθαρίστε τη λεκάνη μέσα σε 3 λεπτά! (Video)

Μυρίζει άσχημα η σφουγγαρίστρα; Το κόλπο της γιαγιάς με 2 υλικά από την κουζίνα που θα την κάνει… καινούργια