Ο Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε τι έγινε με την υπόκλιση: «Δεν την έκανα για τον Ερντογάν, αλλά για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου»

“Εγώ, θέλω να το τονίσω, θα αποδίδω πάντοτε τον δέοντα σεβασμό στην αρχηγό του κράτους”

Πολλά σχόλια προκάλεσε η κίνηση του Έλληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη, η οποία έμοιαζε με υπόκλιση, την ώρα που έμπαινε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τον ίδιο να δίνει διευκρινήσεις.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, φιλοξενήθηκε στην ΕΡΤ και μίλησε για τα συμπεράσματα της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα, ενώ ρωτήθηκε για την κίνηση που έκανε και η οποία προκάλεσε πολλά σχόλια.

Τι ανέφερε ο ίδιος

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν υποκλίθηκε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά στην αρχηγό του κράτους, την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

“Εγώ καταλαβαίνω ότι υπάρχουν μέσα στην Ελλάδα φωνές που είναι αντίθετες στην προσέγγιση που επιχειρούμε με την Τουρκία. Δεν κατανοώ πως κάποιος θα επιχειρήσει να ρίξει σκιά πάνω στην συγκεκριμένη επίσκεψη η οποία είναι παραγωγική για τη χώρα” είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, για να προσθέσει: “Δεν μπορώ παρά να είμαι ειλικρινής απέναντι στους συνομιλητές μου και να κινούμαι στη βάση αρχών και αξιών.

Με τον πρόεδρο Ερντογάν έχουμε την τυπική σχέση που έχει ένας υπουργός Εξωτερικών με τον αρχηγό κράτους” είπε και συνέχισε: “Εγώ, θέλω να το τονίσω, θα αποδίδω πάντοτε τον δέοντα σεβασμό στην αρχηγό του κράτους”, αναφερόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου: “Όπως το έπραξα και το Σάββατο που την είδα, το έπραξα και σήμερα και θα το πράττω πάντα. Στην αρχηγό του κράτους μου, πάντα θα το πράττω αυτό. Εξάλλου, τον πρόεδρο Ερντογάν τον είδα το πρωί, εγώ τον υποδέχθηκα (στο αεροδρόμιο) και οι εικόνες μπορούν να μιλήσουν από μόνες τους”.

Μίλησε μάλιστα και για τη σχέση που έχει αναπτύξει με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, λέγοντας πως οι δυο τους αποσυμπίεσαν καταστάσεις: “Εγώ δε μπορώ παρά να είμαι ειλικρινής στους συνομιλητές μου. Το ίδιο αισθάνομαι από την πλευρά του Τούρκου ΥΠΕΞ. Είχαμε πολλές περιπτώσεις έντασης που καταφέραμε να αποσυμπιέσουμε. Έχει αναπτυχθεί μία σχέση”.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης υποστήριξε πως “έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου να υπάρχει μία κατανόηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις” και πρόσθεσε: “Χρέος μας είναι να δίνουμε λύσεις και να μην παράγουμε κρίσεις”. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι “αισθάνομαι πως υπάρχει γνήσια διάθεση των δύο χωρών να προχωρήσουμε στη σχέση μας” και ξεκαθάρισε ότι “θα πάμε βήμα βήμα στην προσέγγιση με την Τουρκία”.

Όπως τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ: “Μόνη μας διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας” ενώ χαρακτήρισε: “ιστορική μέρα” τη σημερινή” καθώς “η διακήρυξη των Αθηνών σηματοδοτεί την επόμενη μέρα”.

“Η ελληνική διπλωματία είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα”, είπε απαντώντας σε ερώτηση για την αν ήταν προγραμματισμένη η δευτερολογία του πρωθυπουργού και η αναφορά του σε μουσουλμανική μειονότητα και στη Συνθήκη της Λωζάνης.

Υποστήριξε μάλιστα πως “αισθάνομαι πιο δυνατός για να διαχειριστώ την οποιαδήποτε ένταση”.

Related posts

«Είμαι λίγο πριγκίπισσα»: Σπάνια εξομολόγηση της Βάλια Χατζηθεοδώρου για τους πρώην συντρόφους της

Καυτή «τορπίλη» από τον Γιάννη Καλλιάνο: «36άρι στην Αθήνα! Το αποκορύφωμα θα είναι…»

«Η οικογένειά της μιλούσε αλβανικά»: Χιλιάδες αντιδράσεις με αυτό που είπε ο Έντι Ράμα για την Μπουμπουλίνα