Εξομολογείται η Άννα Μπεζάν: «Θα προτιμούσα να είχα ομόφυλους γονείς και να αγαπιόμουν, παρά να μεγαλώνω σε ίδρυμα»

Το νομοσχέδιο που αναμένεται να θεσμοθετήσει τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών βρίσκεται στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου. Κυρίως στο δεύτερο σκέλος έγκεινται οι περισσότερες διαφωνίες με το «δικαίωμα του παιδιού» χρησιμοποιείται ένθεν κακείθεν, χωρίς κανένας να κάνει το απλούστερο: Να ρωτήσει τα ίδια τα παιδιά αν έχουν πρόβλημα να μεγαλώνουν με δύο ομόφυλους γονείς.

Ο λόγος για την Άννα Μπεζάν, τη νεαρή ηθοποιό που γνωρίσαμε καλύτερα από τις σειρές «8 λέξεις» και «Αστέρια στην άμμο», που ανοίγει την καρδιά της για ευαίσθητα κοινωνικά θέματα.

«Από την αγάπη δεν έπαθε κανείς τίποτα», λέει χαρακτηριστικά για να συνεχίσει: «Θα προτιμούσα να είχα ομόφυλους γονείς και να αγαπιόμουν, παρά να είχα ετερόφυλους γονείς και να με κακοποιούν ή να μεγαλώνω σε ένα ίδρυμα. Όσο καλή δουλειά και να κάνουν σε ένα ίδρυμα, και όση αγάπη και αν προσπαθούν να δώσουν, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον θεσμό της οικογένειας, γιατί είναι έτσι δομημένα που δεν υπάρχει προσωπικό για να προσφέρει τον απαραίτητο χρόνο σε κάθε παιδί».

Άννα Μπεζάν: «Το δικαίωμα των παιδιών είναι να μεγαλώνουν με ανθρώπους που τα αγαπάνε και τα φροντίζουν»

Μέσα στον δημόσιο διάλογο υπάρχουν και διάφορες ερμηνείες για τις χρήσεις των όρων «μαμά» και «μπαμπάς», καθώς και σχόλια για την έλλειψη ενός προτύπου απ’ τα δύο στο σπίτι. Η Άννα Μπεζάν σημειώνει χαρακτηριστικά: «Και οι δύο λέξεις είναι εξίσου ιερές. Δεν θα με πείραζε να λέω μόνο “μπαμπά”, αρκεί να νιώθω την οικογένειά μου ενωμένη. Δεν έχει σημασία το φύλο, αρκεί να είναι δύο υγιείς άνθρωποι που έχουν διάθεση να μεγαλώσουν ένα παιδί».

Και τελικά ποιο είναι το περιβόητο «δικαίωμα των παιδιών». Σύμφωνα με την ίδια: «Το δικαίωμα των παιδιών είναι να μεγαλώνουν κάτω από μία στέγη και σε ένα ασφαλές κρεβάτι, με ανθρώπους που τα αγαπάνε και τα φροντίζουν. Επειδή το ξέρω από πρώτο χέρι, για να υιοθετηθεί ένα παιδί από ετερόφυλους γονείς, υπάρχουν διαδικασίες που κρατάνε χρόνια και τρομερός έλεγχος. Όπως υπάρχει αυτή η διαδικασία για τα ετερόφυλα ζευγάρια, έτσι πρέπει να υπάρχει και για τα ομόφυλα, για να δουν ειδικοί ότι οι γονείς μπορούν να προσφέρουν σε ένα παιδί»

Related posts

Μικρούτσικος για Μαλέσκου: «Έτσι όπως την έβλεπα, πίστευα ότι είναι πολύ υποστηριγμένη από το κανάλι…»

Λευτέρης Πανταζής: «Έχω βάλει λάδι στην Μαρίνα Σάττι, ελπίζω να είμαστε πρώτοι στην Eurovision»

Σταμάτης Γονίδης: Ήμουν χαζός, κάναμε 2 εκτρώσεις αλλά τότε δε γνώριζα τον Χριστό. Είδα θαύμα και μου μίλησε