24 Άγραφοι Κανόνες του Σαβουάρ Βιβρ που ΚΑΘΕ Πραγματική Κυρία Οφείλει να Γνωρίζει

Οι εθιμοτυπικοί κανόνες είναι αρκετά απλοί, αν μπείτε στη λογική τους. Και όλοι μπορούν να μάθουν αυτούς κανόνες συμπεριφοράς.

Συγκεντρώσαμε σύγχρονους κανόνες εθιμοτυπίας που πρέπει να γνωρίζετε για να κερδίσετε το σεβασμό της κοινωνίας και να κάνετε τη ζωή σας άνετη.

Όταν έχετε επισκέψεις

 • Αν έχετε έναν επισκέπτη για πρώτη φορά, δείξτε του πρώτα το μπάνιο, όπου μπορεί να περιποιηθεί τον εαυτό του, και στη συνέχεια καλέστε τον στην παρέα σας.
 • Αν οι επισκέπτες έχουν φέρει δώρο ποτό ή γλυκό, θα πρέπει να τα σερβίρετε στο τραπέζι, για να τα δοκιμάσουν όλοι.

Όταν πάτε για επίσκεψη

Αν πρέπει επειγόντως να φύγετε από μια γιορτή σε σπίτι, αρκεί να καλέσετε τους οικοδεσπότες και να ζητήσετε συγγνώμη που πρέπει να φύγετε. Παράλληλα δε χρειάζεται να αποχαιρετίσετε τους άλλους καλεσμένους, καθώς έτσι θα δημιουργήσετε την υπόνοια ότι η βραδιά έχει τελειώσει και όλοι πρέπει να φύγουν.

Στο εστιατόριο

 • Αν ζεσταίνεστε, δεν είναι απαραίτητο να κουνάτε στο πρόσωπο σας μια πετσέτα. Αρκεί να πείτε στον σερβιτόρο που δεν έχετε αρκετό αέρα ώστε να ενεργοποιήσουν τον κλιματισμό.
 • Σε καμία περίπτωση μην απλώνετε όλα τα καλλυντικά σας σε δημόσιο χώρο.
 • Αν χρειαστεί να χτενίσετε τα μαλλιά σας, αυτό θα γίνει στις γυναικείες τουαλέτες.
 • Μπορείτε να ανανεώσετε το κραγιόν σας στο τραπέζι, αλλά η εφαρμογή της μάσκαρας ή της πούδρας πρέπει απαραίτητα να γίνει στην τουαλέτα.

Κανόνες επικοινωνίας

 • Κατά την επικοινωνία μέσω τηλεφώνου προς έναν ξένο μη προσφωνείτε το άτομο στον ενικό, ακόμα κι αν φαίνεται ότι απάντησε παιδί: οι εντυπώσεις μπορεί να είναι παραπλανητικές.

Τους εθιμοτυπικούς κανόνες δεν πρέπει να τους ξεχνάτε και στο σπίτι. Για παράδειγμα, είναι πολύ σημαντικό να μη φωνάζετε από το ένα δωμάτιο στο άλλο – αυτό είναι τουλάχιστον απρεπές. Επιπλέον, αυτός ο τρόπος επικοινωνίας μπορεί να γίνει συνήθεια και να δημιουργήσει κακή εντύπωση.

Στο τραπέζι

 • Είναι απρεπές να σερβίρετε ποτό ή νερό μόνο για τον εαυτό σας. Όταν παίρνετε ένα μπουκάλι ή καράφα, προτείνετε πρώτα στον διπλανό σας στο τραπέζι.
 • Είναι αγένεια να επιλέξετε τα καλύτερα κομμάτια από την πιατέλα που βρίσκεται στο τραπέζι. Πάρτε το κομμάτι που είναι πιο κοντά σε σας.
 • Το κουτάλι της σούπας δεν πρέπει να το αφήνετε στο τραπέζι – ούτε κατά τη διάρκεια του γεύματος ή ούτε μετά. Αφήστε το κουτάλι στο πιάτο, έτσι ώστε να μη λερώσετε το τραπεζομάντιλο.
 • Κρατήστε τη λαβή του φλιτζανιού για τον τσάι με όλα τα δάχτυλά σας, ενώ το φλιτζάνι του καφέ μπορεί να περάσετε τον δείκτη μέσα από την λαβή.

Δημόσιος χώρος

 • Να θυμάστε ότι στη δουλειά δεν θα πρέπει να βάζετε την τσάντα στο τραπέζι, να αφήνετε το καπέλο σας ή να απλώνετε τα καλλυντικά σας. Βρείτε για αυτά ένα άλλο μέρος.
 • Αν κάθεστε σε χαμηλή καρέκλα, μη κάθεστε σταυροπόδι. Καλύτερα ενώστε τα γόνατα σας και βάλτε τα πόδια σε κλίση προς μία πλευρά. Μπορείτε να σταυρώστε τα πόδια σας, τοποθετώντας το ένα πόδι πίσω από το άλλο.

Γκαρνταρόμπα σε δημόσιο χώρο

 • Αν ο χώρος που είστε, δεν διαθέτει γκαρνταρόμπα, τότε τα πανωφόρια θα πρέπει να τα κρεμάσετε σε καλόγερους ή κρεμάστρες στο εσωτερικό του χώρου.
 • Στην γκαρνταρόμπα μπορείτε να διορθώσετε το χτένισμά σας μπροστά σε καθρέφτη, αλλά δεν πρέπει να βαφτείτε ή να χτενιστείτε, ούτε να διορθώσετε τη γραβάτα σας. Γι’ αυτό υπάρχει το μπάνιο.

 • Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι αποδεκτό μια γυναίκα να κάθεται με παλτό, αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο για τους άντρες.

Αν υπάρχει γκαρνταρόμπα, πρέπει να αφήσετε όλα τα ογκώδη πράγματα: ομπρέλες, μεγάλες τσάντες, βαλιτσάκι (αν δεν έχει κάτι πολύτιμο). Ωστόσο, η γυναικεία τσάντα πρέπει να παραμείνει στην κάτοχό της.

Εθιμοτυπία στο αυτοκίνητο

Όταν μια γυναίκα μπαίνει στο αυτοκίνητο, δεν «μπαίνει» σε αυτό. Φτάνει να καθίσετε στην άκρη του καθίσματος, και στη συνέχεια να «τραβήξετε» τα πόδια μέσα στο αυτοκίνητο. Αντίθετα, όταν βγαίνετε από το αυτοκίνητο, πρώτα βγάζετε τα πόδια σας στο πεζοδρόμιο, και έπειτα σηκώνεστε από το αυτοκίνητο.

Στην 21ο αιώνα ο κανόνας ότι ένας άντρας πρέπει να περάσει με το αυτοκίνητό του να πάρει μια γυναίκα, δεν ισχύει πια. Αν είστε μια γυναίκα και έχετε ένα ιδιωτικό αυτοκίνητο, μπορείτε και μόνη σας να πάτε σε μια εκδήλωση ή ραντεβού.

 • Αν αποχωρείτε με το δικό σας αυτοκίνητο, είναι αρκετό για τον συνοδό σας να σας βάλει στο αυτοκίνητο και να βεβαιωθεί ότι έχετε κλείσει την πόρτα και έχετε κλειδώσει με ασφάλεια. Φυσικά, μπορείτε να προσφερθείτε να πάτε τον συνοδό σας μέχρι το σπίτι του, αν μένει κοντά.
 • Ένας άνδρας και μια γυναίκα κάθονται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου δίπλα-δίπλα μόνον αν γνωρίζονται καλά.

Credit: Adme

Related posts

Γιατί να φοράτε εσπαντρίγιες και σανδάλια τις ζεστές ημέρες;

Όλοι κοιτούσαν την Βίκυ: Μαθήματα styling στο κέντρο της Αθήνας, συνωστισμός για τη Βίκυ Καγιά

Η πανάκριβη τσάντα που όλες θέλουν: Η εμφάνιση της Κατερίνας Καινούργιου στο Κολωνάκι