8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Τι σημαίνει για Μένα να είμαι Γυναίκα

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους. Έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών. (Wikipedia)

Αυτή η μέρα είναι μια υπενθύμιση για τα δικαιώματα των γυναικών, τα επιτεύγματα και τους στόχους που βάζουν οι γυναίκες, αλλά για μένα προσωπικά αυτή η μέρα σημαίνει κάτι παραπάνω.

Για μένα η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι ο εορτασμός των κανόνων, που μόνο μια γυναίκα μπορεί να γιορτάσει στη ζωή της. Αναφέρομαι σε ρόλους όπως:

Κόρες

Κάθε κορίτσι στον κόσμο είναι κόρη κάποιου. Ο δεσμός ανάμεσα σε μια μητέρα και την κόρη της είναι απαραβίαστος. Το ίδιο ισχύει για τη σχέση του πατέρα με τη μικρή του κόρη. Λένε ότι τίποτα δε βγάζει τη «μαλακή» πλευρά ενός άντρα, όπως οι κόρες του. Να είστε περήφανες ως γυναίκες, επειδή τουλάχιστον είστε κόρες κάποιου.

Αδερφές

Μεγάλωσα με μια αδερφή που είναι έξι χρόνια μεγαλύτερή μου. Υπήρχαν στιγμές που κυλούσαν δάκρυα και υπήρχαν και ωραίες στιγμές που υπήρχε γέλιο και χαρά, ωστόσο πάντα υπήρχε αγάπη. Το δέσιμο που μοιράζονται οι αδερφές είναι μοναδικό και ιδιαίτερο, που καμία επιστήμη δε θα μπορέσει ποτέ να εξηγήσει. Αν είστε γυναίκα με αδερφή ή αδερφές, είστε τυχερή και μπορείτε να πείτε ότι έχετε μια πραγματική καλύτερη φίλη για μια ζωή.

Φίλες με άλλες γυναίκες

Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι περνάει μια γυναίκα, όπως μια άλλη γυναίκα. Από τα παιδικά μου χρόνια, έχω αναμνήσεις που στρεφόμουν προς την καλύτερή μου φίλη όταν κάποιο αγόρι με πλήγωνε ή όταν ήμουν στεναχωρημένη επειδή ο πατέρας μου δε μου επέτρεπε να πάω στη σχολή χορού εκείνο το βράδυ. Ως γυναίκες, οι φίλες μας γίνονται σαν αδερφές κατά μία έννοια.

Η ξεχωριστή σχέση που δύο ή περισσότερες γυναίκες μοιράζονται όταν δεν υπάρχει συγγένεια, έχει απασχολήσει για πολύ καιρό τον κόσμο. Νιώθω πολύ περήφανη που μπορώ να πω ότι έχω βιώσει ως γυναίκα μια τέτοια σχέση, όχι μόνο μια φορά, αλλά αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής μου.

Σύζυγοι

Στις μέρες μας, δεν αποφασίζουν πολλοί να παντρευτούν. Έχουν περάσει οι μέρες που η κοινωνία προσδοκούσε τη γυναίκα να παντρευτεί πριν φτάσει την ηλικία των 23 ετών. Ωστόσο, ο γάμος και το να είναι μια γυναίκα σύζυγος ενός άντρα (για τους σωστούς λόγους), είναι άλλη μία ανεξήγητη και υπέροχη εμπειρία που ως γυναίκες μπορούμε να ζήσουμε, αν το επιλέξουμε. Είμαι παντρεμένη και νιώθω ευγνωμοσύνη για την ευλογία που έλαβα στη μορφή του άντρα μου.

Μητέρες

Ως γυναίκες, το σώμα μας μπορεί να κάνει εξωπραγματικό. Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα ζωή, νέους ανθρώπους, αν φυσικά το επιλέξουμε. Προσωπικά δεν έχω παιδιά, αλλά το δέσιμο που έχω με τα παιδιά της αδερφής μου είναι παρόμοιος με τη σχέση που μοιράζεται μια μητέρα με το δικό της παιδί/παιδιά.

Η ικανότητα να γεννάμε ένα μωρό είναι κάτι εκπληκτικό, που μόνο το γυναικείο σώμα μπορεί να κάνει, ωστόσο αυτή η ικανότητα από μόνη της δεν μας κάνει μητέρες. Αυτό που μας κάνει μητέρες είναι να είμαστε σε θέση να φροντίζουμε και καθοδηγούμε τα παιδιά μας, ενώ τους παρέχουμε απεριόριστη αγάπη, στήριξη και κατανόηση. Σχεδόν κάθε γυναίκα μπορεί να γεννήσει ένα παιδί, αλλά χρειάζεται μια ξεχωριστή γυναίκα για να γίνει μια πραγματική μητέρα.

Απλά να είμαστε ο εαυτός μας

Να θυμάστε ότι ως γυναίκα είστε ένα μοναδικό και ιδιαίτερο άτομο που η δύναμή σας μπορεί να υπερνικήσει όλες τις αντιξοότητες. Μην αφήσετε κανέναν να σας απογοητεύσει ή να κάνετε κάτι που δεν θέλετε.

Έχουν περάσει προ πολλού οι μέρες που η πατριαρχική κοινωνία όριζε τι θα κάναμε στη ζωή μας. Είμαστε δυνατές και έχουμε φωνή, γι’ αυτό δεν πρέπει να φοβόμαστε να σταθούμε στο ύψος μας και να επιδιώξουμε αυτό που πιστεύουμε.

Σε αυτή τη μέρα, πρέπει να θυμόμαστε και να τιμάμε όλες τις γυναίκες που θυσίασαν τόσα πολλά, έτσι ώστε σήμερα να μπορούμε να περπατάμε με το κεφάλι ψηλά και να λέμε περήφανα ότι έχουμε ίσα δικαιώματα σε αυτόν τον κόσμο.

Credit: Wittyfeed

Related posts

Γυναίκες ήρωες: Αφιέρωμα στις ηρωίδες που κράτησαν όρθια την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια

Collette Divitto | Δεν έβρισκε δουλειά πουθενά επειδή έχει σύνδρομο Down και άνοιξε δική της εταιρεία

«Τρώω αυτά τα φαγήτα, έχασα 30 κιλά»: Αυτό είναι το μυστικό στη δίαιτα της Τζούλι Μασίνο