7 λόγοι που η εκπαίδευση κατ’ οίκον κερδίζει συνεχώς έδαφος!

Παρατήστε το σχολείο πριν σαπίσει το μυαλό σας από την έκθεση στο μέτριο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Ξεχάστε τους σχολικούς χορούς και πηγαίνετε στη βιβλιοθήκη για να μορφωθείτε – αν έχετε τα κότσια.

– Frank Zappa

Το τυποποιημένο εκπαιδευτικό σύστημα συχνά περιορίζει τη φαντασία και τη θέληση των ανθρώπων για μάθηση. Αν θέλετε να σπάσετε τα όρια και να ξεπεράσετε τη μετριότητα, ίσως απλά πρέπει να βγείτε από αυτό το σύστημα και η αυτο-εκπαίδευση είναι ο τρόπος για να το κάνete.

1. Δεν υπάρχουν κατηγορίες

Εσείς θα είστε ο κριτής για τα επιτεύγματά σας. Δεν θα υπάρχουν τυποποιημένες δοκιμές και υποκειμενικοί βαθμοί στα χαρτιά που δεν θα κινούν το ενδιαφέρον σας. Θα μάθετε το σκοπό της μάθησης.

2. Σας κάνει να νιώθετε πλήρεις

Όταν συνειδητοποιήσετε ότι έχετε καταβάλει πραγματικές προσπάθειες για να εκπληρώσετε τα δικά σας όνειρα, θα αισθανθείτε πλήρεις. Έχετε παρατηρήσει τον ενθουσιασμό στα μάτια των ανθρώπων που κάνουν αυτό που πραγματικά αγαπάνε; Αυτό είναι που κάνει η αυτο-εκπαίδευση – σας δίνει εσωτερική ικανοποίηση και βεβαιότητα.

3. Κανείς δεν μπορεί να σας στερήσεις τις γνώσεις σας

Μερικές φορές το κολέγιο και οι καθηγητές πανεπιστημίου είναι οι καταστροφείς κάθε μορφής κίνητρου. Σας βάζουν χαμηλούς βαθμού ακόμη κι αν προσπαθήσατε όσο καλύτερα μπορούσατε να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις τους. Είναι σαν να υποτιμούν τις προσπάθειές σας. Όταν μαθαίνετε ό,τι θέλετε να μάθετε, θα είστε ο μόνος υπεύθυνος των εργασιών σας.

4. Θα ανακαλύψετε νέες ευκαιρίες

Το κολλέγιο σας προετοιμάζει για μια επαγγελματική σταδιοδρομία. Ωστόσο, δεν μπορείτε να περιμένετε να αποκτήσετε τη δουλειά των ονείρων σας μόνο και μόνο επειδή έχετε έναν βαθμό. Ξέρετε τι κάνει ορισμένους πτυχιούχους πιο επιτυχημένους από άλλους; Οι πρακτικές τους δεξιότητες και οι γνώσεις που έχουν αποκτήσει έξω από την τάξη. Όταν θεωρείτε την εκμάθηση ως μια δραστηριότητα ζωής, θα ανακαλύπτετε συνεχώς νέες ευκαιρίες πέρα από τα όρια της παραδοσιακής εκπαίδευσης.

5. Δεν υπάρχουν όρια

Όταν αρχίσετε να επενδύεετε χρόνο και προσπάθεια στην αυτο-εκπαίδευση, θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν υπάρχει τέλος σε αυτό το ταξίδι. Μόλις ανακαλύψετε τα πράγματα που θέλετε να ξέρετε, θα αρχίσετε να αναρωτιέστε για κάτι άλλο και οι ερωτήσεις δε θα τελειώσουν ποτέ. Αυτή είναι όλη η ομορφιά της μάθησης: να μην περιορίζεται από τα σχολικά βιβλία και ένα τυποποιημένο σύστημα – δεν πρέπει ποτέ να σταματήσετε να αναρωτιέστε. Η ικανότητα του μυαλού σας είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι έχετε ποτέ φανταστεί.

6. Θα προσαρμόζεστε πολύ πιο εύκολα

Με άλλα λόγια, θα είστε πάντα “μέσα στα πράγματα”. Οι τρέχουσες δεξιότητες και τις γνώσεις σας μπορεί εύκολα να καταστούν άνευ αντικειμένου όταν αποφοιτήσουν οι επόμενες γενιές. Έτσι, η επιτυχία σε οποιοδήποτε επάγγελμα είναι συνυφασμένη με την αυτο-εξέλιξη.

7. Σας κάνει πιο ενδιαφέρον πρόσωπο

Υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων σε μια συνομιλία: αυτοί που δεν έχουν τίποτα να πουν και αυτοί που έχουν. Ποιος από τους δύο θα θέλατε να είστε; Μην σταματήσετε να αναζητείτε νέες προκλήσεις!

Credits: Collective Evolution

Related posts

Γυναίκες ήρωες: Αφιέρωμα στις ηρωίδες που κράτησαν όρθια την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια

Collette Divitto | Δεν έβρισκε δουλειά πουθενά επειδή έχει σύνδρομο Down και άνοιξε δική της εταιρεία

«Τρώω αυτά τα φαγήτα, έχασα 30 κιλά»: Αυτό είναι το μυστικό στη δίαιτα της Τζούλι Μασίνο