7 πράγματα που όσες Μαμάδες έκαναν Καισαρική, θα ήθελαν να σας πούνε

Περισσότερο από το 30% των γεννήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες γίνονται με καισαρική. Έτσι, εάν σκοπεύετε να γίνετε μανούλες, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να το περάσετε κι εσείς. Ακούστε λοιπόν τι έχουν να σας πούνε αυτές οι γυναίκες!

1. Σταματήστε να μιλάτε για την καισαρική τομή, σαν να είναι ήσσονος σημασίας, όπως ένα κόψιμο από χαρτί.
Μπορεί να είναι συνηθισμένη, αλλά δεν παύει να είναι χειρουργική επέμβαση! Δεν θα μπορείτε να φάτε στερεά τροφή μέχρι που να καταφέρετε να πάτε στην τουαλέτα μόνες σας, το οποίο μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 24 ώρες! Σσοβαρά, η ούρηση μετά τον τοκετό είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ ότι ακούγεται.

2. Η ανάκαμψη μπορεί να διαρκέσει περισσότερο απ’ ό,τι νομίζετε.
Μην περπατάς περισσότερο τέσσερα τετράγωνα τη φορά“, είχε συμβουλέψει ένας γιατρός. Μπορεί να γελάσετε, αλλά ακόμη και τα 10 βήματα από την είσοδο του νοσοκομείου μέχρι το αυτοκίνητο, ειναι μαρτύριο!

Η αλήθεια είναι ότι ΠΟΝΑΕΙ. Μερικές καισαρικές τομές είναι προγραμματισμένες, αλλά άλλες απαιτούν ώρες ολόκληρες πόνων και σπρωξίματος.

Ακόμη και αφότου επουλωθεί η ουλή, εξακολουθεί να “καίει” κολασμένα για τέσσερις έως έξι μήνες. Στη συνέχεια, το σημείο θα είναι μουδιασμένο για σχεδόν ένα χρόνο.

3. Μετακινούν τα εσωτερικά σας όργανα!
Δεν γνωρίζατε ότι οι γιατροί το κάνουν αυτό, ώστε να μπορούν να φτάσουν στη μήτρα;

Στις περισσότερες καισαρικές τομές, η ουροδόχος κύστη και τα έντερά σας μετακινούνται στην άκρη για να φτάσουν στη μήτρα. Επειδή οι σάλπιγγες συνδέονται στο ανώτερο τμήμα της μήτρας, μπορούν επίσης να κάνουν ένα “ταξίδι” στο έξω κόσμο. Και ακούστε κι αυτό: μερικές φορές – αν υποστούν βλάβη κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης – τα έντερα σας μπορεί να χρειαστεί να τα βγάλουν έξω!

4. Η καισαρική μπορεί να θεωρηθεί “φυσιολογική γέννα”.
Η γέννα είναι γέννα. Όλοι οι τρόποι γέννας είναι φυσιολογικοί και δεν υπάρχει ιδανικός ή τέλειος τρόπος, ούτε έχει σημασία αν το μωρό σας ήρθε στον κόσμο από τον κόλπo ή με καισαρική τομή, με ή χωρίς επισκληρίδιο.

5. Μην υποθέσετε ότι μας πείραξε που γεννήσαμε με καισαρική τομή.
Υπάρχει πολλή συζήτηση γύρω από την καισαρική τομή. Ενώ μερικές αισθάνονται απογοητευμένες που δεν γέννησαν “φυσιολογικά”, δεν είναι όλες οι γυναίκες το ίδιο. Για αρκετές ήταν μια επιλογή προκειμένου να κάνουν ό,τι ήταν καλύτερο για την υγεία τους. Αν θέλετε να μάθετε, απλά ρωτήστε!

6. Η καισαρική μπορεί να είναι… “μαγική”.
Έχετε ακούσει για πολλές μαμάδες που κάνουν διαλογισμό ή έχουν οpγασμό σε μια μπανιέρα κατά τη διάρκεια του κολπικoύ τοκετού. Αλλά και η καισαρική έχει τα “καλά” της. Για παράδειγμα, κάποιες γυναίκες με προγραμματισμένες επεμβάσεις μπορούν να ακούν την αγαπημένη τους μουσική κατά τη διάρκεια του μαρτυρίου!

7. Ναι, είναι δυνατόν να γεννήσουμε κoλπικά μετά από καισαρική τομή.
Πολλοί γιατροί εξακολουθούν να είναι διστακτικοί σχετικά με αυτό, αλλά η διαδικασία είναι πραγματικά πολύ ασφαλής. Η ρήξη μήτρας παρουσιάζεται σε λιγότερες από 1 στις 100 γυναίκες. Ορισμένοι παράγοντες – όπως το είδος της καισαρικής τομής που είχε προηγηθεί και το ιατρικό ιστορικό σας – μπορεί να επηρεάσουν την απόφαση του γιατρού.

Credits: Cosmopolitan

Related posts

Γυναίκες ήρωες: Αφιέρωμα στις ηρωίδες που κράτησαν όρθια την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια

Collette Divitto | Δεν έβρισκε δουλειά πουθενά επειδή έχει σύνδρομο Down και άνοιξε δική της εταιρεία

«Τρώω αυτά τα φαγήτα, έχασα 30 κιλά»: Αυτό είναι το μυστικό στη δίαιτα της Τζούλι Μασίνο