7 Παιδικές Συμπεριφορές που μπορεί να γίνουν Επικίνδυνες και οι Γονείς δεν πρέπει να Αγνοήσουν. Η 3η είναι πολύ Σημαντική!

Είναι τέλειο να είσαι γονιός! Ωστόσο, όσοι έχουν παιδιά ξέρουν ότι δεν είναι πάντα εύκολο. Χρειάζεται χρόνο και κόπο ώστε τα παιδιά σας να μεγαλώσουν με τρόπους, παιδεία και γενικά να συμπεριφέρονται σωστά. Σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα πιο συνηθισμένα προβλήματα παιδικής συμπεριφοράς, τα οποία δεν πρέπει να αγνοήσετε, και τι πρέπει να κάνετε γι’αυτά.

Το παιδί σας δεν μιλάει όταν κάποιος κάνει κάτι κακό

Η λύση: Πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί σας την διαφορά ανάμεσα στο να είναι κανείς φλύαρος και το να είναι ευσυνείδητος. Επίσης, πρέπει να το εξηγήσετε ήρεμα ότι δεν πρέπει να κρίνει. Μετά από αυτό, βοηθήστε το να καταλάβει την κατάσταση, ώστε να βρείτε λύση στο πρόβλημα μαζί.

Αδελφική αντιπαλότητα

Η λύση του προβλήματος: Βρείτε την λύση του προβλήματος και μην τους επιτρέπετε να προκαλούν ο ένας στον άλλο σωματικό πόνο. Βοηθήστε τα να νιώσουν σαν ομάδα και μάθετέ τους να λύνουν τα προβλήματα τους δίκαια.

Εξηγήστε τους την σημασία του να σέβονται ο ένας τα αισθήματα του άλλου. Προσπαθήστε να περνάτε τακτικά χρόνο με τα μικρά σας – αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε δυνατούς τους δεσμούς της οικογένειας.

Κλοπή

Η λύση: Είναι σημαντικό να τηρείτε την σωστή στάση. Μείνετε ήρεμοι. Αν το παιδί σας κλέβει κάτι για πρώτη φορά, μάθετε το κίνητρο και εξηγήστε του ότι αυτό που έκανε είναι λάθος.

Μετά ζητήστε του να επιστρέψει (ή να πληρώσει) αυτό που πήρε και να ζητήσει συγγνώμη από τον ιδιοκτήτη. Αν οι κλοπές επαναληφθούν, αναζητήστε την βοήθεια ειδικού. Διαφορετικά, αυτού του είδους η συμπεριφορά μπορεί να μετατραπεί σε επίμονη συνήθεια.

Αγενής συμπεριφορά προς τους άλλους

Η λύση: Βρείτε τι προκαλεί αυτή την συμπεριφορά. Μάθετε στα παιδιά σας τον σωστό τρόπο να εκφράζουν τα συναισθήματα και τις επιθυμίες τους. Πρέπει να μάθουν να είναι ήρεμα και να ακούνε. Αν το παιδί σας συνεχίσει να συμπεριφέρεται με αγένεια, αφαιρέστε του τα προνόμια που απολαμβάνει.

«Έλα τώρα, ρε μαμά!»
«Πέρασε, μαμά!»

Ανεντιμότητα

Η λύση: Μην ενδίδετε στον εκνευρισμό. Εξηγήστε στο παιδί σας την σημασία της ειλικρίνειας και της εμπιστοσύνης στις σχέσεις. Σκεφτείτε την σωστή τιμωρία ώστε να μάθετε στο παιδί σας ότι το ψέμα είναι απαράδεκτο. Αν συνεχίσει την ανέντιμη συμπεριφορά, μπορεί να υποδεικνύει σοβαρότερα προβλήματα. Σε τέτοια περίπτωση, μπορεί να χρειαστεί να επικοινωνήσετε με ειδικό.

Λάθος: «Ποιος έσπασε το βάζο;»
«Δεν ήμουν εγώ!»

Σωστό: «Μαμά, συγγνώμη…»
«Προσπάθησε να είσαι πιο προσεκτική, εντάξει; Ας το καθαρίσουμε.»

Γκρίνια

Η λύση: Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια ήρεμη έκφραση. Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι πρέπει να μιλάει με κανονική φωνή. Αν η συμπεριφορά αυτή συνεχιστεί, πρέπει να βρείτε τι πάει στραβά στις σχέσεις με τους αγαπημένους σας. Μπορεί να χρειαστεί να συζητήσετε την κατάσταση με το παιδί για να του δείξετε πιο έμπρακτα ότι είναι μέλος της οικογένειας.

Λάθος: «Μαμάαα!» «Σταμάτα, είμαι απασχολημένη!»

Σωστό: «Γλυκέ μου, θα παίξουμε σε ένα λεπτό, εντάξει;»

Αγενείς τρόποι

Η λύση: Μην πιέζετε πολύ τα παιδιά σας να μάθουν τρόπους. Αντιθέτως, δώστε βάση στο να τους υπενθυμίζετε ότι πρέπει να είναι περιποιητικοί με τους άλλους. Επίσης, είναι σημαντικό οι ενήλικες της οικογένειας να συμπεριφέρονται σωστά, γιατί τα παιδιά επαναλαμβάνουν αυτό που βλέπουν.

Credit: brightside.me

Related posts

Γυναίκες ήρωες: Αφιέρωμα στις ηρωίδες που κράτησαν όρθια την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια

Collette Divitto | Δεν έβρισκε δουλειά πουθενά επειδή έχει σύνδρομο Down και άνοιξε δική της εταιρεία

«Τρώω αυτά τα φαγήτα, έχασα 30 κιλά»: Αυτό είναι το μυστικό στη δίαιτα της Τζούλι Μασίνο