Οι Ψυχολόγοι Μίλησαν: Η σειρά με την οποία γεννιόμαστε καθορίζει την προσωπικότητά μας. Δείτε ΠΩΣ!

Αν έχετε αδελφούς ή αδελφές, πιθανώς να αναρωτιέστε γιατί είστε τόσο διαφορετικοί μεταξύ σας, ή γιατί οι γονείς σας, σας αντιμετωπίζουν διαφορετικά.

Λοιπόν, μπορείτε να σταματήσετε να αναρωτιέστε, γιατί υπάρχει εξήγηση. Ο ψυχολόγος Kevin Leman, έχει διερευνήσει το θέμα από το 1967 και έχει δημοσιεύσει τα αποτελέσματα στο βιβλίο του The Birth Order Book: Why You Are The Way You Are. Ο Dr. Leman, πιστεύει ότι η σειρά με την οποία γεννιόμαστε, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τον καθορισμό της προσωπικότητας μας.

Όταν είσαι το μεγαλύτερο, το μεσαίο, το νεότερο ή το μοναδικό παιδί, προφανώς έχει μεγάλο αντίκτυπο για το ποιος θα γίνεις σαν άτομο. Αυτό έχει να κάνει τόσο με την αλληλεπίδραση που έχει κανείς με τα αδέλφια του, όσο και με τον τρόπο που οι γονείς τον αντιμετωπίζουν.

Τα παιδιά που γεννιούνται πρώτα, έχουν άπειρους γονείς και ως εκ τούτου γίνονται ένα είδος πειράματος. Κάθε βήμα στη διαδικασία ανατροφής ενός παιδιού, ανέρχεται ουσιαστικά στη «δοκιμή και το λάθος». Οι πρωτότοκοι, απολαμβάνουν την αμέριστη προσοχή των γονιών τους, αλλά και γονείς που τείνουν να είναι πιο αυστηροί μαζί τους. Αυτό συνήθως οδηγεί το μεγαλύτερο παιδί, στο να γίνει τελειομανής.

Αλλά όταν έρχεται ένα δεύτερο παιδί, η στάση των γονέων συνήθως αλλάζει. Τώρα ξέρουν τι λειτουργεί και τι όχι και τείνουν να είναι λιγότερο αυστηροί. Τα δεύτερα παιδιά λαμβάνουν αυτόματα λιγότερη προσοχή, αφού οι γονείς τους πρέπει να μοιράζουν το χρόνο και την ενέργειά τους ανάμεσα σε δύο. Αυτό συνήθως προκαλεί το δεύτερο παιδί να αναπτύξει συμπεριφορές για να ευχαριστήσει τους άλλους και έχουν ως στόχο να κερδίσουν την έγκρισή τους. Επίσης, δεν ενδιαφέρονται για την τελειότητα, όπως τα μεγαλύτερα αδέλφια τους.

Έχοντας αυτά τα δεδομένα, μπορούμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, σύμφωνα με τη σειρά γέννησης:

  • Πρωτότοκο παιδί: Τα πρωτότοκα παιδιά είναι αξιόπιστα, έχουν συνείδηση, είναι δομημένα, προσεκτικά, είναι προσανατολισμένα και έχουν τον έλεγχο των πράξεών τους. Σε γενικές γραμμές, γίνονται ένα είδος «μίνι-ενηλίκου», δεδομένου ότι η ευθύνη για πολλά πράγματα πέφτει συχνά σε αυτούς και όχι στα μικρότερα αδέλφια τους.
  • Μεσαίο παιδί: Τα μεσαία παιδιά αισθάνονται κάπως παρεξηγημένα μέσα στην οικογενειακή μονάδα. Ως εκ τούτου, προσπαθούν να «αφήσουν το σημάδι τους» και να κάνουν τους άλλους να τα προσέχουν. Τα μεσαία παιδιά παρακαλούν τους άλλους και συχνά παίζουν το ρόλο του ειρηνοποιού. Τείνουν να έχουν ένα μεγάλο κοινωνικό κύκλο, αλλά μπορεί επίσης να είναι και κάπως επαναστατικά.
  • Τελευταίο παιδί: Το μικρότερο παιδί σε μια οικογένεια, είναι συνήθως πιο ελεύθερο πνεύμα, σε σύγκριση με τα αδέλφια του. Ένα παιδί που γεννιέται τελευταίο, δεν θα περιπλέξει τη ζωή. Αγαπά να διασκεδάζει και να είναι εξωστρεφής, αλλά και να παίρνει πάντα αυτό που θέλει. Μπορεί επίσης να είναι εγωκεντρικό και να αναζητά την προσοχή.

Εσάς, πόσο καλά ταιριάζουν αυτές οι περιγραφές με την προσωπικότητά σας;

Credit: Hefty

Related posts

Γυναίκες ήρωες: Αφιέρωμα στις ηρωίδες που κράτησαν όρθια την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια

Collette Divitto | Δεν έβρισκε δουλειά πουθενά επειδή έχει σύνδρομο Down και άνοιξε δική της εταιρεία

«Τρώω αυτά τα φαγήτα, έχασα 30 κιλά»: Αυτό είναι το μυστικό στη δίαιτα της Τζούλι Μασίνο