Με ποιους τρόπους το παιδί σας θα ξυπνάει εύκολα το πρωί

Το πρωινό ξύπνημα δεν είναι για όλους μια ευχάριστη διαδικασία, πόσο μάλλον για τα παιδιά, πολλά από τα οποία στη σκέψη και μόνο ότι πρέπει να πάνε σχολείο αρνούνται να βγουν από το πάπλωμα!
Το ωράριο του σχολείου, όμως, επιβάλλει σε γονείς και παιδιά συγκεκριμένη ώρα για το πρωινό εγερτήριο. Πώς λοιπόν θα βοηθήσετε το παιδί σας και να ξυπνά το πρωί;

1. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κοιμάται αρκετά το βράδυ. Τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον 8 με 10 ώρες βραδινού ύπνου για να είναι ξεκούραστα. Πολλοί γονείς δεν οργανώνουν σωστά το πρόγραμμα του παιδιού με αποτέλεσμα το διάβασμα να μένει τελευταίο και να τραβάει σε μάκρος καθώς το παιδί είναι κουρασμένο. Επίσης πολλές φορές υπάρχουν πάρα πολλές δραστηριότητες μέσα στη μέρα με αποτέλεσμα μέχρι τις 9 τα παιδιά να μην έχουν προλάβει να διαβάσουν, να φάνε, να κάνουν μπάνιο και να πάνε για ύπνο χωρίς να είναι στην τσίτα!

2. Λάβετε υπόψη το χαρακτήρα του παιδιού σας! Προσαρμόστε την κατάσταση στα δεδομένα του.

3. Θέστε το άγχος για το σχολείο υπό έλεγχο! Είναι σημαντικό να μιλάτε καθημερινά με τα παιδιά σας και να σας διηγούνται τη μέρα τους για να μπορέσετε να διακρίνετε τέτοια προβλήματα.

4. Μην πιέζετε το παιδί να βιαστεί! Το πιο συνηθισμένο λάθος των γονέων που φέρνει πρωινό ξέσπασμα στα παιδιά είναι φυσικά να τα πιέζουν μέσα σε ελάχιστο χρόνο να ετοιμαστούν. Ο μόνος τρόπος να το αποφύγετε είναι ο προγραμματισμός και η οργάνωση. Γνωρίζοντας τις συνήθειες και τους ρυθμούς των παιδιών σας θα ξέρετε περίπου πόση ώρα θέλουν να ετοιμαστούν χωρίς πίεση και γκρίνια. Έχετε έτοιμα από το βράδυ τα βασικά: ρούχα, τσάντες, το κολατσιό τους, έτοιμες τις εργασίες τους!

5. Περιορίστε ό,τι τα αποσπά! Τηλεόραση, παιχνίδια και υπολογιστής το πρωί είναι σίγουρη συνταγή για αργοπορία.

6. Φανείτε ελαστικοί με το πρωινό. Αυτό δεν σημαίνει να αφήσετε τα παιδιά να φύγουν από το σπίτι νηστικά! Απλά εάν ξέρετε ότι το παιδί σας γενικώς δεν είναι του… πρωινού φροντίστε να βρει στο τραπέζι πράγματα που μπορεί να φάει χωρίς διαμαρτυρία.Σε κάθε περίπτωση ένα ευφάνταστο πρωινό παρακινεί πολλά παιδιά να φάνε.

SOS tip
Πολλά παιδιά δυσκολεύονται να κοιμηθούν νωρίς το βράδυ καθώς βρίσκονται σε υπερένταση. Γι’ αυτό προσπαθήστε να μην κάνουν βαριές σωματικές δραστηριότητες αμέσως πριν τον ύπνο. Αντίθετα καθιερώστε μια χαλαρωτική ρουτίνα που να περιλαμβάνει φαγητό, μπάνιο, ένα παραμύθι και καληνύχτισμα!

Related posts

Γυναίκες ήρωες: Αφιέρωμα στις ηρωίδες που κράτησαν όρθια την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια

Collette Divitto | Δεν έβρισκε δουλειά πουθενά επειδή έχει σύνδρομο Down και άνοιξε δική της εταιρεία

«Τρώω αυτά τα φαγήτα, έχασα 30 κιλά»: Αυτό είναι το μυστικό στη δίαιτα της Τζούλι Μασίνο