Με ποιους τρόπους καταστρέφετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας

Το τι θα πείτε στο παιδί σας, ακόμα και στις πιο απλές καθημερινές στιγμές, είναι αυτό που είτε θα τονώσει την αυτοπεποίθησή του, είτε θα το απογοητεύσει και θα πλήξει την αυτοπεποίθησή του.
Δείτε με ποιο τρόπο μπορεί να μειώνετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας χωρίς να το καταλαβαίνετε.

Λέγοντάς του «είναι εύκολο»
Όταν το παιδί πασχίζει να κάνει κάτι που σας εσάς φαίνεται εύκολο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και για εκείνο. Όταν, λοιπόν, του λέτε «αυτό είναι εύκολο, μπορείς να το κάνεις!», αντί να το ενθαρρύνετε, το κάνετε να σκέφτεται «τι πρόβλημα έχω και αφού είναι τόσο εύκολο, δεν μπορώ να το κάνω; Μάλλον θα είμαι χαζός!»

Αντίθετα, μπορείτε να πείτε στο παιδί «αυτό μάλλον είναι δύσκολο». Έτσι, αν το παιδί τελικά τα καταφέρει, τότε θα σκεφτεί «κατάφερα κάτι δύσκολο!». Αν, πάλι, δεν τα καταφέρει τουλάχιστον θα ξέρει εξ αρχής ότι ήταν δύσκολο.

Κάνοντας πάρα πολλά για εκείνο

Τα παιδιά θέλουν να κάνουν κάποιες δουλειές μόνα τους. Εσείς μπορεί να νιώθετε ότι ένας τρόπος για να τους δείχνετε την αγάπη σας είναι να κάνετε τις δικές τους «δουλειές». Αυτό, όμως, τα στερεί από την δυνατότητα να πάρουν σημαντικά μαθήματα ζωής και να νιώσουν ανεξάρτητα. Τους περνά, δηλαδή, το μήνυμα «δεν είσαι ικανός».

Αντί να κάνετε τα πάντα για τα παιδιά σας, «σπάστε» κάποια δουλειά σε μικρότερα κομμάτια και ζητήστε τους να αναλάβουν να φέρουν εις πέρας κάποιο από αυτά.

«Φρικάροντας» όταν κάνουν λάθη
Τα παιδιά θα κάνουν πάντα λάθη και ο τρόπος που θα αντιδράτε, είτε θα τα βοηθά να μαθαίνουν και να ωριμάζουν μέσα από αυτά, είτε θα τους μαθαίνει ότι τα λάθη είναι κακά. Μην στερείτε, λοιπόν, από τα παιδιά σας την ευκαιρία να μάθουν ακόμα και από τις δυσάρεστες περιστάσεις, να παραδεχτούν τα λάθη τους, να διορθώσουν ένα πρόβλημα και να νιώσουν έπειτα καλά με τον εαυτό τους.

Διδάξτε το πώς να διορθώνει τα λάθη του και πώς να είναι υπεύθυνο για τις πράξεις του. Αυτό προωθεί μία υγιή εικόνα για τα λάθη και επιτρέπει στα παιδιά να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους.

Related posts

Γυναίκες ήρωες: Αφιέρωμα στις ηρωίδες που κράτησαν όρθια την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια

Collette Divitto | Δεν έβρισκε δουλειά πουθενά επειδή έχει σύνδρομο Down και άνοιξε δική της εταιρεία

«Τρώω αυτά τα φαγήτα, έχασα 30 κιλά»: Αυτό είναι το μυστικό στη δίαιτα της Τζούλι Μασίνο