Γιατί είναι σημαντικό να αλλάζει και ο μπαμπάς τις πάνες;

Όταν έρχεται η ώρα να αλλάξεις το μωρό σου ξεκινάει μια μοναδική, μαγική στιγμή. Όσο μηχανικά και να το κάνεις μετά από λίγο καιρό, στην πραγματικότητα κάθε φορά είναι μοναδική και σου δίνει την ευκαιρία να ζήσεις μερικά λεπτά φροντίδας με το πλάσμα που έφερες στον κόσμο. Η αξία αυτής τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη και δεν πρέπει να τη στερείται ούτε ο άντρας σου, ο πατέρας του παιδιού σου.

Γνωρίζουμε από έρευνες πως η αλλαγή της πάνας δεν έχει μόνο διαδικαστικό ρόλο στη ζωή ενός μωρού. Δεν είναι για εκείνο μόνο η στιγμή που θα αισθανθεί καθαρό και φρέσκο- έχει και αυτό μεγάλη σημασία βέβαια- αλλά είναι και μια στιγμή που έρχεται κοντά με τους δικούς του ανθρώπους.

Το άγγιγμα, η μυρωδιά, τα όμορφα λόγια, τα τραγούδια, τα χαμόγελα, όλα αυτά είναι δώρα για το μωρό και το βοηθούν στο να αναπτυχθεί συναισθηματικά και να νιώσει πιο οικεία με τους γονείς του.

Για αυτούς του λόγους δεν πρέπει να στερούμε από τον πατέρα του παιδιού μας το μεγαλείο αυτή της προσωπικής στιγμής. Πρέπει να τον αφήνουμε να αναλαμβάνει δράση και να βιώνει τη μοναδική εμπειρία της επαφής με το μωρό, που τόσα συναισθηματικά οφέλη έχει για εκείνον και για το βρέφος.

Μη ξεχνάμε ότι εκείνος δεν είναι γεννημένος με τη φυσική αρετή της μητρότητας που τα κάνει όλα πιο απλά, ούτε έχει δεθεί με το μωρό μέσα από την εγκυμοσύνη όπως γίνεται με τη μητέρα. Χρειάζεται επομένως περισσότερη προσπάθεια και χρόνο για να δεθεί με το παιδί του και η αλλαγή της πάνας είναι η τέλεια ευκαιρία. Έχε τον κοντά σου όταν αλλάζεις το μωρό σου και μάθε τον να το κάνει και εκείνος.

Όταν τα καταφέρει, άφησέ τον μόνο του, να ζήσει τη στιγμή με το μωρό του και να νιώσει όλα τα όμορφα συναισθήματα που θα του γεννήσει αυτή η προσωπική στιγμή μαζί του. Τέλος, η βοήθεια που σου δίνει σε αυτό το κομμάτι θα κάνει καλό και στη μεταξύ σας σχέση, γιατί θα σε στηρίζει σε όλες τις διαδικασίες και η αγάπη σας θα δυναμώνει και θα φτάνει στο μωρό σας δυνατή για να το κάνει ακόμα πιο χαρούμενο!

από τη Μαριάννα Σπυράκου-dearmom.gr

[via]

Related posts

Γυναίκες ήρωες: Αφιέρωμα στις ηρωίδες που κράτησαν όρθια την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια

Collette Divitto | Δεν έβρισκε δουλειά πουθενά επειδή έχει σύνδρομο Down και άνοιξε δική της εταιρεία

«Τρώω αυτά τα φαγήτα, έχασα 30 κιλά»: Αυτό είναι το μυστικό στη δίαιτα της Τζούλι Μασίνο