Το Λούσιμο σε Νιπτήρα Κομμωτηρίου μπορεί να προκαλέσει Εγκεφαλικό. Δείτε ΤΙ πρέπει να προσέχετε…

Τον Ιανουάριο του 2014, η Elizabeth Smith, μητέρα δύο παιδιών, έπαθε εγκεφαλικό το οποίο προκλήθηκε από μία επίσκεψη στο κομμωτήριο.

Η αξονική τομογραφία έδειξε ότι μία αρτηρία στο λαιμό της είχε πάθει ζημιά από νιπτήρα κομμωτηρίου στο San Diego, σύμφωνα με τα έγγραφα του δικαστηρίου.

Έκανε αγωγή στο κομμωτήριο το Δεκέμβριο του 2015.

Όσο λούζεται κανείς, οι αρτηρίες στο λαιμό του μπορεί να κοπούν ή να σκιστούν λόγω της υπερέκτασης του λαιμού ή των κινήσεων που μπορούν να τραυματίσουν τον αυχένα.

“Όταν μία από αυτές τις τραχηλικές αρτηρίες τραυματίζονται, μπορεί να προκληθεί ζημία στο εσωτερικό του αγγείου, κάτι που οδηγεί σε μη φυσιολογική ροή αίματος και σε σχηματισμό θρόμβων.

Οι θρόμβοι αυτοί μπορεί να κινηθούν προς τα πάνω στον εγκέφαλο και να προκληθεί εγκεφαλικό”, λέει ο Steven R. Zeiler, M.D., Ph.D., επικεφαλής της έρευνας εγκεφαλικών επεισοδίων στο Johns Hopkins.

Τα συμπτώματα της Smith εμφανίστηκαν 8 ημέρες μετά την επίσκεψη στο κομμωτήριο. “Ένιωθα αδυναμία στο αριστερό χέρι και πόδι”, είπε. “Απλά δεν ένιωθα καλά. Στεκόμουν όρθια και δεν μπορούσα να σταθώ.”

“Αλλά μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο, τα συμπτώματα είχαν φύγει.” Έξι μέρες μετά, η Smith ένιωθε ναυτία και έκανε εμετό.

“Πήγα κάτω να ξεκλειδώσω την πόρτα και προσπάθησα να πάρω κάτι κρύο από το ψυγείο γιατί το κεφάλι μου έκαιγε”, είπε. “Με πήγαν με το ασθενοφόρο στην εντατική.”

Μετά από μήνες αποκατάστασης, η Smith μηνύει το κομμωτήριο και προσπαθεί να ενημερώσει τον κόσμο γι’αυτό το σχετικά άγνωστο φαινόμενο.

“Ήμουν λίγο σκεπτικός όταν ήρθε πρώτη φορά και μου είπε ότι έπαθε εγκεφαλικό δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψη στο κομμωτήριο και ότι δεν υπήρχε ιατρικό συμβάν που θα μπορούσε να το είχε προκαλέσει”, είπε ο δικηγόρος, Spencer Busby.

“Mου είπε περισσότερες λεπτομέρειες και είδα τι έγραφαν οι γιατροί – ήταν ανεξάρτητοι, αξιόπιστοι γιατροί που το συνέδεαν με το περιστατικό.”

“Ρώτησα κάθε φίλο μου να τσεκάρει αν το γνώριζε ο κομμωτής του και τελικά το ήξερε το 80% – όχι για το μηχανισμό, αλλά ότι μπορείς να πάθεις εγκεφαλικό από το λούσιμο. Έτσι σκέφτηκα ότι αν το ξέρουν όλοι, αυτό δεν είναι σωστό”, είπε η Smith.

Παρ’όλο που σωματικά έχω επανέλθει,  η ακριβής αιτία που προκαλεί αυτού του είδους το εγκεφαλικό δεν είναι γνωστή, λόγω της σπανιότητας του περιστατικού.

“Δεν είναι ξεκάθαρο αν φταίει που είναι διπλωμένος ο λαιμός ή οι κινήσεις της κομμώτριας. Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ, γιατί αυτά είναι σχετικά σπάνια περιστατικά”, λέει ο Zeiler. “Για να καταλάβετε, είναι πιο επικίνδυνο το να οδηγείτε το αυτοκίνητο σας από το να πάτε στο κομμωτήριο, τόσο σπάνιο είναι.”

Το περιστατικό ώθησε την Smith να μιλήσει γι’αυτού του είδους το εγκεφαλικό και να το κάνει γνωστό με την ελπίδα ότι μπορεί να αποτραπεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον.

“Διδάσκονται τεχνικές για να γίνεται το λούσιμο με διαφορετικό τρόπο”, είπε ο Busby. “Αυτό κάνει την Elizabeth χαρούμενη. Ένα από τα πράγματα στα οποία εστιάζει είναι να γνωρίζει ο κόσμος για τον κίνδυνο και να παίρνει προφυλάξεις ώστε να μην συμβεί ξανά στο μέλλον.”

Για να το αποφύγετε, προτιμήστε καρέκλες όπου ο λαιμός προσαρμόζεται και που παρέχουν αρκετή υποστήριξη.

“Βάλτε πετσέτες για να μην τεντώνεται πολύ ο λαιμός. Και τι έγινε αν βραχείτε λίγο ενώ λούζεστε; Πάω για κούρεμα εδώ και χρόνια, αλλά μία φορά το έπαθα.”

Και αν ανησυχείτε ότι πάθατε εγκεφαλικό, πάτε αμέσως στην εντατική.

“Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ότι δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μέλος του σώματος, ξαφνικά νιώθεις αδυναμία σε μία πλευρά του σώματος, το πρόσωπο αρχίζει να χαλαρώνει, μιλάς σαν να είσαι μεθυσμένος, μπορεί να χάσεις την όραση σου, ο κόσμος γυρίζει γύρω σου, οριζόντια ή κάθετα, ή μπορεί να τα βλέπεις διπλά”, λέει ο Zeiler.

“Ο γιατρός μου είπε ‘Είσαι τυχερή που είσαι εδώ’. ‘Το ξέρω’ του είπα”, λέει η Smith.

Credit: buzzfeed.com

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας