Τι αποκαλύπτουν τα μαλλιά σας για την υγεία σας;

Είχα τα χειρότερα μαλλιά. Τα ίσιωνα κάθε μέρα, λουζόμουν κάθε βράδυ και τα έβαφα κάθε μερικούς μήνες, καταστρέφοντας τα τελείως. Ήταν ξηρά, εύθραυστα και είχαν χάσει τη λάμψη και τη ζωντάνια που είχαν όταν ήμουν μικρότερη.

Αλλά μετά ξεκίνησαν άλλα προβλήματα. Στο πρώτο έτος του πανεπιστημίου, έξυνα το πίσω μέρος του κεφαλιού μου και όταν τράβηξα το χέρι μου μια τούφα μαλλιών έμεινε στο χέρι μου. Πάγωσα. Τι στο καλό σήμαινε;

Αποδείχτηκε ότι τα μαλλιά μου προσπαθούσαν να μου που κάτι: έχεις άγχος. Επισκέφτηκα το γιατρό μου, και μου είπε ότι τα μαλλιά μας λένε περισσότερα πράγματα από το αν χρειάζονται λούσιμο. Αυτή η ξηρότητα; Χρειαζόμουν νερό. Το ξεθώριασμα; ‘Επρεπε να φάω περισσότερη πρωτεϊνη. Και το καθημερινό λούσιμο; Απαγορευτικό.

Γι’ αυτό κοιταχτείτε στον καθρέφτη για να βρείτε τι προσπαθούν να σας πουν τα δικά σας μαλλιά.

1. Εύθραυστα μαλλιά

Αν τα μαλλιά σας σπάνε εύκολα και έχετε συνεχώς ψαλίδα στις άκρες, πρέπει να ξανασκεφτείτε τη δίαιτά σας. Αν τρώτε πολλά επεξεργασμένα φαγητά, τα μαλλιά σας θα δείξουν ότι υποφέρουν από έλλειψη θρεπτικών στοιχείων.

Για να επανέλθουν στο φυσιολογικό, ξεκινήστε μια δίαιτα πλούσια σε δημητριακά, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πολλά φρούτα και λαχανικά.

2. Πρόωρο γκριζάρισμα

Δυστυχώς, το πρόωρο γκριζάρισμα οφείλεται στη κληρονομικότητα, γι’ αυτό το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάτε σε ένα καλό κομμωτήριο για βάψιμο ή να διαλέξετε παρόμοια εμφάνιση με της Kelly Osborne.

Ωστόσο, το άγχος προκαλεί γκριζάρισμα μαλλιών. Αλλά αυτό συνήθως θα γίνει νωρίς σε άτομα που έχουν προδιάθεση για γκρίζα μαλλιά.

3. Πιτυρίδα

Η πιτυρίδα είναι ενοχλητική και σας φέρνει σε δύσκολη θέση. Ευτυχώς, διορθώνεται εύκολα. Ένα ξηρό τριχωτό κεφαλής συνήθως σημαίνει ότι χρησιμοποιείτε πάρα πολλά προϊόντα και στρεσάρετε το δέρμα στο κεφάλι σας. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε σαμπουάν κατά της πιτυρίδας που θα κάνει απολέπιση και θα ενυδατώσει το τριχωτό της κεφαλής σας.

Ωστόσο αν αυτές οι νιφάδες πιτυρίδας είναι κίτρινες, πιθανόν να χρειάζεστε ένα εξειδικευμένο σαμπουάν για να διαχειριστεί την κατάσταση, γνωστή ως σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

4. Θαμπά μαλλιά

Ένα άλλο παράδειγμα όταν τα μαλλιά σας σας προειδοποιούν για την διατροφή σας. Τα θαμπά μαλλιά είναι συνήθως σημάδι αφυδάτωσης και κακής διατροφής. Αν τα μαλλιά σας δεν είναι λαμπερά, είναι πιθανό, επειδή δεν απορροφούν αρκετό νερό για να είναι επαρκώς ενυδατωμένα.

Όσο για τη διατροφή, εάν τρώτε επεξεργασμένα τρόφιμα, τα λίπη τους πιθανόν πηγαίνουν κατευθείαν στην καρδιά σας και σε άλλα όργανα, και όχι στα μαλλιά σας ή τα νύχια σας. Μια καλά ισορροπημένη διατροφή γεμάτη με φρούτα και λαχανικά θα εξασφαλίσει ότι θα ξαναπάρετε πίσω πιο υγιή μαλλιά.

5. Μαλλιά που πέφτουν

Πρώτα απ ‘όλα, είναι φυσιολογικό να πέφτουν τα μαλλιά μας. Ένα άτομο χάνει περίπου 80-100 τρίχες την ημέρα! Αλλά αν ξαφνικά αρχίσετε να χάνετε αρκετές τούφες μαλλιών, πιθανόν να οφείλεται σε ψυχολογικούς ή σωματικούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως κάποια ασθένεια, εγκυμοσύνη ή κατάθλιψη.

Ενώ αυτό αυξάνει το άγχος σας, δεν είναι μόνιμη κατάσταση. Τα μαλλιά σας θα ξαναμεγαλώσουν από μόνα τους μετά από λίγους μήνες. Στο μεταξύ, κοιμηθείτε 8 ώρες τη νύχτα, κάντε λίγη γυμναστική και βεβαιωθείτε ότι τρέφεστε σωστά!

6. Αραίωση μαλλιών

Η αραίωση μαλλιών μπορεί να είναι αρκετά ντροπιαστική κατάσταση τόσο για άντρες όσο και γυναίκες. Η απώλεια μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη πρωτεϊνης στη διατροφή σας, που είναι απαραίτητη για τη δόμηση μαλλιών.

Ένας πιο σοβαρός λόγος μπορεί να είναι προβλήματα στον θυροειδή, και συγκεκριμένα ο υποθυρεοειδισμός. Αυτό σημαίνει ότι ο θυροειδής σας δε δουλεύει αποτελεσματικά και ίσως αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως κόπωση, πόνοι αρθρώσεων, μυϊκοί πόνοι, πρήξιμο στο πρόσωπο και αύξηση σωματικού βάρους. Εάν εμφανίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό σας.

7. Κατεστραμμένα μαλλιά

Αν συστηματικά ισιώνετε ή κάνετε μπούκλες στα μαλλιά σας, ή τα βάφετε συχνά είναι σίγουρο ότι θα έχουν κάποια ζημιά. Συνήθως μπορεί να διορθωθεί με μια πλούσια κρέμα μαλλιών. Αλλά αν τα μαλλιά σας είναι πολύ αδύναμα, τότε ίσως σημαίνει ότι έχουν σοβαρή αφυδάτωση. Γι’ αυτό σιγουρευτείτε να πίνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα!

8. Καλή διατροφή και λιγότερο άγχος

Συμπέρασμα: μια υγιεινή διατροφή και υγιεινός τρόπος ζωής σημαίνει υγιή μαλλιά.

Σιγουρευτείτε ότι παίρνετε αρκετές βιταμίνες, πρωτεΐνη και λιπαρά οξέα και τα μαλλιά σας θα το ανταποδώσουν. Επίσης βρείτε χρόνο να χαλαρώνετε από το στρες της ημέρας και να κοιμάστε αρκετές ώρες. Αν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές, τα προβλήματα στα μαλλιά σας σίγουρα θα μειωθούν.

Credit: diply.com

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας