Τα λιπαρά φαγητά ΔΕΝ μας παχαίνουν! Μας κάνουν καλό!

Οι ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με το λίπος προέρχονται από τον Δρ. Mark Hyman και νέο βιβλίο του “Eat Fat, Get Thin“, το οποίο συνδυάζει πρόσφατες έρευνες με αρκετές δεκαετίες εμπειρικών στοιχείων από ασθενείς του, για να αποδείξει αυτό που είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό: ενσωματώνοντας τα σωστά λίπη στη διατροφή σας μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά και να είστε πιο υγιείς.

1. Η ζάχαρη σας παχαίνει, όχι το λίπος

Όταν καταναλώνουμe πολλή ζάχαρη αναγκάζουμε το σώμα μας να αντλεί όλο και περισσότερη ινσουλίνη για να αντισταθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Είναι πολύ δύσκολο πραγματικά να κάψουμε όλη τη ζάχαρη που τρώμε, κι έτσι αποθηκεύεται στο σώμα, όπως το λίπος, το οποίο με τη σειρά του ανατπύσσει αντίσταση στην ινσουλίνη και καταστρέφουμε τον μεταβολισμό μας.

2. Το λίπος διαίτης είναι πιο περίπλοκο από τη ζάχαρη

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά ονόματα για τη ζάχαρη, αλλά παρά τις μικρές διαφορές στις επιπτώσεις τους στο σώμα μας, όλα δημιουργούν παρόμοια ζημιά. Το λίπος είναι μια πολύ σύνθετη ουσία. Υπάρχουν κορεσμένα, μονοακόρεστα, πολυακόρεστα, τρανς λιπαρά και πολλές υποκατηγορίες τους. Μερικά είδη όντως μας κάνουν κακό, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη διαφορά.

3. Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά συνήθως είναι υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη

Όταν οι άνθρωποι τρώνε λιγότερο λίπος, τείνουν να το αντισταθμίζουν με την κατανάλωση περισσότερου άμυλου και ζάχαρης. Αυτό όμως μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Όταν τρώτε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά προϊόντα, οι περισσότεροι κατασκευαστές τροφίμων αντικαθιστούν το λίπος με επιπλέον ζάχαρη, προκειμένου να αντισταθμίσουν τη διαφορά στη γεύση.

4. Τα κορεσμένα λιπαρά δεν είναι εχθρός σας

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ του κορεσμένου λίπους και των καρδιακών παθήσεων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ποιότητα του λίπους δεν παίζει κάποιο ρόλο, καθώς ένα λιπαρό cheeseburger με μπέικον δεν θα έχει διαφορετική επίδραση στον οργανισμό μας από το κορεσμένο λίπος που υπάρχει στο λάδι καρύδας.

5. Μερικά λίπη είναι ανθυγιεινά

Ιδιαίτερα τα trans λιαπρά και τα φυτικά έλαια προκαλούν φλεγμονή.

6. Σχεδόν όλοι μπορούν να ωφεληθούν από περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Περίπου το 99% των Αμερικανών έχουν έλλειψη αυτών των λιπών, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία. Αν δεν τρώτε τροφές που είναι πλούσιες σε αυτά τα λίπη, τότε θα πρέπει σίγουρα να εξετάσετε το ενδεχόμενο ενός συμπληρώματος διατροφής.

7. Το λίπος μπορεί μειώσει το λίπος του σώματός σας!

Όταν τα τοιχώματα των κυττάρων σας έχουν φτιαχτεί με υψηλής ποιότητας λίπη, μεταβολίζουν καλύτερα την ινσουλίνη. Αντίθετα, όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας δεν ελέγχονται σωστά, το σώμα θα αποθηκεύσει λίπος. Η κατανάλωση κατάλληλου λίπους μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει την καύση του λίπους, να μειώσει την αποθήκευσή του και να περιορίσει την πείνα.

8. Ο εγκέφαλός μας αποτελείται από σχεδόν 60% λίπος

Από αυτό το 60%, το μεγαλύτερο τμήμα προέρχεται από ω-3 λιπαρά [δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA)]. Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται το DHA, προκειμένου να επικοινωνούν τα κύτταρρα μεταξύ τους: όταν τα κύτταρα έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας λίπη, η γνωστική λειτουργία, η μάθηση και η μνήμη βελτιώνονται. Με την ίδια λογική, οι μελέτες δείχνουν ότι η ανεπάρκεια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να συνδεθεί με την κατάθλιψη, το άγχος, τη διπολική διαταραχή και την σχιζοφρένεια.

Credits: Collective Evolution

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας