Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Ο ήλιος μπορεί να αποτρέψει τον διαβήτη & την παχυσαρκία!

Νέα μελέτη δείχνει ότι η έκθεση στον ήλιο μπορεί να επιβραδύνει την εμφάνιση παχυσαρκίας και διαβήτη.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Telethon Kids στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και του Σαουθάμπτον, διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που είχαν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες τροφίμων εμφάνισαν επιβράδυνση στην αύξηση του σωματικού τους βάρους, όταν εκτίθονταν σε υπεριώδη ακτινοβολία. Τα πειραματόζωα επίσης εμφάνισαν λιγότερα προειδοποιητικά σημάδια διαβήτη, όπως μη φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ταυτόχρονα, η βιταμίνη D η οποία παράγεται από το σώμα μας μετά από έκθεση στο ηλιακό φως και έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες ότι έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας, δεν φάνηκε να παίζει κανένα ρόλο κατά του διαβήτη ή της αύξησης του σωματικού βάρους.

Σύμφωνα με τον Δρ. Shelley Gorman, κύριο συγγραφέα της μελέτης, αυτά τα “ευρήματα είναι σημαντικά, καθώς δείχνουν ότι η περιστασιακή έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία, σε συνδυασμό με άσκηση και υγιεινή διατροφή, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης παχυσαρκίας στα παιδιά.

Τα οφέλη από την έκθεσή μας στον ήλιο συσχετίστηκαν με το οξείδιο του αζώτου, το οποίο παράγεται από το δέρμα μετά από την έκθεσή του σε υπεριώδεις ακτίνες. Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, όταν ανακάλυψαν ότι η εφαρμογή μιας κρέμας που περιέχει μονοξείδιο του αζώτου στο δέρμα των ποντικών είχε το ίδιο αποτέλεσμα στη μείωση της αύξησης του βάρους όπως και η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία.

Οι ερευνητές έγραψαν στην επιθεώρηση “Diabetes”, όπου δημοσιεύθηκε η μελέτη, ότι τα νέα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες έρευνες, οι οποίες δείχνουν ότι η έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Προηγούμενες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το νιτρικό οξείδιο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση μετά από έκθεση σε λάμπες UV.

Ο Δρ. Martin Feelisch, Καθηγητής Πειραματικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και μέλος της ερευνητικής ομάδας, πρόσθεσε ότι “αυτές οι παρατηρήσεις δείχνουν επίσης ότι τα ποσά του μονοξειδίου του αζώτου που απελευθερώνεται από το δέρμα μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα όχι μόνο στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία αλλά και για τον τρόπο που το σώμα μας ρυθμίζει το μεταβολισμό.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί αν υπάρχει παρόμοια επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στον άνθρωπο. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα ποντίκια είναι νυκτόβια ζώα και το σώμα τους καλύπτεται με γούνα. Έτσι δεν είναι ακόμη σαφές αν το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο τους ανθρώπους.

Credits: The Mind Unleashed

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας