Να Γιατί Παθαίνουμε Κράμπες στα Πόδια Μας

Οι κράμπες ποδιών είναι το ίδιο ενοχλητικές, όσο και δύσκολο να καταλάβουμε από που προέρχονται. Ποτέ δεν ξέρουμε πότε μπορούν να συμβούν. Αλλά τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, όταν τις βιώνουμε; Σας δίνουμε μερικές απαντήσεις, ώστε να ξέρετε ποια είναι η αιτία τους. 

Σε φυσιολογικές καταστάσεις, οι τένοντες των ποδιών χαλαρώνουν και σφίγγουν για να προσαρμόζονται με την κίνησή μας. Αλλά όταν κάνουμε κάποια κίνηση, που οι μύες δεν είναι προετοιμασμένοι, σφίγγουν παραπάνω από το κανονικό, που προκαλεί την κράμπα. Αυτό επιδεινώνεται, όταν από το σώμα λείπουν κάποια απαραίτητα στοιχεία.

Συνήθως, συμβαίνει σε αθλητές στην αρχή της σεζόν. Αν οι μύες είναι σε υπερένταση ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια μιας άσκησης, τότε σύντομα θα συμβεί κράμπα.

Όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο συχνά θα παθαίνουμε κράμπες. Όταν οι μύες μεγαλώνουν, δεν ανταποκρίνονται γρήγορα, και έτσι είναι πιο εύκολο να προκληθεί σύσφιξη.

Ένας άλλος κοινός λόγος για κράμπες είναι η αφυδάτωση. Αν το σώμα σας δεν προσλαμβάνει αρκετό νερό, τότε θα υπάρξει αντίκτυπο στα πόδια.

Μια άλλη αιτία είναι η έλλειψη της βιταμίνης D. Το ίδιο ισχύει αν έχετε χαμηλά επίπεδα ασβεστίου ή μαγνησίου.

Οι έγκυες γυναίκες μπορεί επίσης να παθαίνουν συχνά κράμπες στα πόδια. Είναι ιδιαίτερα σύνηθες στο τρίτο τρίμηνο.

Αλλά προσέξτε αν οι κράμπες είναι δυνατές και συχνές. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι της νόσου του Πάρκινσον, της νόσου του Huntington ή πρόβλημα με τον θυρεοειδή ή τα νεφρά. Συνιστάται μια επίσκεψη στον γιατρό σας.

Αλλά αν τίποτα από αυτά δεν εξηγεί τις κράμπες σας, τότε πρέπει να γνωρίζετε κάτι άλλο. Συχνά δεν έχουν προφανή αιτία.

Συχνά φαίνονται να συμβαίνουν εντελώς τυχαία. Μπορούν να συμβούν στον ύπνο, και έτσι δεν μπορούν να αποφευχθούν.

Τώρα που ξέρουμε τι είναι οι κράμπες, τι μπορούμε να κάνουμε όταν εμφανίζονται;

Απαλά τεντώστε και κάντε μασάζ στο σημείο που νιώθετε την κράμπα. Μπορείτε να βάλετε ζεστή κομπρέσα αν το νιώθετε σφιχτό ή κρύα αν το νιώθετε μαλακό.

Αν το πρόβλημα είναι η έλλειψη της βιταμίνης D, τότε λάβετε συμπληρώματα διατροφής. Επίσης, τα συμπληρώματα με ασβέστιο είναι ευεργερτικά. Συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.

Απαιτείται και τακτική σωματική άσκηση. Τα αθλήματα ή αερόβια γυμναστική μπορούν να βοηθήσουν, αλλά θυμηθείτε να μη το παρακάνετε, γιατί μπορεί να χειροτερέψει τις κράμπες.

Πριν και μετά την γυμναστική, θυμηθείτε να πρώτα να τεντωθείτε. Αλλά μη τεντώνεστε μέχρι να πονάτε. Κρατήστε κάθε στάση για σύντομο χρονικό διάστημα.

Και θυμηθείτε να παραμείνετε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της γυμναστικής. Κρατήστε ένα τακτικό πρόγραμμα γυμναστικής και οι κράμπες θα ελαττωθούν.

Credit: diply.com

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας