Η Επιστήμη Μίλησε: Δείτε ΠΟΣΟ καλό κάνουν οι Αγκαλιές στο Σώμα σας και θα Πάθετε Πλάκα!

Έχετε νιώσει ποτέ ότι χρειάζεστε μια αγκαλιά; Δεν είστε οι μόνοι. Και αποδεικνύεται ότι υπάρχει μια πολύ καλή εξήγηση για αυτό το συναίσθημα. Κάθε φορά που κάποιος σας αγκαλιάζει, μπορείτε πραγματικά να αποκομίσετε κάποια απροσδόκητα οφέλη για την υγεία σας!

Οι επιστήμονες λένε ότι η αγκαλιά αυξάνει την παραγωγή της ωκυτοκίνης του σώματος. Η ωκυτοκίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που παίζει ρόλο στο συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου. Εμπλέκεται στα συναισθήματα της ευτυχίας και μειώνει το στρες και το άγχος. Όταν αισθάνεστε πεσμένοι, μια αγκαλιά μπορεί πραγματικά να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα! Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, μπορεί επίσης να αποτρέψει ένα πιθανό κρυολόγημα.

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon δείχνει ότι η αγκαλιά και η κοινωνική στήριξη μπορεί να σας κάνει λιγότερο πιθανό να αρρωστήσετε, εξαιτίας του στρες. Η μελέτη διεξήχθη σε 404 υγιείς ενήλικες. Η κοινωνική στήριξη του κάθε συμμετέχοντα αξιολογήθηκε με τη χρήση ερωτηματολογίου. Η συχνότητα των διαπροσωπικών συγκρούσεων και οι αγκαλιές αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας μια τηλεφωνική συνέντευξη. Η μελέτη συνεχίστηκε για 14 συνεχόμενες βραδιές. Έπειτα από 14 ημέρες, οι συμμετέχοντες σκόπιμα εκτέθηκαν σε ιό κοινού κρυολογήματος. Οι ερευνητές παρακολουθούσαν τα συμπτώματα των συμμετεχόντων σε καραντίνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κοινωνική στήριξη μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης που σχετίζεται με τις βιωματικές συγκρούσεις. Το καλύτερο; Οι αγκαλιές ήταν υπεύθυνες για το ένα τρίτο της προστατευτικής επίδρασης της κοινωνικής στήριξης. Οι πιο συχνές αγκαλιές και η μεγαλύτερη κοινωνική στήριξη οδήγησε σε λιγότερο σοβαρά συμπτώματα ασθένειας, ανεξάρτητα από τις συγκρούσεις.

Ο Sheldon Cohen, καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon ήταν επικεφαλής της μελέτης. Εξήγησε: «Αυτό δείχνει ότι μια αγκαλιά από ένα έμπιστο άτομο μπορεί να λειτουργήσει ως ένα αποτελεσματικό μέσο για τη μετάδοση στήριξης και ότι η αύξηση της συχνότητας της αγκαλιάς μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση των επιβλαβών επιδράσεων του στρες. Η προστατευτική δράση της αγκαλιάς μπορεί να αποδοθεί στην ίδια τη φυσική επαφή ή είναι ένας συμπεριφορικός δείκτης της υποστήριξης και της οικειότητας.»

Ο καθηγητής πρόσθεσε: «Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτοί που λαμβάνουν τις αγκαλιές είναι κατά κάποιο τρόπο πιο προστατευμένοι από τη μόλυνση.» Κάθε αγκαλιά που λαμβάνετε παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση των επιπέδων του άγχους σας και σας κρατά υγιείς!

Credit: DavidWolfe

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας