Δείτε τι μπορεί να πάθετε άμα φοράτε νέα ρούχα χωρίς να τα πλύνετε πρώτα.

Οταν ακούτε φορμαλδε’ύ’δη, τι σας έρχεται στο μυαλό? Μάθημα φυσικής? Σατανικούς επιστήμονες? Οργανα να επιπλέουν σε βαζάκια?

Η φορμαλδε’ύ’δη δεν είναι μόνο για τους νεκρούς – στην πραγματικότητα είναι πιο κοντά σας από οτι νομίζετε. Πού είναι? Στο παντελόνι σας. Κυριολεκτικά.

Βαφες

4 φορές το χρόνο ξεκινάει νέα σεζόν, το οποίο σημαίνει – για τους περισσότερους – χρειαζόμαστε καινούργια ρούχα. Για αυτό πάμε στο εμπορικό κέντρο ή παραγγέλνουμε ηλεκτρονικώς καινούργια ρούχα. Και οι περισσότεροι κάνουμε το ίδιο λάθος

Δεν πλένουμε τα ρούχα μας πριν τα φορέσουμε.

Βαφές και φορμαλδε’ύ’δη είναι τα 2 πιο κοινά χρησιμοποιημένα χημικά στα ρούχα. Ο Dr. Donald Belsito, καθηγητής δερματολογίας ειδικεύεται στη δερματίτιδα από επαφή. Προειδοποίησε, ‘κάποιοι από μας θα πρέπει να αποφεύγουμε εντελώς τέτοιες μπογιές.’

Υπάρχει ένα επιτρεπτό όριο σε αυτά τα χημικά, αλλά αφού τα ρούχα προέρχονται από πολλά μέρη ανά τη γη – αυτά τα όρια ξεπερνιούνται συχνά χωρίς τιμωρία.

Φυσικά δεν είναι μονο η φορμαλδε’ύ’δες, ρητίνες και μπογιές που προκαλούν το πρόβλημα. Αν κάποιος με κάποια ασθένεια δοκιμάσει το ρούχο πριν από εσάς, το ρούχο είναι πιθανό να είναι μολυσμένο. Για αυτό πρέπει οπωσδήποτε να πλένετε ένα καινούργιο ρούχο πριν το φορέσετε.

Δύο φορές αν θέλετε να είστε σίγουροι.

Πλύνετε. Ξεπλύνετε. Επαναλάβετε.

Ο κανόνας μας είναι να πλύνετε τουλάχιστον μία φορά οτιδήποτε καινούργιο πριν το φορέσετε. “Από άποψη υγιεινής, είναι κάτι πολύ καλό για σας,” τονίζει.

Πολλά μπορούν να προκαλέσουν δερματίτιδες: φθηνά κοσμήματα, βαφές μαλλιών, ορισμένα χημικά σε λάδια και λοσιόν. Αμα βγάλετε εξανθήματα ή αν έχετε πολύ φαγούρα αφού φορέσετε καινούργια ρούχα, μάλλον βιώνετε κάποιου είδους δερματίτιδα.

Και μην κρατήστε τη συμβουλή αυτή μόνο για σας. Είναι κάτι που όλοι οι φίλοι σας θα πρέπει να ξέρουν.

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας