Δεν Δίνει Πνεύμονες: Τα 6 Βασικά Συμπτώματα Της Μετάλλαξης Κένταυρος Που Θα Κυριαρχήσει και στην Ελλάδα

Δεν δείχνουν να έχουν τέλος οι υποπαραλλαγές και οι μεταλλάξεις του ιού SARS-CoV-2 που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την ανθρωπότητα, αν και έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τότε που ακούσαμε… κάτι περί covid, βάζοντάς με αυτόν τον τρόπο στην καθημερινότητά μας όρους άγνωστους μέχρι τότε και φτάνοντας σε σημείο να βιώνουμε ακόμη και καθολικά λοκ ντάουν, κατ’ οίκον περιορισμούς και απαγόρευση μετακινήσεων.

Τους τελευταίους μήνες ζούμε στην εποχή της παραλλαγής Όμικρον και πιο συγκεκριμένα τις ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που ευθύνονται για την αναζωπύρωση της επιδημίας καθώς έχουν πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, κάτι που προκύπτει ξεκάθαρα από την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Το θετικό της υπόθεσης φυσικά είναι ότι αυτές οι επικίνδυνες μεταλλάξεις που απέδειξαν ότι κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται άτρωτος εμφανίστηκαν όταν πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει διπλο-τριπλοεμβολιαστεί, ενώ παράλληλα έχει «χτιστεί» μέχρι ενός βαθμού και ένα τείχος σχετικής ανοσίας στον γενικό πληθυσμό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν την ζωή τους από την πανδημία να μην εκτοξεύεται ανάλογα με τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, χωρίς αυτό πάντως να επιτρέπει στους επιστήμονες να χαλαρώσουν. Άλλωστε οι ίδιοι γνωρίζουν καλύτερα από όλους μας τον βαθμό επικινδυνότητας των ιών, αλλά και την ικανότητά τους να μεταλλάσσονται και να επιχειρούν να… ξεφύγουν από τα μέτρα προστασίας που αναπτύσσονται καθημερινά.

Πλέον η νέα μετάλλαξη που αρχικά εμφανίστηκε στην Ινδία μόλις τον περασμένο Μάιο και πλέον έχει καταγράψει κρούσματα σε συνολικά δέκα χώρες (ανάμεσα σε αυτές και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς) είναι αυτή με την κωδική ονομασία BA.2.75. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ακόμη μία παραλλαγή της γνωστής σε όλους μας Όμικρον, η οποία ονομάζεται «Κένταυρος».

Η μικρή ως τώρα διάρκεια ζωής του Κενταύρου δεν έχει επιτρέψει την πλήρη διερεύνηση των χαρακτηριστικών του, όμως τα μέχρι τώρα στοιχεία υποδηλώνουν πως τα συμπτώματα μοιάζουν αρκετά με αυτά που βιώνουν αρκετοί συμπολίτες μας που κόλλησαν το τελευταίο διάστημα, βλέποντας τα self test και τα rapid να είναι θετικά.

Οι πρώτες παρατηρήσεις, λοιπόν, καταγράφουν συμπτώματα ανάλογα με εκείνα της Όμικρον, δηλαδή βήχα, πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, σωματική κόπωση και αδυναμία, ρινική συμφόρηση ή και καταρροή και τέλος μια σειρά από άλλες καταστάσεις που μοιάζουν αρκετά με αυτές που συναντά κανείς σε απλή γρίπη ή ένα κρυολόγημα. Σε μικρότερο βαθμό ο ασθενής είναι πιθανό να εμφανίσει πονόλαιμο, μυικούς πόνους, εμετούς, διάρροιες και δύσπνοιες, ενώ ακόμη λιγότερες είναι οι πιθανότητες να καταγραφεί αγευσία ή ανοσμία.

Για την ώρα οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο τελεσίδικο συμπέρασμα σχετικά με την πορεία της μετάλλαξης και δεν είναι σε θέση να διατυπώσουν μια κοινή γραμμή για τον Κένταυρο. Ορισμένοι προεξοφλούν την επικράτηση της συγκεκριμένης υποπαραλλαγής και θεωρούν ότι είναι πιθανό να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα, συνδέοντας την εμφάνισή της με την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Πάντως Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) μόλις πριν από μερικές ημέρες την χαρακτήρισε «παραλλαγή υπό παρακολούθηση», τονίζοντας υπάρχουν μόνο ενδείξεις και όχι βεβαιότητα για το αν σχετίζεται με πιο βαριά νόσο. Ομοίως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά και ότι απαιτούνται περισσότερα στοιχεία για την εκτίμηση της σοβαρότητάς της.

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας