Ανεπάρκεια της βιταμίνης D! Ποια είναι τα συμπτώματα, και πως να τα θεραπεύσετε;

Πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν την σημασία της βιταμίνης D. Είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία του σώματος και τη δύναμη των οστών. Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι το μέσο επικοινωνίας των κυττάρων και βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Σε αντίθεση με άλλες βιταμίνες, το σώμα μας μπορεί να δημιουργήσει τη βιταμίνη D από το ηλιακό φως (υπεριώδης ακτινοβολία UV-B). Το σώμα απορροφά αυτό το φως του ήλιου και το μετατρέπει σε βιταμίνη D. Τo σώμα μας λαμβάνει επίσης βιταμίνη D από την τροφή που τρώμε (ιχθυέλαιο, φρέσκια πέστροφα, μανιτάρια Portobello, και αυγά) και τα συμπληρώματα βιταμίνης D3. Το σώμα μας λαμβάνει βιταμίνη D3 και την αλλάζει σε κάτι που μπορεί να απορροφηθεί και να χρησιμοποιηθεί.

Το σώμα μας μπορεί να παράγει βιταμίνη D και έτσι οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D δεν αποτελεί ένα πρόβλημα. Η έρευνα όμως δείχνει πολύ διαφορετικά αποτελέσματα.

«Μερικές εκθέσεις δείχνουν ότι σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από ανεπάρκεια βιταμίνης D, γεγονός που είναι ανησυχητικό, δεδομένου ότι η έλλειψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί με μια σειρά από σοβαρές παθήσεις: καρκίνος, καρδιακές παθήσεις, διαβήτης, σκλήρυνση κατά πλάκας, φυματίωση, ακόμα και κατάθλιψη, για να μην αναφέρουμε τα εύθραυστα οστά και το κοινό κρυολόγημα.» (πηγή)

Έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D; Ελέγξτε αυτά τα 5 σημάδια της ανεπάρκειας της βιταμίνης D για να μάθετε!

# 1 Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα

Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και το ενισχύει. «Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D σχετίζεται με αυξημένη αυτοανοσία, καθώς και αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις.» (πηγή) Έτσι, αν αρρωσταίνετε συχνά, ίσως χρειαστεί να κάνετε λίγη ηλιοθεραπεία.

# 2 Πόνος στα οστά

Ο πόνος στα οστά είναι ένα κοινό σημάδι της μειωμένης οστικής πυκνότητας, επειδή η βιταμίνη D βοηθά τα οστά να απορροφήσουν ό, τι χρειάζονται. «Τα τελευταία 10 χρόνια, αρκετοί ερευνητές έχουν βρει άμεση σχέση ανάμεσα στα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και του χρόνιου, γενικού πόνου των οστών που δεν ανταποκρίνεται σε θεραπεία.» (πηγή)

# 3 Κόπωση

Το σώμα μας χρειάζεται βιταμίνη D για να παράγει ενέργεια. Αν αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι ή άτονοι, μπορεί να οφείλεται σε ανεπάρκεια της βιταμίνης D. «Ελάχιστη ποσότητα αυτής της βασικής βιταμίνης μπορεί να μειώσει την αντοχή των οστών σας, και κάποια έρευνα συνδέει την ανεπάρκεια της βιταμίνης D με το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης.»

# 4 Κυκλοθυμία

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή συνδέεται στενά με την ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η ΕΣΔ είναι ένα είδος κατάθλιψης που ξεκινά, για μερικούς ανθρώπους, κατά την έναρξη των χειμερινών μηνών και λήγει την άνοιξη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός επειδή υπάρχει λιγότερο ηλιακό φως ή η βιταμίνη D για να απορροφήσει το σώμα μας.

# 5 Ψωρίαση

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος και του ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι, θα ήταν λογικό ότι μια αυτοάνοση πάθηση, όπως η ψωρίαση, μπορεί να επιδεινωθεί από την έλλειψη της βιταμίνης D. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία με βιταμίνη D βοηθά τη μείωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης. (πηγή)

Μάθετε περισσότερα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης D στο παρακάτω βίντεο:

Credit: DavidWolfe

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας