Αν το πρωινό ξύπνημα είναι για εσάς ένα μαρτύριο, δοκιμάστε ΑΥΤΑ τα 8 έξυπνα tips και θα σηκώνεστε με τρελή όρεξη κάθε πρωί

Το συναίσθημα είναι πάρα πολύ οικείο για πολλούς από εμάς: όταν κοιμηθούμε λιγότερο από 8 ώρες, δεν ευχαριστιόμαστε τον ύπνο μας και αισθανόμαστε κουρασμένοι. Συχνά κατηγορούμε το άγχος και την ατελείωτη καθημερινή βιασύνη, αλλά μερικές φορές οι αιτίες της πρωινής κούρασης είναι εντελώς διαφορετικές.

Παρακάτω θα μάθετε τι σας εμποδίζει από το να έχετε έναν καλό ύπνο.

8. Δεν υπάρχει ημερήσιο πρόγραμμα

Η ζωή μας συμβαδίζει με τον καρδιακό ρυθμό (επίσης γνωστό ως βιολογικό ρολόι), που είναι ένας κανονικός κύκλος εναλλασσόμενης υπνηλίας και εγρήγορσης. Πάμε στο κρεβάτι σε διαφορετική ώρα κάθε βράδυ, σπάζουμε αυτόν τον κύκλο και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπνηλία και κόπωση. Αξίζει να έχετε τη συνήθεια να κοιμάστε την ίδια ώρα κάθε βράδυ.

7. Χαλάτε τον ύπνο σας το Σαββατοκύριακο

Αν κοιμάστε 5-6 ώρες τις καθημερινές, ενώ ο χρόνος που περνάτε στο κρεβάτι τα Σαββατοκύριακα είναι διπλάσιος, τότε – και πάλι – απορυθμίζετε τον βιολογικός ρυθμός του σώματός σας. Εκτός από τις διαταραχές του ύπνου, είναι αυξημένος ο κίνδυνος ανάπτυξης παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακής νόσου. Για να το αποφύγετε αυτό, προσπαθήστε να μην αλλάζετε την ώρα που ξυπνάτε σε περισσότερο από μία ώρα.

6. Πατάτε το κουμπί αναβολής

15 περισσότερα λεπτά παραπάνω από ότι λέει το ξυπνητήρι σας δεν θα σας κάνουν καλό. Πατώντας αναβολή, θα πέσετε σε βαθύ ύπνο και να αισθάνεστε ακόμη πιο κουρασμένοι αφού ξυπνήσετε. Πρέπει να σηκώνεστε αμέσως με το που θα χτυπήσει το ξυπνητήρι σας.

5. Πολύ φως στο δωμάτιο

Εάν τα μάτια σας πιάσουν οποιοδήποτε φως, το σώμα σας καταστέλλει την παραγωγή της μελατονίνης, ορμόνη που προκαλεί ύπνο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές ύπνου. Αυτό το φαινόμενο ισχύει τόσο για το φυσικό όσο και για το τεχνητό φως, όπως η τηλεόραση ή το κινητό σας τηλέφωνο, οπότε είναι καλύτερο να απενεργοποιήσετε εντελώς όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές στην κρεβατοκάμαρά σας.

4. Παραλείπετε το πρωινό

Το πρωινό βοηθά να ξεκινήσει το βιολογικό ρολόι που μετράει το χρόνο μέχρι την επόμενη ανάπαυση. Εάν περάσει πολύς χρόνος μεταξύ του ξυπνήματος και του φαγητού, το σώμα σας αυξάνει το επίπεδο της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.

3. Τρώτε γλυκά και τρόφιμα με άμυλο πριν κοιμηθείτε

Τρώγοντας πριν από τον ύπνο είναι επιβλαβές όχι μόνο για το σώμα σας, αλλά και για τον ύπνο σας επίσης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα οποία αυξάνουν το επίπεδο κορτιζόλης στο σώμα σας. Αυτή η επίδραση διαρκεί 5 ώρες, οπότε παραλείψτε την πίτσα, τα κέικ και τις πατάτες 5 ώρες πριν από το κρεβάτι και αντικαταστήσετε τα με ελαφρύτερα τρόφιμα όπως γιαούρτι ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κρέας.

2. Ακατάστατο υπνοδωμάτιο

Ένα ακατάστατο υπνοδωμάτιο σας υπενθυμίζει τα καθήκοντα που δεν ολοκληρώσατε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ισχυρίζονται οι ερευνητές. Αντίθετα, ένα περιποιημένο δωμάτιο και ένα στρωμένο κρεβάτι με φρέσκα αρωματικά σεντόνια, σας υποκινεί να πάτε για ύπνο νωρίτερα. Για να έχετε έναν καλό ύπνο, τακτοποιήστε την κρεβατοκάμαρά σας τακτικά.

1. Κάντε ένα ζεστό ντους ακριβώς πριν από τον ύπνο

Ένα ζεστό ντους θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε καλά, αλλά όχι αμέσως πριν τον ύπνο. Ο λόγος είναι ότι η πτώση της θερμοκρασίας του σώματος είναι ένα από τα σημάδια που σας στέλνει το σώμα σας για να πάτε για ύπνο και ένα ζεστό ντους θα διακόψει αυτό το σημάδι. Για να αποφευχθεί αυτό, κάντε ντους τουλάχιστον 1,5 με 2 ώρες πριν κοιμηθείτε.

Credit: BrightSide

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας