Αυτή η Υγιής 20χρονη Κοπέλα Έπαθε Εγκεφαλικό Επεισόδιο και δεν Κατάλαβε Τίποτα… Το Σοκαριστικό της Υπόθεσης Όμως Είναι…

Η Sarah Porter ήταν μόλις 20 ετών, όταν παρακολουθούσε μάθημα μαθηματικών στο κολέγιο, όταν υπέστη το πρώτο της εγκεφαλικό επεισόδιο. «Τα πάντα θόλωσαν. Δεν μου πέρασε καν από το μυαλό, σκέφτηκα ότι ήμουν λίγο κουρασμένη,» δήλωσε στην Daily Mail.

Το αγνόησε αρχικά, συνέχισε και έγραφε σημειώσεις, μέχρι που ένας συμφοιτητής ανησύχησε και την ρώτησε αν ήταν καλά. Ο συμφοιτητής που καθόταν δίπλα της είπε ότι το πρόσωπό της είχε συσπάσεις και ότι είχε λιποθυμήσει. Ο συμφοιτητής σκέφτηκε ότι η Porter μπορεί να είχε επιληπτική κρίση.

Η Porter συνέχισε το μάθημα, αλλά όταν σηκώθηκε, το δεξί της χέρι της είχε μουδιάσει και το δεξί της πόδι δεν μπορούσε να κουνηθεί. Μέχρι να φτάσει στο δωμάτιο της εστίας της, το πρόσωπό της είχε σπασμούς.

Μια νοσοκόμα στο νοσοκομείο σκέφτηκε ότι υποκρινόταν, λέγοντας ότι κανείς στην ηλικία της δε θα μπορούσε να πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο. Υποστήριξε ότι προσπαθούσε να αποφύγει τις τελικές εξετάσεις της σχολής.

«Το τρελό της υπόθεσης, είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα θα την είχα ακούσει, αν ο αδελφός μου δεν ήταν εκεί και δεν είχε προκαλέσει αναστάτωση,» δήλωσε η Porter. «Δεν είχα ιδέα τι μου συνέβαινε και για να είμαι ειλικρινής δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να πάθω εγκεφαλικό επεισόδιο στην ηλικία μου».

Είκοσι τέσσερις ώρες αργότερα, η Porter δεν μπορούσε να περπατήσει. Ήταν σε θέση να αναγνωρίσει τα μέλη της οικογένειας της, αλλά δεν μπορούσε πλέον να θυμηθεί το δεύτερο έτος των σπουδών της ή αναμνήσεις της παιδικής της ηλικίας. Εκείνη η στιγμή σηματοδότησε την αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού για την Porter, η οποία τώρα είναι 26 ετών, και υπέστη δύο εγκεφαλικά επεισόδια και υποβλήθηκε σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις στον εγκέφαλο, η τελευταία εκ των οποίων ήταν την άνοιξη του 2015.

Η Porter μοιράστηκε τη παρακάτω δημοσίευση στο Instagram την άνοιξη του 2016 για να γιορτάσει την επέτειο της επιτυχούς χειρουργικής επέμβασης.

«Πριν από ένα χρόνο ήταν η δεύτερη χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο. Δόξα το Θεό, καθαρίσαμε τη μόλυνση και έτσι το μάτι μου δεν μοιάζει πλέον με αυτό», έγραψε η ίδια.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες. Και επειδή οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερο από τους άνδρες, τα εγκεφαλικά επεισόδια έχουν περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή τους. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να ζουν μόνες τους όταν παθαίνουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και είναι πιο πιθανό να ζουν σε μια μακροχρόνια μονάδα φροντίδας υγείας μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και να έχουν χειρότερη ανάκαμψη.

Ενώ μπορεί να φαίνεται πως τα εγκεφαλικά επεισόδια, δεν αποτελούν ανησυχία για τις νέες γυναίκες, η περίπτωση της Porter αποδεικνύει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ανεξάρτητως από την ηλικία και την υγεία, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα συνήθη συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση Εγκεφαλικού Επεισοδίου, περιλαμβάνουν:

  • Αιφνίδιο μούδιασμα ή αδυναμία του προσώπου, σε χέρι ή πόδι, ιδιαίτερα στη μία πλευρά του σώματος
  • Ξαφνική σύγχυση, δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση
  • Ξαφνική δυσκολία στην όραση στο ένα ή και στα δύο μάτια
  • Ξαφνική δυσκολία στο περπάτημα, ζάλη, απώλεια της ισορροπίας ή του συντονισμού
  • Αιφνίδια σοβαρή κεφαλαλγία χωρίς γνωστή αιτία

Επιπλέον, υπάρχουν και συγκεκριμένα συμπτώματα στις γυναίκες:

  • Απώλεια συνείδησης ή λιποθυμία
  • Γενική αδυναμία
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Σύγχυση, μη απόκριση ή αποπροσανατολισμός
  • Ξαφνική αλλαγή συμπεριφοράς
  • Ταραχή
  • Παραισθήσεις
  • Ναυτία ή έμετος
  • Πόνος
  • Επιληπτική κρίση
  • Λόξυγγας

Αυτά τα μοναδικά συμπτώματα μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα, επειδή δεν είναι εύκολο να αναγνωριστούν ως συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως συνέβη στην περίπτωση της Porter. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση της θεραπείας και η αποτελεσματικότητα της θεραπείας του εγκεφαλικό επεισόδιο είναι βέλτιστη αν διαγνωστεί μέσα σε τρεις ώρες.

Οι παράγοντες κινδύνου ενός εγκεφαλικό επεισόδιο στις γυναίκες περιλαμβάνουν τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, εγκυμοσύνη, θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και πονοκέφαλοι ημικρανίας με αύρα.

Αν είστε με κάποιον που πιστεύετε ότι μπορεί να έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο, να θυμάστε τα πέντε πιο βασικά συμπτώματα:

  • Το πρόσωπο γέρνει: Ζητήστε από το άτομο να χαμογελάσει. Το χαμόγελο είναι άνισο ή μονόπλευρο;
  • Αδυναμία ενός χεριού: Ζητήστε από το άτομο να σηκώσει και τα δύο χέρια. Μήπως το ένα χέρι πέφτει προς τα κάτω;
  • Δυσκολία στην ομιλία: Το άτομο είναι σε θέση να μιλήσει ή δυσκολεύεται να καταλάβει; Ζητήστε τους να πουν μια απλή φράση όπως, «Ο ουρανός είναι μπλε.»
  • Ώρα να καλέστε ασθενοφόρο: Αν το άτομο παρουσιάζει τα παραπάνω συμπτώματα, ακόμα και αν εξαφανίζονται, καλέστε ασθενοφόρο και πείτε ότι πιθανόν το άτομο έχει πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο, ακόμα κι αν δεν είστε σίγουροι.

Η Porter τώρα εργάζεται για τον νευροχειρουργό που της έσωσε τη ζωή της. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε να περιγράφει την εμπειρία της με το εγκεφαλικό επεισόδιο και πως είναι η ζωή της τώρα στο παρακάτω βίντεο.

Credit: Simplemost

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας