9 Πρώιμα Προειδοποιητικά Σημάδια του Καρκίνου του Παγκρέατος που Πρέπει να Γνωρίζετε! Ειδικά το 3ο μας Αφορά όλους!

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ο τέταρτος πιο θανατηφόρος καρκίνος μεταξύ γυναικών και ανδρών. Δεδομένου ότι ο καρκίνος αυτός είναι δύσκολος στην ανίχνευση και τη θεραπεία, το ποσοστό επιβίωσης της νόσου είναι πολύ χαμηλός, κυμαινόμενος μεταξύ 7 – 25%.

Το πάγκρεας είναι μέρος του πεπτικού συστήματος και είναι κρυμμένο μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα. Βρίσκεται πίσω από το στομάχι και στο πάνω μέρος της κοιλιάς. Λόγω της θέσης του, μπορεί να είναι δύσκολο να ανιχνευτούν οι όγκοι πριν μεγαλώσουν αρκετά, ώστε να παρεμποδίσουν τις φυσιολογικές σωματικές λειτουργίες. Επιπλέον, δεν υπάρχει κάποιο τεστ απεικόνισης για αυτόν τον τύπο καρκίνου.

Η αναζήτηση σημαδιών για τον καρκίνο του παγκρέατος είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία. Αν και ορισμένα από τα σημάδια και τα συμπτώματα αυτού του καρκίνου μπορεί να μοιάζουν με άλλες παθήσεις όπως είναι ο διαβήτης, η κίρρωση ή η ηπατική νόσος, είναι σημαντικό να κάνετε έλεγχο εάν παρατηρείτε οποιεσδήποτε ανωμαλίες.

Ακολουθούν μερικά προειδοποιητικά σημάδια:

1. Αιφνίδια εμφάνιση διαβήτη

Ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή ινσουλίνης και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας έτσι νέα εμφάνιση του διαβήτη. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών. Επίσης, αν διψάτε ή πεινάτε υπερβολικά, μπορεί να είναι σημάδι του διαβήτη.

2. Ίκτερος

Ένας καρκινικός όγκος μπορεί να μπλοκάρει τον χοληφόρο πόρο, προκαλώντας εφεδρεία της χολής (και της χολερυθρίνης) στο σύστημα. Ο ίκτερος – κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος – προκαλείται από τη συσσωρευμένη χολή που διαρρέει στην κυκλοφορία του αίματος.

3. Απώλεια βάρους και όρεξης

Αυτό το σύμπτωμα είναι κοινό για τους περισσότερους καρκίνους και είναι επικίνδυνα κοντά στο να γίνει ανορεξία, ειδικά σε προχωρημένα στάδια της νόσου. Οι όγκοι στο πάγκρεας μπορεί να εμποδίσουν τις πεπτικές διαδικασίες, αλλά τα καρκινικά κύτταρα μπορεί επίσης να κλέβουν θρεπτικά συστατικά από το υπόλοιπο σώμα, προκαλώντας μείωση του βάρους ή της όρεξης.

4. Ωχρά, Πλωτά Κόπρανα

Όπως και με τον ίκτερο, η απόφραξη του χοληφόρου αγωγού που προκαλείται από έναν όγκο θα αποτρέψει την χολερυθρίνη να φτάσει στο πεπτικό σύστημα. Η χολερυθρίνη είναι μια κιτρινωπή-καφέ ουσία που περιέχεται στη χολή και είναι αυτή που δίνει στα κόπρανα το χρώμα τους. Όταν απουσιάζει από τον πεπτικό σωλήνα, τα κόπρανα μπορεί να είναι γκρίζα ή να λευκαίνουν και να επιπλέουν λόγω των αβλαβών λιπών.

5. Φαγούρα στο δέρμα

Η φαγούρα συνδέεται επίσης με έναν αποκλεισμένο αγωγό χολής. Όταν τα χολικά άλατα και η χολή συγκεντρώνονται στο σώμα σας, μπορούν να μαζευτούν στο δέρμα προκαλώντας αίσθηση φαγούρας.

6. Κοιλιακό άλγος

Η πλειοψηφία των ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος, εμφανίζουν κάποια μορφή κοιλιακού πόνου, συνήθως στην άνω κοιλιακή χώρα. Μπορεί να επιδεινωθεί όταν τρώτε ή ξαπλώνετε.

7. Θρόμβος αίματος

Για ορισμένους ανθρώπους, οι θρόμβοι αίματος είναι το πιο πρώιμο σημάδι του καρκίνου του παγκρέατος. Αν παρατηρήσετε οδυνηρό οίδημα, ερυθρότητα ή υψηλή θερμοκρασία στο πόδι, αυτό μπορεί να οφείλεται σε θρόμβο αίματος.

8. Πόνος στην πλάτη

Αν ο πόνος στην πλάτη σας αποτελεί γενικό σύμπτωμα, μπορείτε να παρατηρήσετε τον πόνο στο μέσο της πλάτης ως αποτέλεσμα του καρκίνου, πιέζοντας στα νεύρα ή τα όργανα.

9. Αποχρωματισμένα ούρα

Τα σκουρόχρωμα ούρα είναι αποτέλεσμα της παρουσίας χολερυθρίνης στο αίμα. Προσέξτε τα ούρα που είναι καφέ χρώματος.

Αυτοί που έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του παγκρέατος είναι:

  • Καπνιστές
  • Ενήλικες άνω των 50 ετών
  • Γενετική προδιάθεση – άτομα με μεταλλάξεις γονιδίων BRCA
  • Παχύσαρκα άτομα
  • Διαβητικοί

Αυτή η λίστα δεν αρκεί. Όπως πάντα, επισκεφθείτε το γιατρό σας για συμβουλές, αν κάτι σας φαίνεται περίεργο στο σώμα σας.

Credit: TipHero

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας