9 φυσικά συστατικά για έναν καλό νυχτερινό ύπνο

Για να κοιμάστε καλά τη νύχτα, θα πρέπει να τρώτε τουλάχιστον δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο. Έτσι θα μπορείτε να χωνεύετε σωστά το φαγητό σας και η πέψη δεν θα εμποδίζει την ανάπαυσή σας.

Ο ύπνος είναι μία από τις πιο σημαντικές βιολογικές δραστηριότητες για τη σωματική και την ψυχική υγεία.

Αν και πολλοί άνθρωποι το αγνοούν, κατά την περίοδο της ανάπαυσης πραγματοποιείται μια σειρά λειτουργιών. Αυτές είναι σημαντικές για τη βέλτιστη λειτουργία των οργάνων και για τη συναισθηματική υγεία.

Το πρόβλημα είναι ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, προκαλεί δυσκολίες που αντικατοπτρίζονται στη διάθεση και στη γενική κατάσταση της υγείας.

Η αϋπνία και οι διαταραχές ύπνου συνδέονται στενά με την έλλειψη συγκέντρωσης, την ευερεθιστότητα, την κατάθλιψη και μια σειρά ασθενειών που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής.

Λόγω αυτού, είναι ζωτικής σημασίας να επισημάνουμε και να υιοθετήσουμε συνήθειες που βελτιώνουν την ποιότητα ύπνου και επιτρέπουν έγκαιρες βελτιώσεις.

Ορισμένα φυσικά συστατικά μπορούν να μας βοηθήσουν να εξασφαλίσουμε έναν καλό νυχτερινό ύπνο. Παρακάτω θα βρείτε εννέα από αυτά τα συστατικά που προάγουν τον ύπνο. Δοκιμάστε τα!

1. Γάλα

Το ζεστό γάλα είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την αϋπνία και τις δυσκολίες στον ύπνο. Αυτό οφείλεται στην υψηλή του περιεκτικότητα σε ασβέστιο και τρυπτοφάνη. Πρόκειται για ένα απαραίτητο αμινοξύ που αυξάνει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου.

Για να ωφεληθείτε, είναι αποτελεσματικό να πίνετε ένα φλιτζάνι ζεστό γάλα λίγο πριν πάτε για ύπνο.

2. Μαρούλι

Μια γευστική σαλάτα με φρέσκο μαρούλι λειτουργεί ως φυσική εναλλακτική αντί για φάρμακα για να καταπολεμήσετε τις ενοχλήσεις που σας εμποδίζουν να εξασφαλίσετε έναν καλό νυχτερινό ύπνο.

Το φυτό αυτό περιέχει χαλαρωτικές και αναλγητικές ουσίες που μειώνουν την ένταση, τους πονοκεφάλους και το άγχος.

3. Βαλεριάνα

Οι ηρεμιστικές ιδιότητες της βαλεριάνας έχουν αποδειχτεί επιστημονικά. Πολλές φαρμακευτικές εταιρείες τη χρησιμοποιούν για την παραγωγή φαρμάκων κατά της αϋπνίας, της κατάθλιψης και του πόνου.

Η κατανάλωση εκχυλίσματος ή εγχύματος βαλεριάνας ενισχύει την αίσθηση ευεξίας και αυξάνει την παραγωγή των ορμονών του ύπνου.

Η ρίζα του φυτού περιέχει ενεργές ουσίες που χαλαρώνουν τους μυς, συνεισφέρουν στη συναισθηματική ισορροπία και παρατείνουν την ανάπαυση.

4. Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα και οι ξηροί καρποί συνεισφέρουν σε έναν καλύτερο ύπνο χωρίς διακοπές.

Αυτό οφείλεται στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που αυξάνει την παραγωγή μελατονίνης.

Επίσης θεωρείται ότι τα αμύγδαλα εξασφαλίζουν μια σημαντική ποσότητα μαγνησίου, το οποίο είναι ένα απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο που χαλαρώνει τους μυς και βοηθάει στον ύπνο.

5. Μέλι

Το μέλι περιέχει ένα είδος φυσικού σακχάρου που δίνει στον εγκέφαλο το σήμα ότι πρέπει να μειώσει τη λειτουργία της ορεξίνης-Α. Η ουσία αυτή συνδέεται με την ανικανότητα να αποκοιμηθούμε χωρίς διακοπές. Απλώς προσθέστε μέλι σε ζεστό τσάι ή σε λίγο ζεστό νερό.

6. Μαύρη σοκολάτα

Μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας εξασφαλίζει μια επιπλέον ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών στο σώμα και αυξάνει την ποιότητα του ύπνου.

Αυτή η γευστική τροφή διεγείρει την παραγωγή σεροτονίνης, ένα είδος ορμόνης που χαλαρώνει το σώμα και το νου.

7. Μπανάνες

Πολλοί ειδικοί της φυσικής ιατρικής βεβαιώνουν ότι οι μπανάνες αποτελούν το καλύτερο φάρμακο για έναν καλό ύπνο.

Το πλεονέκτημα των φυσικών θεραπειών σε σχέση με τα συμβατικά φάρμακα είναι ότι δεν έχουν παρενέργειες και εξασφαλίζουν θρεπτικά συστατικά που βελτιώνουν την υγεία.

Οι μπανάνες αποτελούν φυσική πηγή τρυπτοφάνης και διεγείρουν επίσης την παραγωγή σεροτονίνης.

Επιπλέον εξασφαλίζουν άφθονο κάλιο και μαγνήσιο, δύο απαραίτητα μεταλλικά συστατικά που χαλαρώνουν τους μυς και το νευρικό σύστημα.

8. Πασιφλόρα

Η πασιφλόρα (Passiflora incarnata) είναι ένα παραδοσιακό βότανο που χρησιμοποιείται σε πολλές κουλτούρες για να ηρεμήσει τα νεύρα και να φέρει ύπνο.

Περιέχει μια δραστική ουσία που ονομάζεται χαρμίνη, η οποία αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης και μελατονίνης.

Δεν προκαλεί αρνητικές αντιδράσεις στο νευρικό σύστημα, ενώ το έγχυμα πασιφλόρας μπορεί να καταναλωθεί και από παιδιά εκτός από ενήλικες σε περιπτώσεις άγχους, έντασης και δυσκολιών στον ύπνο.

Μην καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα πασιφλόρας επειδή μπορεί να προκαλέσει υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας.

9. Χαμομήλι

Το εκχύλισμα καθώς και το έγχυμα χαμομηλιού μειώνουν την ένταση και έχουν ηρεμιστική δράση, συνεισφέροντας σε έναν καλύτερο ύπνο.

Οι παραπάνω θεραπείες είναι πολύ ήπιες για το σώμα και διαθέτουν ιδιότητες που ανακουφίζουν από το άγχος, τον πόνο και τα πεπτικά προβλήματα. Συμπερασματικά θα λέγαμε το εξής: πρέπει να θυμάστε ότι, πέρα από την κατανάλωση αυτών των φυσικών συστατικών, στο υπνοδωμάτιό σας θα πρέπει να επικρατεί ευχάριστη ατμόσφαιρα και να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη άνεση.

Πηγή;  meygeia.gr

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας