7 Προειδοποιητικά Σημάδια στο Δέρμα, που δείχνουν άλλα Σοβαρότερα Προβλήματα Υγείας. Μεγάλη Προσοχή στο 3ο!

Όσον αφορά την υγεία μας, όσο περισσότερα ξέρουμε, τόσα περισσότερα μπορούμε να πούμε στον γιατρό μας, έτσι ώστε να κάνει την καλύτερη διάγνωση. Υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος να γίνουμε υποχόνδριοι, αλλά δεν είναι κακό να προσέχουμε το σώμα μας. Ο πιο εύκολος τρόπος να παρατηρήσουμε το σώμα μας; Το δέρμα.

Όταν εμφανίζουμε πρόβλημα στο δέρμα, σκεφτόμαστε ότι είναι πρόβλημα ομορφιάς και όχι πρόβλημα υγείας. Ίσως φταίει ο τρόπος που τα προϊόντα του εμπορίου μας παρουσιάζουν εύκολες λύσεις. Αν το σκεφτείτε όμως, το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο.

Αν, λοιπόν, συμβαίνει κάτι ασυνήθιστο, τότε θα μπορούσε ίσως να υποδεικνύει ένα μεγαλύτερο, εσωτερικό πρόβλημα. Αντί να αγχωθούμε για την εμφάνιση μας, πρέπει να το δούμε σαν προειδοποίηση και να ελέγξουμε τι μπορεί να σημαίνει. Ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω συμπτώματα.

1. Αποχρωματισμός

Δεν πρέπει να ξεχνάτε να φοράτε αντηλιακό – ωστόσο, η έκθεση στον ήλιο δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να αλλάξει το χρώμα του δέρματος και το κοκκίνισμα ενός εγκαύματος από τον ήλιο δεν είναι το μόνο χρώμα που πρέπει να μας ανησυχεί. Οποιαδήποτε στιγμή αλλάξει το δέρμα σας χρώμα, αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι μεγαλύτερου, βαθύτερου προβλήματος.

Αν παρατηρήσετε ότι το δέρμα γίνεται πιο σκούρο γύρω από ουλές, γύρω από τα γόνατα, τους αγκώνες και άλλες αρθρώσεις ή στις πτυχές του δέρματος, τότε μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα ορμονικής, επινεφριδιακής διαταραχής, όπως η νόσος του Addison. Αν πάσχετε ήδη από κάποια πάθηση όπως ο διαβήτης, το καφέ χρώμα μπορεί να δείχνεί πρόβλημα με την ικανότητα του σώματος να μεταβολίσει τον σίδηρο και το κίτρινο δέρμα να δείχνει πρόβλημα με το συκώτι. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας!

2. Ακμή

Τα ξεσπάσματα ακμής στους ενήλικες δεν είναι απλά ενοχλητικό. Συχνά υποδεικνύουν ορμονικές αλλαγές ή/και ανισορροπία, η οποία μπορεί να σχετίζεται με το άγχος ή με τον κύκλο της γυναίκας. Η ακμή στους ενήλικες μπορεί να έχει χειρότερη μορφή από ότι στους εφήβους.

Μερικές φορές φεύγει από μόνη της ή με την βοήθεια θεραπείας. Ωστόσο, αν συνοδεύεται και από ασταθή κύκλο ή δεν ανταποκρίνεται στην θεραπεία, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, αφού μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα πολυκυστικών ωοθηκών.

3. Εξανθήματα

Μην πανικοβληθείτε – είναι πιθανό να εμφανίσετε εξανθήματα για πολλούς λόγους και η πιο συχνή αιτία είναι οι αλλεργίες. Αν βγάλετε κάποιο εξάνθημα που δεν ανταποκρίνεται στην συνηθισμένη θεραπεία, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να ελέγξετε αν πρόκειται για αλλεργία σε κάποιο φάρμακο, εσωτερική λοίμωξη ή κάτι άλλο.

Τα πιο σοβαρά και ανησυχητικά εξανθήματα έχουν μοβ χρώμα και βελούδινη υφή και εμφανίζονται στον αυχένα ή στις πτυχές του δέρματος. Ονομάζονται μελανίζουσα ακάνθωση και μπορεί να είναι σημάδι διαβήτη τύπου 2. Αν ένα εξάνθημα έχει «κανονική» υφή, αλλά είναι μοβ και απλώνεται στο κάτω μέρος των ποδιών, τότε μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα ηπατίτιδας C. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

4. Εξάνθημα πεταλούδας

Το εξάνθημα πεταλούδας εμφανίζεται στο πρόσωπο, στην μύτη και στα μάγουλα, κάτω από τα μάτια. Μπορεί να πρόκειται για ροδόχρου ακμή ή δερματίτιδα εξ επαφής, αλλά ίσως αποτελεί σύμπτωμα λύκου.

5. Ψωρίαση

Όλοι έχουμε ακούσει τον όρο «ψωρίαση», αλλά πολλοί δεν γνωρίζουν τι είναι πραγματικά και ποια είναι τα συμπτώματα του. Η ψωρίαση εμφανίζεται σαν κοκκινίλες που προεξέχουν οπουδήποτε στο δέρμα. Πώς μπορείτε να καταλάβετε ότι πρόκειται για ψωρίαση και όχι κάτι άλλο; Οι κοκκινίλες έχουν άσπρες νιφάδες.

Η πάθηση αυτή μπορεί να είναι ενοχλητική και ντροπιαστική, αλλά στην ουσία πρόκειται για αυτοάνοση νόσο, η οποία μας δείχνει ότι το σώμα παράγει περισσότερα κύτταρα δέρματος από όσα χρειαζόμαστε. Όταν το σώμα δεν μπορεί να τα ξεφορτωθεί, βγάζει αυτές τις κοκκινίλες. Αν εμφανίσετε κι εσείς τέτοιες κοκκινίλες, μην τις καλύψετε.

Επισκεφτείτε έναν γιατρό, γιατί η ψωρίαση αυξάνει την πιθανότητα για διαβήτη τύπου 2, υψηλή πίεση και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.

6. Έκζεμα

Έχετε ξηρό, κόκκινο δέρμα που σας προκαλεί φαγούρα, αλλά δεν έχετε τις άσπρες νιφάδες που υποδεικνύουν ψωρίαση; Τότε μπορεί να έχετε έκζεμα.

Αυτή η πάθηση χαρακτηρίζεται από φλεγμονή η οποία κάνει κρούστα και μπορεί να υποδεικνύει ορμονική ανισορροπία ή/και πάθηση του θυρεοειδή, ή ακόμα και ένα αυτοάνοσο νόσημα που ονομάζεται συστημική σκλήρυνση. Μην πανικοβληθείτε, απλά συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

7. Φακίδες

Οι φακίδες και οι ελιές είναι φυσικές. Αν τις είχατε από πάντα, δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε. Πότε πρέπει να ανησυχήσετε; Όταν εμφανιστούν ξαφνικά για πρώτη φορά ή εμφανιστούν καινούριες, ειδικά μετά από έγκαυμα από τον ήλιο ή γενικότερα έκθεση στον ήλιο. Αποτελούν το πρώτο σημάδι για το μελάνωμα, γι’αυτό και είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.

Αν έχετε αμφιβολία για κάποια δερματική πάθηση, πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας. Μπορεί να μπαίνετε σε πειρασμό να καλύψετε το πρόβλημα, αλλά πρέπει να θυμάστε ότι το δέρμα μας προειδοποιεί – ακούστε το!

Credit: tiphero.com

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας