12 Πολύτιμες Συμβουλές γύρω από την Υγεία των Δοντιών που ΟΛΟΙ θα πρέπει να Γνωρίζουμε. Η 10η είναι Χρυσός!

To χαμόγελό μας είναι από τα πρώτα πράγματα που παρατηρούμε σε κάποιον. Τα δόντια μας είναι πολύ σημαντικά για την υγεία μας, αλλά συχνά δε τους δίνουμε ιδιαίτερη σημασία. Μάθετε παρακάτω κάποια χρήσιμα γεγονότα για τα δόντια, που ίσως μέχρι τώρα αγνοούσατε. 

1. Το μυστικό για δυνατά δόντια είναι το φθόριο.

Το φθόριο έχει αποδειχτεί ότι δρα προληπτικά του σχηματισμού τερηδόνας και αντιστρέφει τα πρώτα στάδια της φθοράς των δοντιών. Γι’ αυτό το λόγο το φθόριο υπάρχει στις οδοντόκρεμες και τα στοματικά διαλύματα, και πολλές πόλεις το προσθέτουν στο πόσιμο νερό τους.

2. Η πλάκα γίνεται πέτρα όταν σκληραίνει στα δόντια σας.

Και είναι δύσκολο να αφαιρεθεί. Η πλάκα προέρχεται από μικρόβια, οξύ, σάλιο και τροφές και κολλάει πάνω στα δόντια. Όταν σκληραίνει και μετατρέπεται σε πέτρα, ο οδοντίατρος πρέπει να την αφαιρέσει με τροχό.

3. Τρώγοντας ή πίνοντας συχνά, βάζει σε κίνδυνο τα δόντια σας. 

Όσο πιο συχνά έρχονται σε επαφή με τα δόντια σας οι τροφές, τόσο πιο πολύ αυξάνεται η πιθανότητα ανάπτυξης μικροβίων και τερηδόνας.

4. Το ξηρό στόμα προκαλεί την ανάπτυξη μικροβίων.

Το σάλιο κάνει καλό στο στόμα, βοηθάει στην διάσπαση και κατάποση της τροφής, και εξακολουθεί να δρα και μετά το φαγητό, εξουδετερώνοντας το οξύ και αποτρέποντας την ανάπτυξη μικροβίων.

5. Η ζάχαρη σαπίζει τα δόντια.

Ήδη γνωρίζατε ότι πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε πολλή ζάχαρη. Αλλά μια μελέτη από την Βρετανία αποκαλύπτει ότι η μοναδική αιτία τερηδόνας των δοντιών. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μικρόβια του στόματος χρησιμοποιούν τη ζάχαρη για να δημιουργήσουν τρύπες στα δόντια. Και η τερηδόνα είναι σοκαριστικά κοινή: το 92% των Αμερικανών έχει τερηδόνα στα δόντια.

6. Βουρτσίστε δύο φορές ημερησίως.

Αν ήπιατε κάτι όξινο, περιμένετε μισή ώρα πριν βουρτσίσετε τα δόντια. Το οξύ μπορεί να αποδυναμώσει το σμάλτο, και αν τα βουρτσίσετε σύντομα, μπορεί να του προκαλέσει ζημιά.

7. Υπάρχει σωστός τρόπος για καθαρίσετε με οδοντικό νήμα τα δόντια σας. 

Σχηματίστε ένα ‘C’ σχήμα γύρω από το δόντι σας με το οδοντικό νήμα και απαλά κινήστε το πάνω κάτω. Μη το κάνετε απότομα, διαφορετικά θα ματώσουν τα ούλα σας.

8. Επισκεφτείτε τακτικά τον οδοντίατρό σας.

Μπορεί να μη σας αρέσει, αλλά ένας σχολαστικός καθαρισμός από τον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες, είναι σημαντικός για την στοματική υγιεινή.

9. Η τερηδόνα είναι η πιο κοινή στοματική ασθένεια στα παιδιά. 

Μπορεί να μην φαίνεται πρόβλημα, επειδή θα χάσουν τα πρώτα δόντια τους, αλλά οι καλές συνήθειες ξεκινούν από μικρή ηλικία. Πάνω από τα 2/3 των εφήβων, ηλικίας 16-19, έχουν τουλάχιστον ένα στοματικό μπάλωμα σε κάποιο δόντι.

10. Το έντονο βούρτσισμα μπορεί να κάνει κακό, παρά καλό.

Είναι εύκολο να το παρακάνουμε και να καταστρέψουμε το σμάλτο, αλλά και να ματώσουν τα ούλα. Αν οι τρίχες της οδοντόβουρτσας είναι λυγισμένες, τότε πιέζετε πολύ δυνατά.

11. Τα δόντια σας είναι μοναδικά.

Κανείς άλλος δεν έχει παρόμοια δόντια με τα δικά σας. Όπως τα αποτυπώματα και η ίριδα, τα δόντια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ταυτοποίηση, γι’ αυτό σε κάποιες χώρες χρησιμοποιούν οδοντιατρικά αρχεία για αναγνώριση σωρού. Ούτε δίδυμα αδέρφια δεν έχουν ίδια δόντια.

12. Η ουλίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών – και ακόμα χειρότερα.

Συνήθως η ουλίτιδα εμφανίζεται με κόκκινα, πρησμένα ούλα που αιμορραγούν. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να μετατραπεί σε περιοδοντική νόσο, κατά την οποία τα ούλα χωρίζονται από τα δόντια. Άλλες επιπλοκές που σχετίζονται με την ουλίτιδα είναι: διαβήτης, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Γι’ αυτό αξίζει να φροντίσετε τα δόντια σας! 

Credit: diply.cloudapp.net

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας