11 λόγοι που τα πόδια σας πονάνε συνεχώς και πως να τα ανακουφίσετε


Πόδια που πονάνε μπορεί να καταστρέψουν πραγματικά μια κατά τα άλλα καλή μέρα, ένα διασκεδαστικό ή χαλαρωτικό βράδυ. Ο πόνος μπορεί να παρουσιαστεί όταν δεν το περιμένετε ή ίσως τον βιώνετε τόσο καιρό, που έχει γίνει καθημερινότητα πλέον.

Ο πόνος στα πόδια δεν είναι κάτι που θέλετε να σταματήσει. Είναι πιθανόν να έχετε μία πάθηση που δεν γνωρίζετε και ίσως απαιτείτε σοβαρή ιατρική φροντίδα.

Συντάξαμε έναν κατάλογο με αιτίες που τα πόδια σας θα μπορούσαν να πονάνε. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να διορθώσετε ορισμένα από αυτά τα ζητήματα και μόνοι σας. Σε άλλες περιπτώσεις, κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία.

Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Μια συχνή πάθηση που προκαλεί πόνο στη φτέρνα, η πελματιαία απονευρωσίτιδα, είναι αποτέλεσμα φλεγμονής. Η πελματιαία απονεύρωση εκτείνεται από τη φτέρνα μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών. Οι πάσχοντες συνήθως αισθάνονται πόνο όταν κάνουν τα πρώτα τους βήματα το πρωί. Ο πόνος είναι απότομος και μπορεί να πηγαινοέρχεται, αλλά αυτό είναι μια χρόνια πάθηση.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει μασάζ, ειδικές σόλες υποδημάτων, τέντωμα, ή ιατρικές διαδικασίες για την απομάκρυνση του κατεστραμμένου ιστού.

Αύξηση βάρους

Τα επιπλέον κιλά μπορεί να μετατοπίσουν τον τρόπο που πέφτει το βάρος στα πόδια και τους αστραγάλους σας. Η παχυσαρκία ή η αύξηση του σωματικού βάρους (π.χ. εγκυμοσύνη) μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στα πόδια συμπεριλαμβανομένων της πελματιαίας απονευρωσίτιδας, τενοντίτιδα, πεσμένη καμάρα, αρθρίτιδα. Οι γιατροί μπορεί να συστήσουν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, αναλγητικά φάρμακα, ορθοπεδικά υποδήματα, ή ασκήσεις ποδιών για την ανακούφιση του πόνου.

Κάλοι

Οι κάλοι τείνουν να σχηματίζονται από την πίεση που επιβάλλεται σε ορισμένες περιοχές των ποδιών. Το παχύ, σκληρό δέρμα που αναπτύσσεται συνήθως στο πρόσθιο μέρος του ποδιού, καθώς και στη φτέρνα ή το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια, τα ίσια παπούτσια, όπως και τα σφιχτά παπούτσια είναι οι αιτίες. Τα ανατομικά παπούτσια μπορούν να σας βοηθήσουν να εξισορροπήσετε την πίεση στο πέλμα. Οι κάλοι μπορούν είτε να αφαιρεθούν επαγγελματικά ή στο σπίτι.

Κράμπες στα δάχτυλα

Οι κράμπες στα δάχτυλα έχουν πολλαπλές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων της αφυδάτωσης, διατροφικές ελλείψεις, και υπερβολική γυμναστική. Οι κράμπες στα δάχτυλα συνήθως παρουσιάζονται με απότομο οξύ πόνο και μπορούν ακόμα και να ξυπνήσουν κάποιους ανθρώπους από τον ύπνο τους. Άλλες αιτίες είναι νευρική βλάβη από διαβήτη ή άλλη ασθένεια, ή στενά παπούτσια.

Για να απαλλαγείτε από τις κράμπες στα δάχτυλα του ποδιού, εξισορροπήστε την πρόσληψη των ηλεκτρολυτών σας. Ζεστά και κρύα επιθέματα, εκτάσεις, και η αλλαγή των υποδημάτων μπορούν επίσης να βοηθήσουν με τα συμπτώματα

Πλατυποδία

Οι πεσμένες καμάρες προκαλούν τη πλατυποδία, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα στα πόδια. Μερικοί άνθρωποι κληρονομούν πεσμένες καμάρες κατά τη γέννηση τους, αλλά μπορούν επίσης να εμφανιστούν αργότερα στη ζωή τους λόγω της αδυναμίας στην καμάρα. Δεν βιώνουν όλοι πόνο όσοι πάσχουν από πλατυποδία. Η αποφυγή των ψηλοτάκουνων υποδημάτων, η βελτίωση της στάσης του σώματος, ή ειδικοί πάτοι μπορούν να βοηθήσουν με τον πόνο στη πλατυποδία, αλλά οι πιο σοβαρές περιπτώσεις απαιτούν ιατρική παρέμβαση.

Λάθος υποδήματα

Τα ψηλοτάκουνα υποδήματα θέτουν αδικαιολόγητη πίεση στις μύτες των ποδιών σας και τις καμάρες που προκαλούν μια κατάσταση που ονομάζεται μεταταρσαλγία. Οι σαγιονάρες και άλλα παπούτσια που δεν υποστηρίζουν τη φτέρνα μπορεί να αναγκάσουν τα δάχτυλα των ποδιών να πάρουν μια κακή θέση, προκαλώντας κάλους, παραμορφώσεις των οστών των δαχτύλων και τραυματισμούς. Φορώντας ακατάλληλα υποδήματα κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως τρέξιμο, μπορεί να επηρεάσει την κυκλοφορία, τους αστραγάλους, και τα οστά του ποδιού.

Αρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα συνήθως εμφανίζεται σε ανθρώπους που είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Οι αρθρώσεις του ποδιού φθείρονται και δημιουργείται φλεγμονή, που επηρεάζουν τη φτέρνα, τα δάχτυλα και περισσότερο τον αστράγαλο. Μπορεί να είναι επώδυνο και το περπάτημα. Τα αναλγητικά, τα ανατομικά παπούτσια και η διαχείριση του βάρους μπορεί να βοηθήσουν.

Ανώμαλη ανάπτυξη των νυχιών

Επώδυνο και αντιαισθητικό, η ανώμαλη ανάπτυξη των νυχιών είναι το αποτέλεσμα των νυχιών που μεγαλώνουν μέσα στο δέρμα. Ορισμένες από τις αιτίες περιλαμβάνουν καμπυλωμένα νύχια, σφιχτά υποδήματα, και λάθος κόψιμο των νυχιών. Ορισμένες αθλητικές ή χορευτικές δραστηριότητες αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο για ανώμαλη ανάπτυξη των νυχιών. Για να ανακουφίσετε τον πόνο και την ευαισθησία, μουλιάστε τα πόδια σας σε ζεστό νερό. Απολυμάνετε το δέρμα με κάποια αντιβιοτικό αλοιφή. Για τις σοβαρές λοιμώξεις, συμβουλευτείτε ένα γιατρό.

Αχίλλεια τενοντίτιδα

Υπάρχουν δύο μορφές αυτής της κατάστασης, αλλά συμβουλευτείτε ένα γιατρό για τη σωστή διάγνωση. Οι δρομείς το βιώνουν αυτό, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε. Ο αχίλλειος τένοντας σας ξεκινάει από τους μυς της γάμπας μέχρι τη φτέρνα. Ο πόνος συχνά εμφανίζεται στην περιοχή της φτέρνας, αλλά μπορεί να επηρεάσει τον αστράγαλο και ολόκληρο τον τένοντα.

Οι σφιχτοί μυς μπορούν να ασκήσουν μεγάλη πίεση στον αχίλλειο τένοντα, προκαλώντας τραυματισμό. Προτείνεται να τεντώσετε την περιοχή, χρησιμοποιώντας το πρόσθιο μέρος του ποδιού για να αποτρέψετε να εμφανιστεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη.

Νεύρωμα του Morton

Το Νεύρωμα Morton είναι το αποτέλεσμα της φλεγμονής των ιστών και των νεύρων στο πρόσθιο μέρος του ποδιού σας. Ο πόνος είναι εξύς και μπορεί να συγκεντρωθεί ανάμεσα στα δάχτυλα. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε σαν να έχετε κάτι μέσα στο παπούτσι σας. Μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, ή αίσθημα καψίματος στα δάχτυλα των ποδιών είναι κοινά συμπτώματα.

Οι αιτίες συμπεριλαμβάνουν την πίεση, τον τραυματισμό, αθλητικές δραστηριότητες, πεσμένες καμάρες ή κότσια. Η αλλαγή των υποδημάτων σας μπορεί να σας βοηθήσει, όπως μπορεί και οι υποστηρικτικοί πάτοι. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται θεραπεία από γιατρό.

Εάν ο πόνος στα πόδια σας είναι συνεχής και αφόρητος, επισκεφτείτε έναν ποδίατρο! Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να μην είναι πάντα η λύση, ενώ μια αλλαγή συμπεριφοράς μπορεί να κάνει μια τεράστια διαφορά.

Credit: TipHero

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας