10 Πασίγνωστα Φαγητά που καταναλώνετε Καθημερινά και προκαλούν Ανεπανόρθωτες Βλάβες στα Δόντια σας χωρίς να παίρνετε Χαμπάρι

Όλοι θέλουμε να έχουμε ένα υγιές χαμόγελο και κάνουμε γι’ αυτό ό, τι μπορούμε: επισκεφτόμαστε τον οδοντίατρο τακτικά, δεν τρώμε συχνά γλυκά και γενικά παρακολουθούμε τη διατροφή μας. Ωστόσο, συχνά αυτό που μπορεί να φαίνεται ασφαλές εκ πρώτης όψης, μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία μας.

Για να προειδοποιήσουμε τους αναγνώστες μας, συντάξαμε έναν κατάλογο με γνωστά προϊόντα, που προκαλούν στα δόντια περισσότερο κακό παρά καλό.

Λευκό κρασί

Οι λάτρεις του λευκού κρασιού θα πρέπει να επιλέξουν: το αγαπημένο τους ποτό ή υγιεινό σμάλτο. Αν φοβάστε για υπερευαισθησία και εύθραυστα δόντια, τότε απέχετε από το λευκό κρασί.

Κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασί δεν επηρεάζει τόσο την υγεία των δοντιών σας, παρά μόνο δίνει μια αντιαισθητική γκρίζα απόχρωση στο σμάλτο των δοντιών.

Πατατάκια

Είναι απλό: τα πατατάκια, που αποτελούνται από γρήγορους υδατάνθρακες, υπό την επίδραση του σάλιου μετατρέπονται σε γλυκόζη, και απειλεί τα δόντια με τερηδόνα. Επιπλέον, μετά την κατανάλωσή τους μένει στα δόντια μια επίστρωση από άμυλο, και γι’ αυτό αν δεν θέλετε να αποκτήσετε οδοντική πλάκα μετά από ένα σνακ, ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό.

Τσίχλα

Φαίνεται ότι μασώντας μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη, δεν μπορεί να προκαλέσει κάποιο κακό στα δόντια. Αλλά ο βασικός κίνδυνος της τσίχλας δεν είναι η ζάχαρή της, αλλά η καταστροφική της δράση στα σφραγίσματα και τις γέφυρες. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της μάσησης αυξάνεται η ροή του σάλιου, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό αλκαλικού pH, το οποίο με τη σειρά του, διαβρώνει εξίσου τα σφραγίδατα και το σμάλτο.

Ποπ κορν

Ταινία χωρίς ποπ κορν γίνεται; Αξίζει να το σκεφτείτε την επόμενη φορά που θα φάτε ποπ κορν, καθώς πάντα υπάρχουν κελύφη καλαμποκιού που δεν ανοίγουν κατά το ψήσιμο και μπορούν να βλάψουν τα σφραγίσματα τα αδύναμα δόντια. Επιπλέον, αν τρώτε γλυκό ποπ κορν, τότε όπως και τα πατατάκια, αποτελείται από γρήγορους υδατάνθρακες που μόλις έρθουν σε επαφή με σάλιο μετατρέπονται σε καταστροφική γλυκόζη.

Ντομάτες

Καθώς και τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες έχουν υψηλή οξύτητα, και αυτό αφορά όχι μόνο τις φρέσκες ντομάτες, αλλά επίσης μια ποικιλία από σάλτσες, σούπες και μαγειρευτά. Το οξύ έχει εξαιρετικά αρνητική επίδραση στο σμάλτο και αυξάνει σημαντικά την ευαισθησία των δοντιών. Θα πρέπει να το προσέξετε και να μην μαγειρεύετε συχνά πιάτα, στα οποία βασικό συστατικό είναι η ντομάτα.

Ψωμί, ζυμαρικά και πατάτες

Τα προϊόντα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες αμύλου κατά τη μάσηση κολλάνε στα δόντια και παραμένουν στο στόμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, σε επαφή με το σάλιο, οι αμυλούχες ουσίες μετατρέπονται σε γλυκόζη, που προκαλεί τερηδόνα.

Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα βερίκοκα, δαμάσκηνα και άλλα φρούτα είναι επικίνδυνα για τα δόντια, εξαιτίας της κολλώδους υφής τους που κυριολεκτικά κολλάει ζάχαρη στα δόντια. Όπως γνωρίζετε, η ζάχαρη έχει δυσάρεστες συνέπειες: προκαλεί το σχηματισμό της τερηδόνας και καταστρέφει το σμάλτο.

Τσάι

Δεν είναι μυστικό ότι το τσάι περιέχει καφεΐνη, η οποία όμως δεν βλάπτει το στόμα. Στο τσάι περιέχεται φθόριο, το οποίο επηρεάζει αρνητικά την υγεία των δοντιών. Το φθόριο είναι απαραίτητο για τον άνθρωπο, αλλά σε υπεραφθονία οδηγεί σε σοβαρές ασθένειες των δοντιών και των οστών. Για να μη το παρακάνετε, μην πίνετε παραπάνω από 4 φλιτζάνια τσάι την ημέρα και απέχετε από φθηνά φακελάκια τσαγιού.

Μύρτιλλα

Τα μύρτιλλα δεν επηρεάζουν τη δύναμη των δοντιών, αλλά αμέσως αφήνουν μπλε λεκέδες στα δόντια . Φυσικά, αν δεν τα τρώτε πολύ συχνά, δεν θα συμβεί τίποτα, αλλά οι λάτρεις αυτών των μούρων πρέπει να έχουν υπόψη ότι με την πάροδο του χρόνου, τα δόντια θα κιτρινίσουν ελαφρώς από τον χυμό των μύρτιλλων.

Μπόνους: Μάθετε με ποιο όργανο σχετίζεται ο πονόδοντος

Μερικοί γιατροί λένε ότι μπορείτε να εντοπίσετε ανάλογα με ποιο δόντι πονάει, το αντίστοιχο όργανο του σώματος που νοσεί. Για παράδειγμα, αν πονούν οι κυνόδοντες, θα πρέπει να ελέγξετε για χολοκυστίτιδα, ενώ αν πονάνε οι φρονιμίτες μπορεί να υπάρχει πρόβλημα υγείας στην καρδιά και το στομάχι. Η απόδειξη αυτής της σχέσης είναι δύσκολη, αλλά αν θέλετε να θυμάστε ποιο δόντι αντιστοιχεί σε ποιο εσωτερικό όργανο, λάβετε υπόψη το παραπάνω σχεδιάγραμμα.

Credit: Adme

Related posts

Προσοχή: Αuτά είναι τα πασίγνωστα χάπıα που πpοκαλούν απώλεıα μνήμης

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν δεν έχουμε αρκετή θέρμανση στο σπίτι

Μην ξαναπετάξετε την πέτσα από το κοτόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας